Siirry pääsisältöön

Vuoden 2015 lukemisia

Oman hyllyn kymmenen kirjaa.
Vuodenvaihde näyttää olevan aikaa, jolloin listataan paitsi menneen vuoden lukemisia myös tulevan vuoden lukusuunnitelmia. Lukuhaasteitakin singahtelee esiin monesta blogista.

Minä listasin viime maaliskuussa oman kirjahyllyni lukemattomia kirjoja. Puolisen vuotta jaksoin reippaasti lukea noita listaamiani teoksia, mutta sitten into lopahti. Toisaalta olen kyllä saavuttanut varovaisen tavoitteeni, eli luin kirjoista kolmetoista. Mutta, mutta... Lukemattomien kirjojen määrä ei suinkaan ole vähentynyt, päinvastoin. Niinpä päätin Katrin innoittamana listata kymmenen oman hyllyn odotetuinta kirjaa, jotka pyrin lukemaan vuoden 2015 aikana. Tässäpä nuo kymmenen kirjaa:
  • Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys - kovasti kehuttu esikoisromaani ja Finlandia-ehdokas on edelleen minulta lukematta.
  • Tuula Karjalainen: Tove Jansson - tee työtä ja rakasta. Minun piti lukea kirja syksyllä Tove Janssonin juhlavuoden kunniaksi, mutta niinpä vain muut kirjat ajoivat ohitse.
  • John Irving: Pelastakaa karhut. Pidin Irvingin teoksesta Kaikki isäni hotellit ja hankin alennusmyynnistä itselleni lisää luettavaa kirjailijalta.
  • Frank McCourt: Seitsemännen portaan enkeli. Romaani löytyy Keskisuomalaisen listalta, jonka kirjoja yritän vähitellen saada luetuksi. Sain kirjan joululahjaksi Tarinoiden taikaa -blogin Mialta, mikä ilahdutti minua suuresti.
  • Jonas Jonasson: Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi. Sain pokkarin mieheltäni viime vuonna lahjaksi.
  • Peter Høeg: Norsunhoitajien lapset ja
  • Colm Tóibin: Brooklyn. Keltaisen kirjaston kirjat tarttuivat mukaani Helsingin kirjamessuilta lokakuussa.
  • Tove Jansson: Taikatalvi. Kaunis pokkari lähti mukaani Suomalaisen kirjakaupan alennusmyynnistä. Tarkoituksella olen odottanut kunnon talvea kirjan lukeakseni.
  • Jhumpa Lahiri: Kaima. Ostin kirjan viime keväänä Helsingistä ja sain siihen kirjailijan omistuskirjoituksen.
  • Hélène Grémillon: Uskottuni. Voitin kirjan Anna minun lukea enemmän -blogin arpajaisista.
Ja vielä yksi kirja on pakko mainita: Chimamanda Ngozi Adichien teos Huominen on liian kaukana. Olisikohan tänä vuonna vihdoin sen aika?

Alkaneen vuoden lukemisia sävyttävät myös lukuhaasteet. Ullan Luetut kirjat -blogin Talven lukuhaasteen olen jo aloittanut: enää puuttuu kaksi talvista kirjaa. Anna minun lukea enemmän -blogin Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haaste on alkutekijöissään kahdella kirjalla. Onneksi aikaa tämän kiinnostavan haasteen parissa vielä on. Tavoitteenani on lukea jokaisesta maasta ainakin yksi kirja.

Näiden jo alkaneiden haasteiden lisäksi olen ilmoittautunut mukaan Les! Lue! -blogin Elämäkertahaasteeseen ja 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä -blogin Maalaismaisemia-lukuhaasteeseen.

Ja ettei elämä kävisi tylsäksi, otetaan vielä mukaan Goodreadsissa julkaistu haaste, jonka MarikaOksa oli löytänyt:
  1. A book with more than 500 pages
  2. A classic romance
  3. A book that became a movie
  4. A book published this year
  5. A book with a number in the title
  6. A book written by someone under 30
  7. A book with nonhuman characters
  8. A funny book
  9. A book by a female author
  10. A mystery or thriller
  11. A book with a one-word title
  12. A book of short stories
  13. A book set in a different country
  14. A nonfiction book
  15. A popular author’s first book
  16. A book from an author you love that you haven’t read yet
  17. A book a friend recommended
  18. A Pulitzer Prize-winning book
  19. A book based on a true story
  20. A book at the bottom of your to-read list
  21. A book your mom loves
  22. A book that scares you
  23. A book more than 100 years old
  24. A book based entirely on its cover
  25. A book you were supposed to read in school but didn’t
  26. A memoir
  27. A book you can finish in a day
  28. A book with antonyms in the title
  29. A book set somewhere you’ve always wanted to visit
  30. A book that came out the year you were born
  31. A book with bad reviews
  32. A trilogy
  33. A book from your childhood
  34. A book with a love triangle
  35. A book set in the future
  36. A book set in high school
  37. A book with a color in the title
  38. A book that made you cry
  39. A book with magic
  40. A graphic novel
  41. A book by an author you’ve never read before
  42. A book you own but have never read
  43. A book that takes place in your state
  44. A book that was originally written in a different language
  45. A book set during Christmas
  46. A book written by an author with your same initials
  47. A play
  48. A banned book
  49. A book based on or turned into a TV show
  50. A book you started but never finished
Pidän kovasti tämäntyyppisistä listauksista ja tavoitteenani on saada joku kirja ainakin puoleen mainituista kategorioista. Tälle haasteelle olen luonut oman sivun nimeltä 50 kategoriaa.

Koko vuoden tavoitteeksi asetan 80 luettua kirjaa. Viime vuonna luettuja kirjoja oli paljon enemmän, mutta toisaalta elämäntilanteeni muuttuu niin, että lukuaika vähenee roimasti. Asetan siis maltillisen tavoitteen eikä elämältäni putoa pohja, vaikkei tavoite täyttyisikään. :)

Hyviä lukuhetkiä Kirjan vuonna 2015!

Kommentit

  1. Suosittelen, että luet ainakin Neljäntienristeyksen ja Taikatalven :) Huominen on liian kaukana on todella hieno novellikirja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos suosituksista! :) Taikatalven suunnittelen lukevani tuohon Ullan talvihaasteeseen. Siispä se pitäisi lukea ennen helmikuun loppua.

      Poista
  2. En itse uskalla enää tehdä mitään lukulistoja, kun en taatusti saa yhtäkään luetteloimaani kirjaa luettua. :) Sinulla on kyllä kiinnostavan näköinen lista. Kaima odottelee omassakin hyllyssä, divarista ostettuna pokkarina. Kiva, että innostuit tuosta listasta. Siihen on tosi kiva suunnitella luettavaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin kyllä, kannattaako listaa tehdä, kun helposti suunnitelmat jäävät toteutumatta. Toisaalta suunnitelmia on kiva tehdä. :)
      Kiitos, kun löysit tuon listan ja toit sen esille. Sen täyttämistä on niin hauskaa miettiä!

      Poista
  3. Minä luen juuri Kaimaa :)! Kovat on ensi vuoden tavoitteet sulla ja toivotan niihin mitä suurinta onnea :)!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa sinun ansiostasi muistinkin, että Kaima majailee hyllyssäni. Instagram-kuvasi soitti kelloja. :)

      Poista
  4. Uskottuni oli vuoden 2013 kohokohtia, suosittelen! Huominen on liian kaukana on paras novellikokoelma jonka olen koskaan lukenut. Noh, onhan kyseessä sentään Adichie :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Minulla on siis syytä odottaa, että tähän vuoteen sisältyy hienoja lukuelämyksiä. :)

      Poista
  5. En ollut uskoa silmiäni, että et ole lukenut Neljäntienristeystä. Ehkä sitä on nyt jo vähän helpompi lukea, kun suurin kohu on laantunut. Itse luin sen pahimpaan kohuaikaan ja se kyllä jossain määrin vaikutti latistavasti.

    Hyvää kirjavuotta 2015!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjan hankin jo keväällä mutta se jäi lukematta juuri siksi, kun kohu oli niin kova. Halusin jättää romaanin odottamaan hiljaisempia aikoja. :)

      Kiitos samoin!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok