Siirry pääsisältöön

J. R. R. Tolkien: Hobitti eli sinne ja takaisin

"Me siis näimme matkan päästä, kuinka lohikäärme laskeutui vuorellemme tulisuihkun keskellä. Sitten se vyöryi rinnettä alas ja sen päästyä metsään syttyivät puut tuleen. Silloin soivat jo kaikki kellot laaksossa ja soturit astuivat aseisiin. Kääpiöt purkautuivat ulos suuresta portista mutta lohikäärme odotti heitä. Yksikään ei päässyt pakoon tuona päivänä. Joesta nousi sankka huuru ja laakson ylle laskeutui sumu ja sumun turvin lohikäärme tuli kaupunkiin ja surmasi suurimman osan sotureista. Tämä oli se tavallinen tarina, joka oli valitettavan yleinen siihen aikaan. Sitten Smaug meni takaisin ja ryömi sisään pääportista ja penkoi kaikki salit, väylät, käytävät, tunnelit, kellarit, kammiot ja kulkutiet. Sen jälkeen ei vuoren sisään jäänyt eloon yhtäkään kääpiötä ja lohikäärme otti kaikki rikkaudet itselleen."
J. R. R. Tolkien:
Hobitti eli sinne ja takaisin
Elisa Kirja 2012.
(Alkuper. kustantaja WSOY)
Äänikirjan kesto 10 h 58 min.
Lukija Lauri Komulainen
(kuva WSOY)
On aika tehdä tunnustus. Yritin joskus vuosia sitten lukea Tolkienin Taru sormusten herrasta -järkäleen. Aloitin useamman kerran, mutta en päässyt kovin pitkälle, kun jo väsyin. En vain yrityksistäni huolimatta päässyt tarinan imuun, vaikka monet kirjaa haltioituneina suosittelivat. Muutama vuosi sitten huomasin TSH:n kirjastossa äänikirjana, nappasin sen mukaani ja päätin yrittää vielä kerran. Onneksi yritin, sillä yllättäen tarina vetäisikin mukaansa ja joinakin aamuina istuin autossa työpaikan pihassa viimeiseen mahdolliseen hetkeen saakka kuuntelemassa cd:tä, enkä olisi millään malttanut pysäyttää toistoa.

Niinpä ei ollut vaikea tehdä ostopäätöstä, kun huomasin Tolkienin romaanin Hobitti eli sinne ja takaisin Elisa Kirjan äänikirjavalikoimissa tarjoushintaan. Kirja puhelimeen ja sitten kuuntelemaan.

Kirja alkaa siitä, kun hobitti Bilbo Reppuli elelee rauhaisasti omassa kotikolossaan. Rauha rikkoutuu, kun vieraaksi saapuvat velho Gandalf ja 13 kääpiötä. Lohikäärme Smaug on ajanut kääpiöt ahtaalle ja on aika ryhtyä toimiin. Bilbo halutaan matkalle mukaan voroksi, ja viimein hän suostuu pyyntöön. Seuraa monenlaisia seikkailuja käänteineen, kun joukkio hakee oikeutta. Matkan varrella kohdataan esimerkiksi niin peikkoja, hämähäkkejä kuin haltioita, ja jännitystä riittää.

Alkuun tuntui haastavalta erottaa kaikki hahmot toisistaan, kääpöitä kun vilisi Bilbon luokse jatkuvalla syötöllä. Mutta yllättäen niin kääpiöistä kuin muistakin hahmoista erotti ominaisuuksia, jotka tekivät heistä omanlaisiaan ja siten toisistaan erottuvia. Niinpä joukon matkassa kulkeminen tuntui askel askelelta paremmalta.

Tolkien on luonut kirjaansa maailman, joka sulkee syleilyynsä. Hahmot ovat eläviä ja moninaisia, maisema niin todentuntuisesti kuvattu, että se on helppo kuvitella mielessään. Kirjan päätyttyä tarina jää mieleen niin, että sen lumoa jää kaipaamaan. Perinteistä fantasiaseikkailua kaipaavalle tarinaa voi ehdottomasti suositella.

50 kategoriaa -listalla kirja päätyy kohtaan 39. A book with magic.

Kirjasta muualla: Taikakirjaimet, Jokken kirjanurkka, Morren maailma, Amman lukuhetkiAjatuksia kirjamaasta ja Kirjavinkit.

Kommentit

 1. Olen lukenut tämän kauan sitten, samoin kuin Tarun Sormusten Herrasta. Tähän tahtoisin joskus sopivan tuulen tullen taas palatakin, mutta TSH kokonaisuudessaan vaatisi ehkä jo aika vahvaa fantasiatuiverrusta, niin järkäle se kaikessa komeudessaan todella on :)

  Hauska muuten tuo 50-kategoriaa -lista - kivaa kurkistella täältä sivusta miten sinne kirjoja tupsahtelee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä puolestani olen miettinyt, että TSH olisi kiva kokea uudelleen, vaikka äänikirjana. Mutta se vaatisi pitkiä yksinäisiä automatkoja, kuten joskus muinoin oli.
   Tuota listaa on hauska täytellä ja miettiä, mikä kirja sopisi mihinkin. Näin alkuvaiheessa täyttäminen on vielä helppoa.

   Poista
 2. Olen miettinyt Hobittia kohtaan a book with nonhuman characters. Tilasin juuri tästä painoksen, jossa on Tove Janssonin kuvitus, ja tuo olisi sopiva houkutin lukea tämä. :) Olen tämän joskus vuosia sitten lukenut, mutta aika vähän loppujen lopuksi jäi tästä mieleen. Leffatkin ovat jääneet välistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihailin joissakin blogipostauksissa juuri tuota versiota, jossa on Janssonin kuvitus, ja mietin, pitäisikö kirja hankkia omaan hyllyyn. Teos vaikuttaa todella viehättävältä.

   Poista
 3. Olen joskus yrittännyt lukea Tolkienin Sormus-trilogiaa ja se on jäänyt kesken... Ehkäpä pitäisikin aloittaa Hobitteista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hobitti voisi tosiaan olla hyvä aloittaja - ehkä TSH lähtisi sen jälkeen paremmin vetämään. :)

   Poista
 4. Olen joskus yrittännyt lukea Tolkienin Sormus-trilogiaa ja se on jäänyt kesken... Ehkäpä pitäisikin aloittaa Hobitteista...

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on