Siirry pääsisältöön

Kesken jäi


Pyrin valikoimaan luettavani tarkasti ja kynnys kirjan kesken jättämiseen on suuri. Nyt kuitenkin lopetin Kuun tuulen lukemisen, vaikka olin ehtinyt jo yli puolivälin.

Ennen Espanjan-matkaa halusin löytää kohdemaahan liittyvää luettavaa. Löysinkin Eduardo Mendozan Tulvan vuoden, josta pidin. Lisäksi mukaan kirjastosta tarttui Antonio Muñoz Molinan Kuun tuuli (Tammi 2011, Keltainen kirjasto).

Romaani sijoittuu vuoteen 1969, kun on tapahtumassa jotain merkittävää: Apollo 11 tekee kuulennon. Tapahtumaa seuraa tiiviisti tarinan minäkertoja ja päähenkilö, 13-vuotias poika, jonka ajatukset pyörivät paitsi avaruuslennon, myös oman itsen, identiteetin ja kasvun ympärillä. Tiede ja uskonto vuorottelevat, kun poika pohtii avaruuslennon myötä ihmisen teknisiä saavutuksia ja uskonnon tarjoamia oppeja.

Romaanilla on paljon ansioita. Se kuvaa hienosti espanjalaista elämänmenoa, päähenkilöä ja hänen lähiyhteisöään. Henkilöt ovat eläviä ja kirja on hyvin kirjoitettu.

Mutta. Jostain syystä en vain saanut missään vaiheessa kunnon imua teokseen. Se ei lähtenyt lentoon, vaikka pitkälle kirjaa luin. Ehkä aika nyt vain oli väärä: vuodenvaihteessa vaivannut väsymys ei tarjonnut tälle teokselle lukijaa, jonka se olisi varmasti ansainnut. Ehkä yritän lähestyä jossain vaiheessa Kuun tuulta uudelleen, todennäköisemmin en.

Teoksen ovat loppuun lukeneet esimerkiksi Kirjavinkkien Kaisa, Lumiomenan Katja ja Nannan kirjakimaran Nanna.

50 kategoriaa -listalla kirja menee viimeiseen kohtaan: 50 A book you started but never finished.

Kommentit

 1. Minun pitäisi lähestyä uudelleen Tulvan vuotta, sillä se jäi minulla kesken vaikka on todella lyhyt. Silloin oli vaan niin paljon kaikkea muuta kiinnostavampaa, joten tuntui etten viitsi laittaa aikaa ko. kirjaan. Kuun tuulta olen useasti katsellut kirjastossa kauniin kannen vuoksi. Sisältökin alkoi vähän kiinnostaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko muuten kommentoida vielä tuohon listahaasteen kohtaan, että itse tajusin sen niin, että pitäisi lukea loppuun jokin aiemmin kesken jäänyt kirja. Mutta voi sen tosiaan näinkin hoitaa. :)

   Poista
  2. Jospa kenenkään maailma ei kuitenkaan minun tulkinnastani järky. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on