Siirry pääsisältöön

Jenni Kokander: Yksi miljoonasta

Mikael on tarkka ajasta, koska hän tietää mitä myöhästyminen voi maksaa. Hän on tarkka kaikesta. Hän laittoi jo illalla valmiiksi puhtaat vaatteet tuolin karmille ja pakkasi repun. Läksyt hän oli tehnyt perjantaina, etteivät ne unohtuisi viikonlopun aikana. Hiukset on harjattu ja hampaat pesty. Hänellä on kumisaappaatkin, opettajalla ei pitäisi nyt olla mitään motkottamista. Hän oli löytänyt äidin vanhat saappaat, jotka ovat aivan sopivat, kun kärkeen sulloo vähän sanomalehteä.

Jenni Kokander: Yksi miljoonasta
Tammi 2022
kansi Sanna Mander
252 sivua
äänikirjan kertoja Jenni Kokander
kesto 6 t 52 min

Näyttelijä ja kolumnisti Jenni Kokanderin toisinkoinen Yksi miljoonasta kertoo kustantajan esittelyn mukaan elämän sattumanvaraisuudesta. Siitä todellakin on kysymys: romaanissa risteävät ihmiskohtalot ja tarinat, joita sivaltaa elämä.

Tarinassa ei päästä pitkälle, kun 8-vuotias Mikael löytää asuintalonsa pyöräkellarista jotain hirvittävää. Pian talossa asuville selviää, että lentoemäntä Orvokki on kuollut ja Mikael kadonnut. Mikä tapahtumien yhteys on?

Vyyhtiä alkaa selvittää poliisivoimat vahvistuksenaan kriminaalipsykologi Kaisa Halla. Kaisa haluaa erityisesti löytää pojan, jonka kotona ei kaikki tunnu olevan aivan kunnossa. Entä mitä löytyy Orvokin taustalta? Ja minkälaisia taakkoja kantaakaan mukanaan Kaisa Halla, joka ehti tavata Orvokin ohimennen vain hetki ennen tämän menehtymistä?

Yksi miljoonasta on kiehtova tarina, jonka pohjavireestä aistin melankoliaa. Se muistuttaa, että elämä tosiaankin on sattumanvaraista eikä mistään voi olla varma. Siitä huolimatta elämää ei voi elää valmistautumalla pahimpaan.

On järjetöntä pelätä, että lentokone putoaa. Ei se, että on puristanut rystyset valkoisina penkkiä pelasta, jos kone syttyy tuleen. Ei suruun ja menetykseenkään voi valmistautua. Yhtä järjetöntä on sanoa, että todennäköisyydet ovat puolellamme. Joku on kuitenkin se yksi miljoonasta.

Tarina etenee takaumin. Kun nykyhetkessä Mikael on kadoksissa ja Orvokki kuollut, on enimmän aikaa Orvokki hyvin vahvasti elossa. Menneen avulla kerrotaan, mitä hänelle tapahtui ja miksi juuri hänen traaginen kohtalonsa on todennäköisyyksien vastainen – siis sattumanvarainen. Samankaltaisessa sattumien turbulenssissa on moni muukin, ja väistämättä tarinan edetessä ajautuu pohtimaan, kuinka paljon todellisuudessa elämää on mahdollista hallita.

Kerronta toimii hyvin ja romaanin kieli on kaunista. Ihailen vertauksia, joissa on raikkautta, ja ihailen tarinasta välittyvää hyväksyntää. Tämän toisinkoisen perusteella alkaa kiinnostaa myös Kokanderin esikoinen, Sukupuuttoon kuolleiden planeetta.

Helmet 2022: 46. Kirjan kannen pääväri on punainen tai kirjan nimessä on sana punainen.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä