Siirry pääsisältöön

Vuoden 2015 lukemisia

Oman hyllyn kymmenen kirjaa.
Vuodenvaihde näyttää olevan aikaa, jolloin listataan paitsi menneen vuoden lukemisia myös tulevan vuoden lukusuunnitelmia. Lukuhaasteitakin singahtelee esiin monesta blogista.

Minä listasin viime maaliskuussa oman kirjahyllyni lukemattomia kirjoja. Puolisen vuotta jaksoin reippaasti lukea noita listaamiani teoksia, mutta sitten into lopahti. Toisaalta olen kyllä saavuttanut varovaisen tavoitteeni, eli luin kirjoista kolmetoista. Mutta, mutta... Lukemattomien kirjojen määrä ei suinkaan ole vähentynyt, päinvastoin. Niinpä päätin Katrin innoittamana listata kymmenen oman hyllyn odotetuinta kirjaa, jotka pyrin lukemaan vuoden 2015 aikana. Tässäpä nuo kymmenen kirjaa:
 • Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys - kovasti kehuttu esikoisromaani ja Finlandia-ehdokas on edelleen minulta lukematta.
 • Tuula Karjalainen: Tove Jansson - tee työtä ja rakasta. Minun piti lukea kirja syksyllä Tove Janssonin juhlavuoden kunniaksi, mutta niinpä vain muut kirjat ajoivat ohitse.
 • John Irving: Pelastakaa karhut. Pidin Irvingin teoksesta Kaikki isäni hotellit ja hankin alennusmyynnistä itselleni lisää luettavaa kirjailijalta.
 • Frank McCourt: Seitsemännen portaan enkeli. Romaani löytyy Keskisuomalaisen listalta, jonka kirjoja yritän vähitellen saada luetuksi. Sain kirjan joululahjaksi Tarinoiden taikaa -blogin Mialta, mikä ilahdutti minua suuresti.
 • Jonas Jonasson: Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi. Sain pokkarin mieheltäni viime vuonna lahjaksi.
 • Peter Høeg: Norsunhoitajien lapset ja
 • Colm Tóibin: Brooklyn. Keltaisen kirjaston kirjat tarttuivat mukaani Helsingin kirjamessuilta lokakuussa.
 • Tove Jansson: Taikatalvi. Kaunis pokkari lähti mukaani Suomalaisen kirjakaupan alennusmyynnistä. Tarkoituksella olen odottanut kunnon talvea kirjan lukeakseni.
 • Jhumpa Lahiri: Kaima. Ostin kirjan viime keväänä Helsingistä ja sain siihen kirjailijan omistuskirjoituksen.
 • Hélène Grémillon: Uskottuni. Voitin kirjan Anna minun lukea enemmän -blogin arpajaisista.
Ja vielä yksi kirja on pakko mainita: Chimamanda Ngozi Adichien teos Huominen on liian kaukana. Olisikohan tänä vuonna vihdoin sen aika?

Alkaneen vuoden lukemisia sävyttävät myös lukuhaasteet. Ullan Luetut kirjat -blogin Talven lukuhaasteen olen jo aloittanut: enää puuttuu kaksi talvista kirjaa. Anna minun lukea enemmän -blogin Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haaste on alkutekijöissään kahdella kirjalla. Onneksi aikaa tämän kiinnostavan haasteen parissa vielä on. Tavoitteenani on lukea jokaisesta maasta ainakin yksi kirja.

Näiden jo alkaneiden haasteiden lisäksi olen ilmoittautunut mukaan Les! Lue! -blogin Elämäkertahaasteeseen ja 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä -blogin Maalaismaisemia-lukuhaasteeseen.

Ja ettei elämä kävisi tylsäksi, otetaan vielä mukaan Goodreadsissa julkaistu haaste, jonka MarikaOksa oli löytänyt:
 1. A book with more than 500 pages
 2. A classic romance
 3. A book that became a movie
 4. A book published this year
 5. A book with a number in the title
 6. A book written by someone under 30
 7. A book with nonhuman characters
 8. A funny book
 9. A book by a female author
 10. A mystery or thriller
 11. A book with a one-word title
 12. A book of short stories
 13. A book set in a different country
 14. A nonfiction book
 15. A popular author’s first book
 16. A book from an author you love that you haven’t read yet
 17. A book a friend recommended
 18. A Pulitzer Prize-winning book
 19. A book based on a true story
 20. A book at the bottom of your to-read list
 21. A book your mom loves
 22. A book that scares you
 23. A book more than 100 years old
 24. A book based entirely on its cover
 25. A book you were supposed to read in school but didn’t
 26. A memoir
 27. A book you can finish in a day
 28. A book with antonyms in the title
 29. A book set somewhere you’ve always wanted to visit
 30. A book that came out the year you were born
 31. A book with bad reviews
 32. A trilogy
 33. A book from your childhood
 34. A book with a love triangle
 35. A book set in the future
 36. A book set in high school
 37. A book with a color in the title
 38. A book that made you cry
 39. A book with magic
 40. A graphic novel
 41. A book by an author you’ve never read before
 42. A book you own but have never read
 43. A book that takes place in your state
 44. A book that was originally written in a different language
 45. A book set during Christmas
 46. A book written by an author with your same initials
 47. A play
 48. A banned book
 49. A book based on or turned into a TV show
 50. A book you started but never finished
Pidän kovasti tämäntyyppisistä listauksista ja tavoitteenani on saada joku kirja ainakin puoleen mainituista kategorioista. Tälle haasteelle olen luonut oman sivun nimeltä 50 kategoriaa.

