Siirry pääsisältöön

Dess Terentjeva: Ihana

"Lilja ei ajattele sitä

ja onnistuu aika hyvin,

koska on löytänyt jonkun uuden ketä kuolata

Lilja tietää sen nimen, mutta on ristinyt tyypin uudestaan:

Ihana

Koska hän on niin hiton Ihana

fiksu, hauska ja viehättävä

Postaa sosiaalisista ongelmista JA seikkailuistaan"


Dess Terentjeva: Ihana
WSOY 2021
kansi Riikka Turkulainen
128 sivua
äänikirjan lukija Elena Leeve
kesto 1 t 45 min

Dess Terentjevan nuortenromaani Ihana kertoo ihastumisesta. Säeromaanin päähenkilö Lilja ihastuu hurjasti henkilöön, jonka hän nimeää Ihanaksi.

Lilja asuu Jyväskylässä isänsä kanssa. Isän ja tyttären välit ovat läheiset ja Lilja pystyy kertomaan isälleen tunteistaan ja panseksuaalisuudestaan. Isä hyväksyy tyttärensä mutta Ihanan äiti on toista maata. Hänen on vaikea hyväksyä erilaisuutta. 

Mutta Ihana. Hän on todellakin ihana.

Ja Lilja ja Ihana ovat molemmat nuoria. He suhtautuvat maailmaan toisin kuin vanhemmat, heille moninainen seksuaalisuus arkipäivää eikä sitä tarvitse erikseen alleviivata. Alleviivaamiseen ei sorru myöskään romaani vaan pääpaino on tunteissa ja suvaitsevaisuudessa.

Ihana on kiihkeää tunteiden ilotulitusta ja sen kautta välittyy sekä elävästi että tunnistettavasti nuoren ihmisen mielenmaisemaa. Säeromaani toimii hyvin eikä muotoa pidä säikähtää: tarina on eloisa ja hyvin etenevä. Se on teemoiltaan tärkeä ja toivon sen löytävän tiensä nuorten lukijoiden käsiin.

Äänikirjan kertoja on näyttelijä Elena Leeve, enkä muista aiemmin kuunnelleeni äänikirjaa, joka olisi niin elävä kuin tämä. Säeromaani toimii hyvin sekä luettuna että kuunneltuna: Leeve välittää tunteita voimalla, teksti taas välittää tunteita erilaisin fontein ja asetteluin. Ehkä kannattaa tutustua molempiin vaihtoehtoihin?

Ihanasta kirjoittavat myös esimerkiksi Tuija ja Amma.

Helmet 2022: 22. Kirja sisältää tekstiviestejä, sähköposteja tai some-päivityksiä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä