Siirry pääsisältöön

Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli

Kerroin, mitä tiesin neliulotteisesta aika-avaruudesta. Sen, että kaikki ajat ovat olemassa, ja eme vain havaitsemme ne hetket yksi kerrallaan. Että jokaisella on omat nykyhetkensä, eivätkä ne ole yhteismitallisia.
Marisha Rasi-Koskinen:
Auringon pimeä puoli
WSOY 2019
369 sivua
Äänikirjan lukija Liisa Sofia Pöntinen
kesto 12 t 48 min
Marisha Rasi-Koskinen voitti nuortenromaanillaan Auringon pimeä puoli vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Palkinnon saajan valitsi muusikko Olavi Uusivirta, joka kuvasi Rasi-Koskisen romaania otteessaan pitäväksi ja kysymyksiä herättäväksi. Uusivirran palkitsemispuhe löytyy Suomen Kirjasäätiön sivuilta.

Otteessaan pitävä, sitä Auringon pimeä puoli tosiaan on. Se tempaa mukaansa niin, että tarinaa on vaikea jättää kesken. Samalla, kun haluaa innolla tietää, mitä tapahtuu, ei kuitenkaan halua, että kirja vielä päättyisi. Rasi-Koskisen luoma maailma on niin kiehtova.

Kaivoksen kaupunki muodostaa tarinan miljöön. Kuten kaupungin nimestä voi päätellä, on sen keskiössä kaivos, joka on tuonut yhteisölle vaurautta mutta myös vienyt monelta paljon. Kaivosta johtaa salaperäinen mies, joka pitää koko kaupunkia rautaisessa otteessaan. Yhteydet ulkopuolelle ovat minimissä ja kouluissa opetetaan valikoidusti tietoja, jotka katsotaan lapsille tarpeellisiksi.

Auringon pimeän puolen minäkertoja on 16-vuotias Emilia, joka asuu isoisänsä kanssa Kaivos-kaupungissa. Emilia ja isoisä ovat hieman erikoisessa asemassa, sillä he sinnittelevät edelleen pienessä kotitalossaan, jota isoisä ei ole suostunut myymään. Ympärille rakentuu korkeita kerrostaloja, ja varjot kotitalon pihalla kasvavat.

Emilia on menettänyt äitinsä niin varhain, että tytöllä ei ole minkäänlaisia muistikuvia äidistään. Isästä ei ole tietoa. Jokin yhteys kaivoksella on siihen, miksi Emilia on orpo, mutta totuuden selvittäminen tuntuu olevan kovin vaikeaa.

Kun isoisä avaa Emilian äidin kuolemasta saakka suljettuna olleen kesähuoneen, saa Emilia käsiinsä piirustuksen, joka hämmentää perin pohjin. Mitä äidille oikein tapahtui? Mihin isä katosi? Miksi äidin paras ystävä Miima on niin erikoinen? Oliko Miima todella äidin ystävä?

Ennen kuin Emilia saa kysymyksiinsä vastauksia, tekee hän hämmästyttävän matkan, jonka varrella riittää käänteitä. Emilian tarina vetää alusta saakka mukaansa ja onnistuu pitämään mielenkiinnon yllä loppuun saakka vakuuttavasti. Romaani muistuttaa hienosti siitä, mitä ääriajattelu voi tuoda tullessaan ja miten päätöksillä on kauaskantoisia merkityksiä.

Auringon pimeä puoli on romaani, jonka soisin päätyvän monen lukijan käsiin. Finlandia-palkinto varmasti edesauttaa näkyvyyttä, mutta toivon, että kirjaan tarttuvat nekin, jotka eivät tunne nuortenkirjoja omaksi lajikseen. Aikuislukijallekin Rasi-Koskisen romaanilla on paljon annettavaa.

Tästä romaanista muualla: Kirjaluotsi, Oksan hyllyltäKirsin kirjanurkka, Yöpöydän kirjat, Kirjahilla ja Kirjapöllön huhuiluja.

Avaan tällä romaanilla osallistumiseni Helmet 2020-lukuhaasteeseen. Siinä Auringon pimeä puoli menee kohtaan 37. Ajankohta on merkittävä tekijä kirjassa. Ajalla on kaiken kaikkiaan valtava merkitys romaanissa, ja se miten aikaa kuvataan, on mielestäni hienosti toteutettu.

Kommentit

  1. Tämä odottaa yöpöydällä lukemista. Siispä tulen lukemaan arviosi sen jälkeen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok