Siirry pääsisältöön

Maria Mustranta: Äidin tehtävä

Se oli laiska ja silti täysi päivä, niin onnellinen, että se melkein sattui. Pojat uivat ja kaivoivat hiekkaan monimutkaisia onkaloita. Vielä vuosia myöhemmin, usein istuessani hiekkarannalla, muistin tuon päivän valkoiset pyyhkeet ja kädenlämpöisen veden, miten ojentauduin välillä ottamaan Perrier-pullon kylmälaukusta ja miten selasin uneliaana Mirellan saksalaisia ja portugalilaisia juorulehtiä, joista ymmärsin tuskin sanaakaan. Miten juopuneelta vaikuttava nainen tuli kauppaamaan puisia koruja ja Mirella antoi hänelle kaksikymppisen, torjui naisen tyrkyttämän riipuksen ranteen heilutuksella ja toivotti hyvää kesää.

Maria Mustranta: Äidin tehtävä
WSOY 2022
kansi Sanna-Reeta Meilahti
284 sivua
äänikirjan lukija Hannamaija Nikander
kesto 6 t 52 min

Maria Mustrannan toisen romaanin Äidin tehtävä minäkertoja on Laura, Pyryn yksinhuoltajaäiti. Romaani kattaa vuosien aikajakson ja käynnistyy, kun Pyry on yhdeksänvuotias. Laura on jälleen kerran kutsuttu koululle selvittämään poikansa edesottamuksia: Pyryn on vaikea hallita tunteitaan ja käytöstään, ja koulussa tulee vaikeuksia tämän tästä.

Pyry on vaikeuksiensa vuoksi yksinäinen ja niin on myös hänen äitinsä. Laura suree poikansa vaikeuksia ja sitä, että vähät kaverit kaikkoavat yksi toisensa jälkeen, kun Pyry kuohahtaa. Äidin suru on tunnistettavaa ja melankolista.

Sitten Pyryn elämään saapuu Rafael, hyvin käyttäytyvä poika, joka pysyy rinnalla kuohahduksista huolimatta. Rafael tuntuu vastaukselta rukouksiin varsinkin, kun Rafaelin varakas perhe pystyy tarjoamaan Pyrylle sellaisia elämyksiä, joihin Laura ei vähävaraisena kykene.

Poikien ystävyys yhdistää myös äidit. Laura ja Mirella viettävät paljon aikaa yhdessä ja jakavat kokemuksiaan lapsista, joiden kanssa elämä ei aina suju tanssin lailla.

Komean julkisivun alla on kuitenkin rosoja. Mitä enemmän Laura syventyy Rafaelin, Mirellan ja Pekan maailmaan, sitä enemmän häntä arveluttaa. Onko Rafael sittenkään hyvää seuraa Pyrylle?

Lauralle valkenee myös, että varakkuus ei tuo onnea. Häntä arveluttaa Mirellan tapa kohdella poikia kuin nämä olisivat pieniä aikuisia, eivätkä kasvatusperiaatteet muutenkaan aina osu yksiin.

Äidin tehtävä on jännitteinen ja hyvin otteessaan pitävä romaani äideistä ja pojista. Keskiöön nousevat sekä äidin suhde lapseensa että kahden hyvin erilaisesta maailmasta ponnistavan äidin keskinäinen suhde.

Romaanin tunnelma on pahaenteinen: lukija tietää odottaa, että jotain ikävää tapahtuu. Pahaenteisyys ei kuitenkaan käy liian raskaaksi, koska kerronnassa on sopivassa määrin toteavuutta ja etäisyyttä.

Romaani saa pohtimaan perhesuhteita ja sitä, kuinka voimaton yhteiskunta on lapsen ongelmakäyttäytymisen edessä. Toistuvat lastensuojeluilmoitukset eivät johda mihinkään ja perheiden täytyy pärjätä parhaaksi näkemällään tavalla. Lauran ja Mirellan keinot selviytyä haastavien lasten kanssa poikkeavat toisistaan, mutta on ymmärrettävää, että kumpikin etsii tapansa pärjätä.

Romaani kysyy, mikä on äidin tehtävä. Mikä on äidin vastuu ja mihin saakka äidin täytyy venyä? Siinä onkin paljon mietittävää tässä ajassa, kun lasten ja perheiden pahoinvointi tuntuu vain lisääntyvän. Vaikuttavalla teoksella on siis tärkeä yhteiskunnallinen viesti.

Helmet 2022: 6. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä