Siirry pääsisältöön

Kirjabloggaajien joulukalenteri, 10. luukku

Äänikirjaa kuunnellessa voi vaikkapa ihailla joulukuista maisemaa.

Joulun alla käy helposti niin, että kiirettä riittää vuoden päättymisen ja lähestyvän juhla-ajan vuoksi. Niinpä voi olla harmillisen vähän aikaa lukea kaikessa rauhassa kirjoja. Onneksi on olemassa aina vain laajeneva valikoima äänikirjoja, joiden avulla voi viihdyttää itseään vaikkapa samalla, kun siivoaa joulua varten. Tässä kohtaa lienee hyvä muistuttaa, että kaappeja ei edelleenkään ole pakko juuri joulun alla siivota, ellei aio viettää kaapeissa joulua.

Poimin Storytelin valikoimista joitakin joulunodotukseen sopivia äänikirjoja. Paljolti samoja äänikirjoja löytyy muistakin lukuaikapalveluista.


Lucy Diamond: Joulu saapuu rantakahvilaan
Otava 2021
alkuteos Christmas at the Beach Café
suomentanut Eeva Parviainen
äänikirjan lukija Maija Lang
kesto 2 t 46 min

Romantiikkaa ja kepeyttä etsiville suosittelen Lucy Diamondin teoksia Joulu saapuu rantakahvilaan ja Jouluyllätyksiä rantakahvilassa. Lyhyehköt tarinat ovat jatkoa Diamondin Rantakahvila-romaanille, mutta kärryillä pysyy, vaikkei ensimmäistä osaa olisikaan lukenut.

Joulu saapuu rantakahvilaan kuvaa Evien ja Edin ensimmäistä yhteistä joulua. Evien mielestä joulu on vuoden parasta aikaa, ja odotukset romanttista yhteiseloa kohtaan ovatkin korkealla. Ovelle saapuu kuitenkin yllättävä vieras, ja Evie saa haudata toiveensa kahdenkeskisestä joulunvietosta rakastettunsa kanssa.

Lucy Diamond: Jouluyllätyksiä rantakahvilassa
Otava 2021
alkuteos Christmas Gifts at the Beach Café
suomentanut
äänikirjan lukija Maija Lang
kesto 3 t 14 min

Jouluyllätyksiä rantakahvilassa kuvaa pariskunnan toista yhteistä joulua. Jälleen Evien odotukset uhkaavat jäädä toteutumatta, kun murheellinen tapahtuma aiemmin syksyllä pakottaa Edin muuttamaan joulusuunnitelmiaan ja kun Evien sisar ottaakin yllättäen todesta Evien joulunviettoehdotuksen.

Molemmat osat sopivat hyvin joulunalustunnelmiin. Luminen Iso-Britannia jouluisine perinteineen ja yllätyksineen on oiva miljöö jouluihmisille, ja Diamondin kepeä kerronta sopii kokonaisuuteen hyvin. Aikaa näiden parissa ei liikoja tuhraannu – yhteensäkin vain viisi tuntia – ja molemmat löytyvät myös e-kirjana.


Milly Johnson: Kirsikoita ja joulun taikaa
Bazar 2021
alkuteos I Wish It Could Be Christmas Every Day
suomentanut Ullamarja Kankaanranta
kansi Laura Noponen
äänikirjan lukija Anna-Riikka Rajanen
kesto 11 t 56 min

Kepeää joulutunnelmaa kaipaavalle sopii hyvin myös Milly Johnsonin Kirsikoita ja joulun taikaa -romaani, joka myöskin sijoittuu Iso-Britanniaan. Lumimyrsky yllättää eri kohteisiin pyrkivät matkalaiset, jotka päätyvät yllättäen hiljaiseen majataloon. 

Majatalossa tutustutaan uusiin ihmisiin, katsotaan menneeseen ja ennen kaikkea vietetään joulua. Majatalo tarjoaa miellyttävän miljöön ja henkilöt ovat kiinnostavia. Mukavan leppoisa meno viehättää näin joulun alla. Kirja on saatavilla myös e-kirjana ja painettuna.


Kaarina Griffiths: Murha tunturissa
Lind & Co 2021
24-osainen joulukalenterikirja
äänikirjan lukija Anssi Niemi

Rikosten ystäville mielenkiintoisen uuden tuttavuuden tarjoaa Kaarina Griffithsin Murha tunturissa -sarja. Sarjassa on 24 osaa, ja uusi osa ilmestyy joka päivä jouluun saakka.

Kalenterisarjassa on kysymys siitä, että noitarumpukurssi houkuttelee joukon ihmisiä Koillis-Lappiin. Kurssirauha kuitenkin rikkoutuu äkkiä, kun hyisestä vedestä löytyy ruumis.

Murha tunturissa -sarjan osat ovat pituudeltaan puolesta tunnista reiluun tuntiin. Hyvin ehtii siis vielä mukaan, mikäli kaipaa lisäjännitystä joulunodotukseen, ja osat löytyvät myös e-kirjamuodossa.


Miina Supinen: Mantelimaa
WSOY 2015
äänikirjan lukija Liisa Pöntinen
kesto 6 t 35 min

Karnevalistista tunnelmaa joulun alle tarjoaa puolestaan Miina Supisen Mantelimaa, joka vie suureen ostoskeskus-sisähuvipuisto-kylpylä-yökerhokompleksiin. Perinteistä joulun tunnelmaa saa hakemalla hakea, mutta muuten joulua on tarjolla yllin kyllin.

