Siirry pääsisältöön

Minna Mikkonen: Amelian luut

Veden pinta kohoaa ja laskee vuorovesissä, se tulvii riutalle, joka saarta ympäröi. Amelialla on auringossa päivän mittaan lämpenevä metalli, lentokoneensa riutan reunalla. Hänen selkänsä Electran kuumaa kylkeä vasten, kun hän nojaa siihen ja odottaa. Hän vihaa odottamista ja haluaisi että tämä olisi jo ohi, eikä ole varma, toivooko heidän tulevan vai esimerkiksi valtavan aallon pyyhkivän hänen ylitseen ja koko saaren yli.

Minna Mikkonen: Amelian luut
S&S 2022
kansi Jussi Karjalainen
288 sivua

Kuulin joskus lapsena lentäjä Amelia Earhartista, joka katosi kesken pitkän lentomatkansa. Edelläkävijänaisen tarina kiehtoi minua ja mietin, mitä hänelle mahtoi tapahtua.

Kirjailija Minna Mikkosen mieltä Earhartin kohtalo jäi ilmeisesti mietityttämään vielä enemmän. Romaanin Amelian luut yksi keskeinen henkilö nimittäin on vuonna 1937 Tyynenmeren yllä kadonnut lentäjä. Kertomuksessa hän on haaksirikkoutunut autiolle saarelle. Pelastajia odottaessaan Earhart ajattelee elämäänsä ja valintojaan. 

Romaani sijoittuu myös tulevaisuuteen. Toisessa ajassa ovat Puutarhuri, Muuttaja ja Kuvataiteilija, joista ensin mainittu lukee tarinoita lumesta, jota ei enää ole. Hän haluaa herättää kiehtovan aineen uudelleen henkiin. Kuvataiteilijaa kiehtoo musta ja Muuttaja tallentaa nauhoille työtehtäviään.

Kellarissa on tänään viileämpää kuin eilen, maa tietysti aavistaa vuodenajat ennen ihmistä. Maa elää vielä vuodenkierrot vanhan ajan mukaan, kun oikea talvi oli tulossa kuten aina syksyn jälkeen.

Vaikka romaanin aikatasot ovat hyvin erilaisia ja henkilöt myös, syntyy elementeistä kiehtovan ehyt kokonaisuus. Ajasta ja paikasta riippumatta hahmoja yhdistää tietynlainen erillisyyden kokemus, yksinäisyys. Ja siitä jotain melankolisen viehättävää kerrontaa, jota kaunis kieli lempeästi lukijalle välittää. 

Amelian luut ei välttämättä jätä jälkeensä selkeää käsitystä siitä, mitä juuri tuli luettua. Sen sijaan se jättää jälkeensä lämpimän olon, jollain tapaa toiveikkaan.

Helmet 2022 -lukuhaaste: 14. Kirja kertoo historiallisesta tapahtumasta. 

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä