Siirry pääsisältöön

Marko Leino: Joulutarina

"Kohtalo oli äkkiarvaamatta kipannut pienen Nikolaksen hartioita painamaan niin suunnattoman menettämisestä ja yksin jäämisestä koostuvan taakan, ettei hän edes kasvaessaan ja voimistuessaan koskaan kyennyt ravistamaan sitä harteiltaan. Nikolaksen oli kannettava lapsuutensa taakkaa mukanaan koko elämänsä ajan. Se oli myös suurin syy siihen, että Nikolas muokkautui sellaiseksi hahmoksi, millaisena hänet nykyään ympäri maailmaa tunnetaan."
Marko Leino: Joulutarina
(Gummerus 2007)
Äänikirjan kesto 7h 36min.
Lukija Hannu-Pekka Björkman
Joulutarina on ollut minulle tähän saakka tuttu hienona elokuvana, jonka olemme perheen kesken katsoneet useaan kertaan. Kirjaan tartuin hieman epäröiden, sillä elokuva on niin onnistunut, että pelkäsin kirjan muodostuvan pettymykseksi. Niin ei kuitenkaan käynyt vaan sain todeta romaanin sopivan erinomaisen hyvin joulun odotukseen. Minä kuuntelin tarinan äänikirjana, jonka lukee Hannu-Pekka Björkman - kertakaikkisen täydellinen valinta lukijaksi.

Joulutarina kertoo, mistä joulupukki on tullut. Kehystarinassa ukki kertoo Tommille ja Ossille lapsuudessaan kuulemansa tarinan, jonka päähenkilö on Nikolas. Hän on kertomuksen alussa viisivuotias, menettää onnettomuudessa sisarensa ja vanhempansa ja huomaa pian olevansa orpo. Nikolaksen kotikylässä mietitään, mitä tehdä. Vähävaraiset perheet eivät koe voivansa ottaa vastuulleen poikaa, joka merkitsee ylimääräistä ruokittavaa suuta. Sitten ratkaisu löytyy:
-Hyvä on, Gideon nyökkäsi tyytyväisenä. -Sovitaan sitten niin, että kylän jokainen perhe ottaa Nikolaksen vuodeksi kerrallaan hoidettavakseen. Hanneksen ja Kristiinan perhe olkoon ensimmäinen. Sovitaan myös niin, että perheenvaihto tehdään aina samana päivänä. Tuo päivä olkoon tästä päivästä seuraava, eli joulu.
Kyläläiset pitävät Nikolaksesta, mutta kun katovuosi vie vähäisenkin ruoan, ei enää löydykään perhettä, joka voisi ottaa pojan luokseen. Apu tulee yllättävältä taholta, ja Nikolas päätyy muuttamaan pois kylästä. Silti hän ei unohda hänestä huolta pitäneitä ihmisiä vaan käy joka joulu jättämässä oville lahjoja. Tästä tulee perinne, joka vuosien myötä kasvaa suuriin mittasuhteisiin.

Joulutarina on viehättävä lasten ja nuorten sekä lapsenmielisten satu, jossa on ripaus joulun taikaa ja hyppysellinen suloista joulun tunnelmaa. Nikolaksen tarina on surullinen, mutta surusta syntyy jotain kaunista ja tarunomaista. Kertomus kuvaa paitsi joulua ja sen tarunomaista isäntää, myös elämänkulkua ja kohtalon hiljaista hyväksymistä. Joulutarinaa voi suositella kaikille, jotka haluavat uskoa jouluun ja sen hyväntahtoiseen, punanuttuiseen hahmoon.

Joulutarinalla saan yhden suorituksen Talven lukuhaasteeseen.

Kommentit

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta, tämän voisi lukea vaikka ensi jouluna, nyt on liikaa muuta. Laitan tämän kirjan korvan taakse!:D

  VastaaPoista
 2. Kiva, että tämä on äänikirjana saatavilla. Voin ottaa vinkin talteen vaikka ensi jouluksi. :) Björkman on todella hyvä lukija, ja sopinee tosiaan täydellisesti tähän kirjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin Björkmanista tässä kirjassa todella paljon. Suosittelen!

   Poista
 3. Minulla on vielä kokematta sekä elokuva että kirja, mutta näiden aika tulee varmaan vielä :) Ihania joulutunnelmia sinulle Jonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sittenpä suosittelen sinua tarttumaan sekä elokuvaan että kirjaan. Minä pidin molemmista!
   Tunnelmallista joulunaikaa sinulle, Katja!

   Poista
 4. Elokuva on todella kiva. Olen katsonut sen pari kertaa. Pitäisi lukea myös kirja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidin elokuvasta. Mietin, antaako kirja mitään, kun elokuva on niin tuttu, mutta kyllä siitä paljon sain. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on