Luin Mantelimaan kirjana muutama vuosi sitten painettuna kirjana ja silloin luonnehdin sitä joulun Las Vegasiksi. Jos siis yltäkylläinen ja suureellinen joulumeininki tuntuu ajatuksena hyvältä, kannattanee tälle antaa mahdollisuus.


Marko Leino: Joulutarina
Gummerus 2007
äänikirjan lukija Hannu-Pekka Björkman
kesto 7h 36 min.

Perinteisempää joulutunnelmaa tarjoaa puolestaan Marko Leinon Joulutarina, joka kertoo, mistä joulupukki on peräisin. Nikolas menettää traagisesti perheensä ja joutuu kiertämään köyhässä kylässä perheestä toiseen. Kiertolaisuus synnyttää eräänlaisen joulun ihmeen ja surusta kumpuaa kauneutta.

Joulutarina on saatavilla myös e-kirjana ja painetussa muodossa, ja se sopii koko perheelle. Lisäksi siitä on tehty ihastuttava elokuvaversio.


Paula Havaste: Joulupukin tarina
Gummerus 2006
äänikirjan lukija Paavo Kerosuo
kesto 4 t 56 min

Oman osansa joulupukin syntykertomukseen tuo myös Paula Havaste. Joulupukin tarina on saturomaani, joka kertoo, miten joulupukki löysi tehtävänsä ja miten tontut päätyivät Korvatunturille. Jännitystä tarinaan tuo kauhea Staalo, joka uhkaa lopettaa joulun. Niinpä tarina kertoo myös sankaruudesta ja ystävyyden voimasta.

Joulupukin tarina sopii mainiosti lapsilukijoille. Sen voi löytää myös painettuna kirjana. 



Charles Dickens: Saiturin joulu
Book Garden 2018
alkuteos A Christmas Carol 1843
suomentanut Jussi Korhonen
äänikirjan lukija Lars Svedberg
kesto 3 t 31 min 

Vanha kitupiikki Ebenezer Scrooge on varsinainen klassikkohahmo, joka kohtaa Charles Dickensin ihastuttavassa tarinassa menneisyytensä haamut. Mies on äreä ja itara, ja "Humpuukia!" on hänen lempimääritelmänsä asialle kuin asialle.

Ikäihminenkin voi kuitenkin herätä muutoksen tarpeeseen ja muuttua. Hän voi myös kohdata joulun hengen ja huomata, että maailmassa on muutakin kuin humpuukia.

Saiturin joulu on klassikkoasemansa todellakin ansainnut. Sydämellinen kertomus löytyy ainakin Storytelista kahtenakin äänikirjaversiona sekä e-kirjana. Painettua teostakin löytyy useina versioina.


Mika Waltari: Joulun ihme
WSOY 2020
alkuperäiset tekstit 1920- ja 1930-luvuilta
äänikirjan lukija Veikko Honkanen
kesto 1 t 21 min

Jouluun voi virittäytyä myös Mika Waltarin kanssa tunnelmoiden. Joulun ihme sisältää seitsemän tarinaa ja runoa joulusta, ja teksteissä on ihastuttavaa nostalgiaa ja pysähtymisen hetkiä. 

Joulun ihme on tarjolla vain äänikirjana.


Joulukalenterilogon on luonut Niina T.


Hyvää joulunodotusta sinulle!


Kirjabloggaajien joulukalenterin kahdeksas luukku avautui Kirja vieköön! -blogissa. Huomenna luukku avautuu Kirjasähkökäyrän sivuilla.




Kommentit

  1. Kiitos kivasta luukusta. Dickensin Saiturin joulu ja Waltarin Joulun ihme pitäisi lukea pitkästä aikaa uudestaan. Yleensä Saiturin joulu tulee joulun aikaa telkkaristakin, jonka olen katsonut muutaman kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin katsoa, josko Saiturin joulu olisi tänäkin vuonna televisiotarjonnassa.

      Poista
  2. Ihana luminen maisema, mitkä värit! <3

    Jos ei tosiaan vietä joulua kaapissa, niin on sama miltä kaapissa näyttää. :D Itse saatan kyllä joulupyhinä kaapit siivota, mutta se on minusta hauskaa.

    Komea ja monipuolinen kattaus joulukirjavinkkejä! Saiturin joulun voisi itsekin lukea. Tai kuunnella vaikkapa lenkillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli aivan mielettömän hieno joulukuinen pakkaspäivä, kun kuvan otin. <3

      Kyllä kaappien siivoaminen on joskus totisesti tarpeen ja mukavaakin. Vielä mukavampaa voi olla hyvän äänikirjan kanssa. :)

      Poista
  3. Voi miten kaunis luminen maisema! Minäkin olen kuunnellut jouluisia äänikirjoja jouluvalmisteluja tehdessä. Kepeät kirjat viihdyttävät mukavasti rutiinihommia tehdessä. Mukavaa joulun odotusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle äänikirjat ovat tuoneet viime aikoina mukavasti joulumieltä. Mitä pimeämmäksi vuosi käy, sitä enemmän kaipaan kirjoilta hyvää mieltä.
      Hyvää joulun odotusta!

      Poista
  4. Kiva luukku! Hyvä tuoda äänikirjojakin esille. :)

    VastaaPoista
  5. Todella hyviä vinkkejä, kiitos! Nyt kun minäkin olen löytänyt äänikirjat vihdoin ja viimein niin ainakin tuon Waltarin aion kuunnella. Ja onpa jännä idea tuo joulukalenteriäänikirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva jos löysit ideoita! Joulukalenterikirjan idea on kyllä hauska. Saapa nähdä, tuleeko samankaltaisia jatkossa enemmänkin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok