Siirry pääsisältöön

Veera Antsalo: Fernanda

Fernandan nilkassa on reikä, josta valuu hiekkaa, eikä hän tiedä mitä siitä seuraa. Ehkä siitä ei seuraa mitään, se voisi olla niin. Ehkä niin on, jotta olisi jotain hypnoottista katseltavaa. Tai ehkä niin on, jotta kentaurien olemassaolo olisi perusteltua, jotta olisi joku kentaurinen päähänpisto: ammuttu nuoli, tietenkin näkymätön, ja nilkka. Se on vain teoria, mutta tämä teoria tihkuu nyt läpi. Fernanda asuu Inertiassa, pikkukaupungissa, jossa asuu parikymmentätuhatta muutakin ihmistä. He ovat saapuneet tai syntyneet sinne, ehkä he ovat pudonneet avaruudesta, sillä sellaista tapahtuu paikoissa, joihin on muodostunut painovoimaa. Luulen, että näin Fernandakin on sinne tullut, putoamalla, se olisi sopivaa. Se on myös todennäköistä.
 
Veera Antsalo: Fernanda
Teos 2021
kansi Jenni Saari
144 sivua

Runoilijana tutuksi tulleen Veera Antsalon ensimmäinen romaani Fernanda on hämmästyttävä. Se on kuin surrealistinen näytelmä, jonka päätyttyä ihmettelee, mitä juuri tuli koettua. Se hämmentää ja ihastuttaa.

Fernanda on teoksen päähenkilö. Hän on nuori nainen, jolla on nilkassa reikä. Reiästä valuu hiekkaa.

Fernanda on jotenkin erillinen mutta kuitenkin läsnä. Hän ihmettelee samassa taloudessa asuvia aikuisia, jotka ilmeisesti ovat hänen vanhempiaan mutta jotka eivät ole vaivautuneet esittäytymään.

Alussa päähenkilö asettaa paikoilleen päänsä ja muuntuu Fernandaksi. Myöhemmin hän muuntuu uudelleen. Ja hiekka valuu, aika kuluu. Kaikessa siinä on jotain hyvin kiehtovaa.

Olen ajatellut, että tajunnanvirtamainen eteneminen ja todellisuuden rajojen venyttäminen eivät ole minun juttujani. Fernandan äärellä kyseenalaistan näkemykseni. Niin taidolla Veera Antsalo monia tulkintamahdollisuuksia tarjoavaa tarinaansa kuljettaa, että voin vain ihastella.

Ihailen kieltä, joka rönsyää ja pysäyttää. Antsalo vie runon keinoja taitavasti proosaan, ja kieli toimii mainiosti. Pidän myös kertojasta, joka tulee aika ajoin näkyviin ja tekee olemassaolonsa tiettäväksi. Pidän romaanin maailmasta, jossa on sopivassa määrin elämää ja hitautta, inertiaa.

Antsalon romaanista on kirjoittanut myös Omppu.

Kommentit

  1. Kiitos vinkistä, laitoin kirjastoon varaukseen! Tämä vaikuttaa sellaiselta joko tai -vaihtoehtolta, joko tykkään tosi paljon tai en tajua mitään. Jännä nähdä miten käy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ajattelin etukäteen juuri noin, että joko tykkään tai sitten jää alkuunsa kesken. Tykkäsin! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä