Siirry pääsisältöön

Silja-Elisa Laitonen: Valinta

Muut tytöt jatkoivat juttujaan, ja Raakel alkoi selata uutukaista opustaan. Sivulta 18 hän luki mitä viestijaostosta sanottiin ja etenkin neljäs kohta sai hänen mielikuvituksensa laukkaamaan: Toimisto- ja viestijaosto asettaa liikekannallepanon sattuessa ammattitaitoisia toimisto- ja viestilottia maanpuolustuksen palvelukseen. Sen täytyi tarkoittaa rintamalle, sinne jonnekin minne kaikki halusivat. Siinähän luki nimenomaan maanpuolustuksen palvelukseen. Ei mihinkään toimistoon keskelle kaupunkia, mikä oli Raakelin mielestä pahin skenaario tulevasta sijoituspaikasta. Olisiko hän jossain korsussa tai bunkkerissa? Keskellä yötä, korpimetsässä, entä jos viestilinjat katkeaisivat? Entä jos desantit hyökkäisivät? Hän oli jo valmis.

Silja-Elisa Laitonen: Valinta
Tammi 2022
kansi Emmi Kyytsönen
480 sivua
äänikirjan kertoja Katja Aakkula
kesto 14 t 57 min

Silja-Elisa Laitonen tarttuu esikoisromaanissaan kiinnostavaan aiheeseen: naisiin sodassa. Romaanin päähenkilö on Raakel, tuore ylioppilas, joka haluaa lotaksi. Ja hänen toiveensa toteutuu: matka vie Hankoon äidin vastustuksesta huolimatta.

Kun Raakel suuntaa kohti unelmiaan, hän jättää samalla taakseen kodin ahdistavan ilmapiirin. Erityisesti suhde äitiin on vaikea, ja nuori nainen haluaa näyttää paitsi pärjäämisensä myös sen, että tekee lopulta kuitenkin tahtonsa mukaan.

Raakelin tie ei ole mutkaton. Hänen pyrkimyksiään ei katsota aina hyvällä eikä hän sovi muottiin, johon äiti hänet haluaa sovittaa. Toisaalta hän kokee taustansa vuoksi erillisyyttä suhteessa muihin: hyväosaisen perheen tytär poikkeaa joukosta, jossa on enemmänkin työläistaustaisia.

Nuori ylioppilas näkee lotan työn seikkailuna eikä ymmärrä, mikä häntä lopulta odottaa. Kun sodan kauheudet paljastuvat, avautuvat myös Raakelin silmät. Valinta osoittaa sodan järjettömyyden ja muistuttaa, miten sota rikkoo, vaikka siitä hengissä selviäisikin.

Valinta on kiinnostava romaani naisista sodassa: on hienoa, että lottien työtä avataan kaunokirjallisuuden avulla ja siten muistutetaan myös naisten merkityksestä sotatoimien aikana. Tällaisena aikana on tarpeen muistuttaa sodan järjettömyydestä.

Historiallisen romaanin genre ei ole aivan helppo. Välillä ihmettelin sananvalintoja, jotka eivät aivan tunnu istuvan 1940-luvulle. Raakelin ja hänen tätinsä Elisabethin hahmot jäävät kuitenkin kiinnostamaan siinä määrin, että odottelen mielelläni jatkoa Suviranta-sarjalle.

Muualla: Sheferijim ja Anun ihmeelliset matkat.

Helmet 2022: 15. Kirja käsittelee aihetta, josta haluat tietää lisää.

Kommentit

  1. Tosiaan hyvä aihe, lottia ei ole käsitelty kirjallisuudessa lopultakaan kovin laajasti.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii