Siirry pääsisältöön

Karin Smirnoff: Viedään äiti pohjoiseen

Missä me ollaan sanoin veljelle. En tajua. Muorin kotikonnuilla veli sanoi. Muori kertoi uskonyhteisöstä. Ilmeisesti perinteitä noudatetaan yhä. Hän katsoi ympärilleen. Vastasi osaaottaviin hymyihin. Me istuimme niin lähekkäin että tunsin hänen luisevan olkapäänsä vasten omaa yhtä luisevaa olkapäätäni.

Karin Smirnoff: Viedään äiti pohjoiseen
Tammi 2022
alkuteos Vi for upp med mor 2019
suomentanut Outi Menna
kansi Lukas Möllersten
332 sivua
äänikirjan kertoja Satu Paavola
kesto 10 t 12 min

Viedään äiti pohjoiseen on jatkoa Karin Smirnoffin trilogialle, jonka avausosa Lähdin veljen luo ilmestyi suomeksi viime vuonna. Trilogian päätös saadaan suomeksi vielä tämän vuoden puolella: Sitten menin kotiin ilmestyy syksyllä.

Päähenkilö Jana Kipon äiti on kuollut. Jana lähtee viemään äitiään hautaan veljensä Brorin kanssa, ja matka vie samalla äidin menneisyyteen, joka on jäänyt sisaruksille vieraaksi. Perillä löytyy omalaatuinen ja sisäänpäinlämpiävä yhteisö, joka toivottaa kadonneet lampaat lämpimästi tervetulleiksi. Omilla ehdoillaan tosin.

Brorin yhteisö saa pauloihinsa, ja tämä päättää jäädä. Jana ei veljensä päätöstä aivan helposti sulata vaan on valmis taistelemaan säilyttääkseen yhteyden elämänsä tärkeimpään ihmiseen. Kapinallinen hahmo ei yhteisöä juuri miellytä, ja moni on valmis sanomaan sinnikkäälle naiselle hyvästit.

Trilogian kakkososa ei petä. Siinä on samaa kiihkeyttä ja tummuutta kuin aloituksessa, eikä ihmiskuvakaan ole kauniimmaksi muuttunut. Seksuaalisuus on vahvasti läsnä, mutta kovin kaunista ei ole sekään: ihmissuhteisiin liittyy useimmiten väkivaltaa ja hyväksikäyttöä, eikä Jana osaa asettua aloilleen silloinkaan, kun häntä ollaan valmiita rakastamaan.

Lähdin veljen luo -romaanista tuttujen teemojen rinnalle asettuu tässä romaanissa uskonnollisuus. Kipon sisarusten äidin menneisyyteen liittyy uskonyhteisö, jossa mies on valtias ja naisen osana on synnyttää lapsia. Yhteisö sallii uskonsa silmissä paljon ja muut se sulkee todellakin ulkopuolelleen. Välimaastoa ei ole tarjolla; yhteisössä joko ollaan tai ei olla. Eipä ole kaunista katseltavaa tälläkään suunnalla tarjolla.

Kun ajattelen tätä Jana Kippo -trilogiaa, näen mielessäni loskaisen, liian pitkäksi venähtäneen kevään, jonka sulava lumi paljastaa altaan pääosin rumuutta ja harmautta. Jossakin kuitenkin kukkii aurinkoa kaipaava krookus. Kuten loskaisessa keväässä, on tässäkin romaanissa harmaudestaan huolimatta jotain hyvin kiehtovaa, ja Sitten menin kotiin on ehdottomasti lukulistallani.

Helmet 2022: 25. Kirjan nimessä on ilmansuunta 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo