Siirry pääsisältöön

Anna Jansson: Haudankaivaja

"Rikostarkastaja Maria Wern kuuli omakotitalon palosta Roman kirkon itäpuolella varhain perjantaiaamuna mennessään poliisitalon vastaanoton ohi. Aamu-uutiset olivat jääneet kuuntelematta. Hän oli päättänyt olla avaamatta radiota. Hiljaisuus tuntui tarpeelliselta, sillä hän oli ollut kuukausia tunnekuohun armoilla sen jälkeen, kun hänen rakasta Periään oli ammuttu virkatehtävissä."
Anna Jansson: Haudankaivaja
(Gummerus 2009)
Alkuteos Först när givaren är död
Suomentaja Arja Gothóni
Äänikirjan kesto 12h 40min.
Lukija Kaija Kärkinen
Haudankaivaja sijoittuu idylliselle Gotlannin saarelle. Roma-nimisessä kylässä asuu Frida Norrby, jota pidetään vanhuudenhöperönä. Öisin nainen kaivaa jotain pihamaallaan ja suree kuollutta miestään, josta on paljastunut jotain odottamatonta.
Minä tulen pian luoksesi, ystävä hyvä, hän tapasi sanoa. Ja samalla hän pelkäsi sitä toista Helgeä, jonka hän oli vaistonnut tämän kuoleman jälkeen. Ihan niin kuin Hitchcokin elokuvassa, jossa oli ne kaksoset. Paha kaksonen ja hyvä kaksonen, joita oli mahdoton erottaa toisistaan, ellei tiennyt tuntomerkkiä. Ehkä asia oli niin monimutkainen, että Helge oli sekä paha että hyvä, hän ajatteli lopulta.
Eräänä yönä Fridan talo tuhopoltetaan maan tasalle ja naisen uskotaan kuolleen tulipalossa. Maria Wern ryhtyy tutkimaan asiaa, ja pian pienessä pitäjässä alkaa tapahtua muutakin outoa: ruumiilta ei vältytä ja Roman kylän valtaa pelko.

Dekkariin sisältyy monenlaisia tarinoita. Klassiseen tapaan päähenkilöllä on paineita paitsi murhien selvittelemisen vuoksi, myös yksityiselämässään. Rakastettu Per makaa sairaalassa eikä halua tavata Mariaa. Maria kuitenkin jää henkilönä melko etäiseksi, kun etualalle asettuvat monet kylän kiinnostavat asukit. Heistä suosikikseni nousi Frida Norrby, jonka viisaan utelias suhtautuminen elämään viehätti. Jotain hänestä kertoo ystävyys nuorukaisen kanssa, johon moni muu suhtautuisi varmasti vieroksuen.

Haudankaivajassa nousee esille useita teemoja. Mukana on niin ikääntymisen ja vanhustenhoidon surkean tilan tematiikkaa kuin rakkautta ja rakkaudettomuutta. Teos on runsas mutta kuuntelukokemuksena toimiva ja viihdyttävä rikosromaani idyllisestä Gotlannista.

Tämän dekkarin on lukenut myös Villis. Äänikirjan ovat kuunnelleet MarikaOksa ja Anu.

Tämä Maria Wern -dekkari on ensimmäinen suoritukseni Annamin Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haasteeseen.

Kommentit

 1. Maria Wern -sarjan ääniversiot ovat mainiota kuunneltavaa. Sain juuri loppuun Haudan takaa -äänikirjan, ja tykkäsin siitä kuten tästäkin. Lukija vaihtui Pinja Flinkiin, mutta hän on hyvä lukija. Voi kun kustantaja tekisi koko sarjasta ääniversiot. Nyt ilmeisesti äänikirjoina on vaan näitä uusimpia kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin kuunnella tuo Haudan takaa, jos se jostain eteen sattuu.

   Poista
 2. Olen lukenut kaikki Maria Wern-sarjan kirjat. Maria on mainio päähenkilö ja joutuukin usein kiperiin tilanteisiin. Olen katsonut myös tv-sarjan, mutta en oikein löydä kirjojen Mariasta ja näyttelijästä samaa. Sarja on kyllä tehty aika pitkälti kirjojen mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria jäi tässä kirjassa aika etäiseksi, mutta pitäisi varmaan tutustua häneen paremmin sarjan muiden osien avulla. Tv-sarjaa en ole katsonut, nyt tosin sekin kiinnostaa.

   Poista
 3. Minä ehdin vähän kyllästyä yhteiskunnallisten epäkohtien toistamiseen, mutta ei tämä mikään huono dekkari ollut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika alleviivatusti niitä toki tuodaan esille, mutta minä en huomannut kyllästyä. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on