Koko vuoden tavoitteeksi asetan 80 luettua kirjaa. Viime vuonna luettuja kirjoja oli paljon enemmän, mutta toisaalta elämäntilanteeni muuttuu niin, että lukuaika vähenee roimasti. Asetan siis maltillisen tavoitteen eikä elämältäni putoa pohja, vaikkei tavoite täyttyisikään. :)

Hyviä lukuhetkiä Kirjan vuonna 2015!

Kommentit

 1. Suosittelen, että luet ainakin Neljäntienristeyksen ja Taikatalven :) Huominen on liian kaukana on todella hieno novellikirja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suosituksista! :) Taikatalven suunnittelen lukevani tuohon Ullan talvihaasteeseen. Siispä se pitäisi lukea ennen helmikuun loppua.

   Poista
 2. En itse uskalla enää tehdä mitään lukulistoja, kun en taatusti saa yhtäkään luetteloimaani kirjaa luettua. :) Sinulla on kyllä kiinnostavan näköinen lista. Kaima odottelee omassakin hyllyssä, divarista ostettuna pokkarina. Kiva, että innostuit tuosta listasta. Siihen on tosi kiva suunnitella luettavaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin kyllä, kannattaako listaa tehdä, kun helposti suunnitelmat jäävät toteutumatta. Toisaalta suunnitelmia on kiva tehdä. :)
   Kiitos, kun löysit tuon listan ja toit sen esille. Sen täyttämistä on niin hauskaa miettiä!

   Poista
 3. Minä luen juuri Kaimaa :)! Kovat on ensi vuoden tavoitteet sulla ja toivotan niihin mitä suurinta onnea :)!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa sinun ansiostasi muistinkin, että Kaima majailee hyllyssäni. Instagram-kuvasi soitti kelloja. :)

   Poista
 4. Uskottuni oli vuoden 2013 kohokohtia, suosittelen! Huominen on liian kaukana on paras novellikokoelma jonka olen koskaan lukenut. Noh, onhan kyseessä sentään Adichie :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Minulla on siis syytä odottaa, että tähän vuoteen sisältyy hienoja lukuelämyksiä. :)

   Poista
 5. En ollut uskoa silmiäni, että et ole lukenut Neljäntienristeystä. Ehkä sitä on nyt jo vähän helpompi lukea, kun suurin kohu on laantunut. Itse luin sen pahimpaan kohuaikaan ja se kyllä jossain määrin vaikutti latistavasti.

  Hyvää kirjavuotta 2015!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan hankin jo keväällä mutta se jäi lukematta juuri siksi, kun kohu oli niin kova. Halusin jättää romaanin odottamaan hiljaisempia aikoja. :)

   Kiitos samoin!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

John Irving: Kaikki isäni hotellit

"Jos sinulla oli salaisuus, äiti säilytti sen: jos halusit demokraattista asioiden puintia ja keskustelua, joka saattoi venyä tuntikausia, pahimmassa tapauksessa viikkokausia - jopa kuukausia - pitkäksi, silloin toit asiasi isälle."
John Irvingin romaani Kaikki isäni hotellit on perhetarina. Keskiössä on Berryn perhe, jonka isä Winslow ei jätä toteuttamatta haaveitaan, joita muut eivät välttämättä pidä realistisina. Perheen äiti Mary on haudannut omat opiskelu- ja urahaaveensa voidakseen huolehtia iäkkäistä vanhemmistaan. Esikoispoika Frank on homoseksuaali ja tytär Franny valmissanainen selviytyjä. Tarinan minäkertoja John rakastaa Franny-sisartaan yli kaiken. Pikkusisko Lilly on lopettanut alle kymmenvuotiaana kasvamisen ja kuopus Egg rakastaa tavaroita ja pukeutumusta eikä tunnu kuulevan juuri mitään - tai sitten hän kuulee vain sen, mitä haluaa. Perhe on eittämättä epätavallinen, vaikka Franny ja minäkertoja väittävätkin toista:
"Ei me olla mitenkään erikoisia"…