Siirry pääsisältöön

Ulrika Gustafsson: Valoisa kaupunkini – Sally Salmisen elämä ja teokset

Kirjoittamalla Sally hyväksyi itsensä "hulluna naisena". Hän irtautui stereotyyppisestä naisen roolista, johon oli aiemmin pitkään samastunut. Kirjoittamalla hän pelasti itsensä eikä jäänyt odottelemaan miestä, jota ei mitä todennäköisemmin olisi koskaan tullut, kuten hän oli arvellut päiväkirjassaan jo uudenvuodenaattona 1923. Ja työntekijänä hän uhmasi sosiaalista järjestystä.

Ulrika Gustafsson: Valoisa kaupunkini –
Sally Salmisen elämä ja teokset
Teos 2021
alkuteos Min ljusa stad – Sally Salminen, livet och litteraturen
suomentanut Laura Jänisniemi
kansi Eva Wilsson
405 sivua

Kiinnostuin kirjailija Sally Salmisesta (1906–1976) luettuani viime kesänä hänen esikoisromaaninsa Katrinan (1936). Minusta oli kiehtovaa saada tietää, että yksi viime vuoden parhaista lukukokemuksistani oli syntynyt ahvenanmaalaistaustaisen kirjailijan kynästä New Yorkissa aikana, jona matkustaminen valtamerten ylitse ei todellakaan ollut aivan tavanomaista huvia.

Kirjailijasta itsestään en todellakaan paljoa tiennyt ennen Ulrika Gustafssonin kirjoittamaan elämäkertaan tarttumista. Valoisa kaupunkini -teoksesta käykin ilmi, että Sally Salminen jäi paljolti esikoisteoksensa vangiksi. Hänen muu tuotantonsa jäi esikoisen varjoon ja sai jopa nihkeää palautetta ainakin Suomessa. Kirjailijan toisessa kotimaassa Tanskassa vastaanotto oli myönteisempää.

Gustafsson tuo teoksessaan esille useaan otteeseen sitä, miten edistyksellinen kirjailija Salminen oli ja miten erityisen elämän hän eli. Salminen kyseenalaisti teoksissaan esimerkiksi naisen asemaa, mitä aikalaiset eivät katsoneet aina suopeasti. Ehkäpä kirjailija oli siis jopa liiankin edistyksellinen omaan aikaansa. 

Sally Salmisen teokset nivoutuvat luontevasti osaksi elämäntarinaa, joka todella ansaitsee tulla kerrotuksi. Kiintoisaa on esimerkiksi Salmisen ja hänen puolisonsa elämä Tanskassa saksalaismiehityksen aikana ja kasvattilapsi, joka piti piilottaa. Salminen matkusteli puolisonsa kanssa paljon ja "repi juurensa irti" kerta toisensa jälkeen. Hän myös kärsi mielenterveyden haasteista eikä elämä aina ollut todellakaan helppoa, vaikka hänet nähtiinkin eräänlaisena amerikkalaisen unelman toteuttajana. Nousihan hän köyhyydestä kirjailijatähdeksi sensaatiomaisella tavalla.

Valoisa kaupunkini avaa kiinnostavasti kirjailija Sally Salmisen elämäntarinaa. On hienoa, että lähes unholaan painunut kirjailija on saanut elämäkerran, joka avaa sekä kirjailijan tuotantoa että elämää monipuolisesti ja vetävästi.

Muualla: Kirjavinkit ja Kirja hyllyssä.

Helmet 2022: 30. Kirjassa muutetaan uuteen maahan.

Kommentit

  1. Vasta Mika Waltarin Sinuhe päihitti Salmisen Katrinan kansainvälisten käännösten määrässä. Kuuntelin Juha Hurmetta Turun Kirjamessuilla, kun hän oli tehnyt oman suomennoksensa Katrinasta. Hurme oli päätellyt, että Salminen jäi Suomessa varjoon ruotsinkielisyytensä takia, Suomessa vallitsi vielä kaiken lisäksi 30-luvulla kova fennomaaninen trendi eikä suomenruotsalaisiltakaan tullut apua, kun heitä taas kiinnostivat silloin enemmän modernistit kuin Salmisen perinteinen kerronta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajatella, että Katrina on ollut niin suuri menestys aikanaan – ja silti melkein vaipunut unholaan. Onneksi nykylukijat ovat Katrinan löytäneet.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...