Siirry pääsisältöön

Jean-Paul Didierlaurent: Lukija aamujunassa

"Nouseva päivä litistyi junan huurteisia ikkunoita vasten, teksti valui Guylainin suusta ulos pitkänä nauhana, jota pilkkoi silloin tällöin hiljaisuus ja sitä säestävä liikkuvan junan kolina. Kaikille vaunussa oleville matkustajille Guylain oli lukija, se outo tyyppi, joka luki joka arkipäivä kuuluvalla ja selkeällä äänellä kansiostaan esiin vedettyjä kirjan sivuja. Ne olivat otteita kirjoista, joilla ei ollut mitään tekemistä toistensa kanssa."
Jean-Paul Didierlaurent:
Lukija aamujunassa (Tammi 2014)
Ranskankielinen alkuteos
Le Liseur du 6h27 ilmestyi 2014
Suomentanut Kira Poutanen
189 sivua


Jean-Paul Didierlaurentin romaani Lukija aamujunassa on kirja kirjoista ja lukemisesta. Tarinan päähenkilö on lähes nelikymppinen Guylain Vignolles, joka vihaa työtään. Hän syöttää hirmuiselle Koneelle käytöstä poistettuja kirjoja, jotka Kone säälimättä murskaa. Mutta aina prosessissa jää jokunen sivu ehjäksi, ja ne Guylain kerää talteen. Aamuisin matkalla työpaikalleen hän lukee junassa irrallisia sivuja ääneen ja on vähitellen saavuttanut kuulijakunnan, joka vaatii muita hiljentymään, jotta miehen luenta kuuluu. Kuulijoita ei haittaa, vaikka tarinoista ei muodostu jatkumoa - tärkeintä on lukeminen.

Työ on päähenkilölle välttämätön paha. Kone saa hänen mielessään inhimillisiä piirteitä kaikessa kammottavuudessaan, ja aamuiset lukuhetket junassa saavat hänet jaksamaan alkavan päivän koitokset. Kotimatkalla hän on liian väsynyt lukeakseen.

Eräänä aamuna Guylainin arkirutiinit muuttuvat, kun hän löytää junasta päiväkirjan. Joku on tallentanut ajatuksiaan muistitikulle, kuinkas muuten, ja mies päätyy lukemaan aamujunassa päiväkirjan sivuja työpaikaltaan löytyneiden irrallisten sivujen sijaan. Hän alkaa kiinnostua sivut kirjoittaneesta naisesta ja päätyy etsimään häntä päiväkirjasta saamiensa vihjeiden avulla. Uusi tehtävä tuo mielekkyyttä elämään, jota muutoin leimaavat pääosin vain työn paineet ja yksinäisyys - sekä lukeminen.

Kirjan takakannessa romaania luonnehditaan viehättäväksi aikuisten saduksi. Sellainen se onkin. Mukavaa välipalakirjallisuutta, joka on paikoin kieleltään naiivia mutta sisältää painavaakin asiaa. Liialliseen sadunhohtoisuuteen ei tarinassa sorruta arkipäivään (lähinnä työhön) sisältyvien ikävyyksien ansiosta: Kirjoja tuhoavan makulointikoneen kauheus tuodaan romaanissa elävästi esille. Se on kuin yksi kirjan henkilöistä, ja sen vuoksi Guylainin tärkeä ystävä Giuseppe on menettänyt paitsi työnsä, myös konkreettisesti jotain itsestään. Guylain haluaa pitää ystävänsä mielialan virkeänä ja auttaa tätä hankkimaan kirjoja, joiden hankkimisen syy on varsin makaaberi. Tummien sävyjen rinnalla on onneksi kauneutta - ja iloakin, sitä tarjoaa ainakin mainio vanhustenkodin väki, jolle Guylain päätyy lukemaan tekstikatkelmiaan. Vaikka ennakko-odotukseni eivät täysin täyttyneet, on Lukija aamujunassa kirjojen ja lukemisen ystäville aivan mainio pienehkö romaani.

Kirjasta on kirjoitettu myös Kirjavinkeissä, Kasoittain kirjoja -blogissa ja Hemulin kirjahyllyssä.

Kirjan sain luettavakseni kustantajalta - kiitos!

Kommentit

 1. Tämä kirja tulossa pian lukuun (ainakin olen sen hakenut kotiin kirjastosta), joten palaan myöhemmin lukemaan tarkemmin tekstiäsi!

  VastaaPoista
 2. Aion lukea tämän työmatkoilla junassa, kuinkas muuten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta. :) Mielenkiinnolla odotan ajatuksiasi kirjasta.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on