Siirry pääsisältöön

Halldór Kiljan Laxness: Salka Valka

"Laihassa mullassa on maanpäällinen kasvillisuus heikkoa ja maanalainen vähäistä. Niin kuin nyt esimerkiksi Salka Valka. Oli ollut aika, jolloin hän oli seisonut puron yli johtavalla sillalla ja katsellut leikkiviä lapsia ja toivonut olevansa samanlainen kuin he ja pääsevänsä heidän joukkoonsa. Se oli ollut hänen suurin haaveensa. Mutta hän oli vain huorantytär ja he heittelivät häntä paskalla. Kun hän silloin ajatteli heitä, valtasi hänen mielensä viha, jota mikään ei tuntunut voivan lauhduttaa - vähäväkisen viha mahtavampiaan kohtaan."
Halldór Kiljan Laxness: Salka Valka
(WSOY 1985)
Islanninkielinen alkuteos Salka Valka 1931 ja -32
Suomentanut Jyrki Mäntylä
396 sivua
Halldór Kiljan Laxnessin Salka Valka on klassikkoromaani, joka sijoittuu Islannin Oseyriin, Axlarvuonon rannalle. Miljöönä on pieni kalastajakylä, jolla on tarjottavanaan lähinnä kurjuutta ja köyhyyttä, jos kohta jotkut kyläläiset ovat kurjuuden yläpuolelle päässeet. Tuohon kylään saapuu yksitoistavuotias Salka Valka äitinsä kanssa. Kaksikon oli tarkoitus suunnata lupauksia täynnä olevaan etelään, mutta matka katkeaa, kun rahat loppuvat. Äiti ja tytär löytävät kylästä yösijan ja jäävät sinne.

Salka Valkan lapsuus ei ole kaunis vaan karu kuin se onneton kylä, josta muodostuu hänen kotinsa. Tytön äitiä pidetään yleisesti huonona naisena, joka antautuu aviollisiin iloihin ennen avioliittoa. Kihlauksesta puhutaan, mutta siitä ei tule mitään, ja rapistuvan naisen rinnalla kohti aikuisuutta kasvaa tytär, joka herättää kiinnostusta vastakkaisessa sukupuolessa. Pelastusarmeijan huomasta äiti hakee lohtua ja  anteeksiantoa. Tytär puolestaan taistelee sitkeästi islantilaisessa tuulessa ja ponnistelee saavuttaakseen jotain parempaa.

Jotain parempaa Salka Valka lopulta saavuttaakin. Hänestä kasvaa itsenäinen ja sitkeä nuori nainen, joka luottaa vaistoihinsa. Hän on monella tapaa äitinsä vastakohta ja kuin pienen, sitkeän saarivaltion symboli.

Paitsi että romaani kertoo nuoresta tytöstä, kertoo se myös kokonaisesta kyläyhteisöstä. Aatteiden tuulet tuivertavat niin idästä kuin lännestä, eikä levottomuuksiltakaan vältytä. Kyläläiset kuvataan realistisesti puutteineen kaikkineen, ja kokonaisuudesta muodostuu elävä. Halldór Kiljan Laxness kuvaa kylää ympäristöineen ja ihmisineen kauniisti, yksityiskohtaisesti ja vivahteikkaasti.
Ei kukaan ymmärrä sydäntä - kaikkein vähiten nuo jyrkät tunturit, jotka hallitsevat tätä koleata, syvänvihreätä vuonoa ja sen kapeaa rantakaistaletta jumalten kaltaisina, kietoutuneina pilviin ja tanssiviin myrskyihin. Raa'at merituulet puhaltavat öisin kurjiin kalastajahökkeleihin, vähääkään välittämättä siitä, että siellä ehkä nukkuu joku herkkä sielu.
Halldór Kiljan Laxness palkittiin kirjallisuuden Nobelilla vuonna 1955.

Tästä islantilaiseepoksesta on kirjoitettu myös Hurjan Hassun Lukijan blogissa ja Kirjavinkeissä.

Salka Valkalla otan Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haasteessa ensimmäisen askeleeni Islantiin.

Kommentit

 1. Tämä oli tämän vuoden parhaimpia kirjoja mitä olen lukenut. Hienot luontokuvaukset ja koskettavat ihmiskuvaukset, suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno kirja tosiaankin! Tämä kuuluu niihin tarinoihin, jotka kasvavat mielessä vielä kirjan kansien sulkeuduttua.

   Poista
 2. Oi, minulla on tämä hyllyssä! Miksen lukisi?!

  VastaaPoista
 3. Salka Valka on hieno kirja itsenäisestä nuoresta tytöstä ja naisesta. Minäkin suosittelen tätä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on