Siirry pääsisältöön

Reetta Niemelä ja Katri Kirkkopelto: Mustan Kuun majatalo

Sisälle mennessään Saimi teki merkittävän havainnon. Buller Partarollon selän takaa avainseinästä puuttui tätä nykyä hyvin monta avainta! Sen oli pakko liittyä jotenkin aavemaisiin ääniin majatalon ovien takana, outoihin tassunjälkiin lattioilla ja sulkiin, jotka putoilivat talon sisällä kasvavista puista. Saimi värähti. Keitä majatalossa oikein eleli ja liikuskeli? Myös aulan vanha hissi, jonka isä ja Saimi olivat arvelleet olevan rikki, oli näköjään noussut kolmoskerrokseen.

Reetta Niemelä: Mustan Kuun majatalo
kuvitus Katri Kirkkopelto
Lasten Keskus 2021
317 sivua

Reetta Niemelän ja kuvittaja Katri Kirkkopellon Mustan Kuun majatalo aloittaa uuden fantasiasarjan. Avausosan alussa päähenkilö, Saimi Salaper, muuttaa eläinlääkäri-isänsä kanssa Sinimäen kaupunkiin vanhaan majataloon, joka oli jo oikeastaan ehditty unohtaa. Majatalo on kokoaan suurempi ja tarjoaa Saimille varsinaisen seikkailun, jossa on mukana jos jonkinmoista kulkijaa.

Kun Saimi asettuu uuteen kotiinsa, hänelle alkaa vähitellen selvitä, minkälaisia salaisuuksia majatalo pitää sisällään. Hän tutustuu salaväkeläisiin ja ymmärtää, minkälaisessa ahdingossa moni olento ihmisten toimien vuoksi. Luonnosta jo muutoinkin kiinnostunut Saimi haluaa auttaa alistettuja ja luvassa onkin hyvän ja pahan taistelu. Se ei kuitenkaan saa päätöstään vielä, vaan jatkoa on luvassa.

Mustan Kuun majatalon henkilögalleria on kiinnostava ja eloisa. Tarinasta löytyy hiisiprinsessa, jeti, yksisarvinen ja moni muu. Saturomaani onkin moninaisuuden ja luonnon monipuolisuuden puolustuspuheenvuoro, joka osoittaa hahmojensa kautta ihmisen toimien kestämättömyyden.

Kerronta on ilmeikästä ja fantasiamaailmaan mainiosti sopivaa. Tarinaa elävöittää Katri Kirkkopellon kuvitus: kuvien tutkiminen avaa kokonaisuutta ja yksityiskohtia hienosti. 

Musta Kuu -sarjan seuraava osa on nimeltään Mustan Kuun majakka. Kiehtova nimi! Innolla jäämme lukukaverini kanssa odottamaan, miten majakka liittyy Saimin ja muiden salaväkeläisten seikkailuihin.

Muualla: Lastenkirjahylly.

Helmet 2022: 16. Kirjan luvuilla on nimet.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä