Siirry pääsisältöön

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja

"Minä olen ahtaampi ihminen. Tykkään enempi valittaa. Seitsemäänkymmeneenkolmeen vuoteen en valittanut kertaakaan. Sitten lääkäri tutki minut päästä varpaisiin ja ulkoa sisään ja sanoi, että jos ei elämäntavat muutu, niin saattavat mennä suonet tukkoon. Saattaa sydän leikata kiinni. Se halusi kovat rasvat pois ruokavaliosta, tilalle salaattia ja hyötyliikuntaa, mutta kyllä minä tiesin, mistä tukkeumat johtuvat. Ne johtuvat siitä, kun ei sano, mitä ajattelee ja mistä pahoittaa mielensä. Kun asioita kerää päähänsä niin eihän ne sinne loputtomasti mahdu. Ne menevät verisuoniin ja niveliin. Ryhdyin rehellisesti valittamaan ja onko sen jälkeen kaikki arvot olleet kohdallaan. Kyllä ovat."
Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja
(WSOY 2010)
Äänikirjan kesto 3 h 3,5 min.
Kyllä ei tarvinnut mieltä pahoittaa, kun Elisa Kirjan äänikirjavalikoimista löytyi Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja ja vieläpä Antti Litjan lukemana. Jos johonkin kirjaan sopii äänikirjaformaatti erityisen hyvin, niin juuri tähän. Kirjahan on alun perin sarja kuunnelmia. Mainion teoksen parissa tuli autoiltua, ulkoiltua ja välillä tehtyä myös kotihommia. Viihdyin, ilahduin, nautin, mietin, muistin, koin jotain tuttua ja liikutuin.

Mielensäpahoittaja on 80-vuotias suomalainen mies, jota mietityttävät monenlaiset asiat. Maailma ympärillä muuttuu, mutta mies pysyy omanlaisenaan - ja pahoittaa mielensä esimerkiksi käydessään uusimassa reseptin ja joutuessaan lähtemään kirkolle silloin, kun pitäisi äänestää.
Kyllä minä niin mieleni pahoitin kun poika kertoi heittäneensä jääkaapista kaikki vanhentuneet ruuat pois. Hän lukee pilaantumisen pakettiin tehdyistä merkinnöistä, minä haistan ja maistan.
Mielensäpahoittaja ottaa kantaa maailmanmenoon rintaruokinnasta lähtien aina thaimaalaisiin marjanpoimijoihin saakka. Vaikka taustalla on aina pahoittunut mieli, jää kuuntelijalle kirjasta hyvä mieli. Tarinoissa on jotain niin tunnistettavaa, että niitä kuuntelee ilokseen. Mielensäpahoittajan arvomaailmassa on humaania ihmisläheisyyttä, ekologisuutta ja kiireen vastustamista, mikä tuo lähelle päähenkilön, jota etukäteen pidin melko kaukaisena. Kaikkea nykyaikaan liittyvää suomalaisjäärä ei ymmärrä, mutta miksi pitäisikään?

Luulenpa, että hankin piakkoin luettavaksi ja kuunneltavaksi seuraavan osan, kirjan Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike. Sarjan ensimmäisestä osasta ovat bloganneet ainakin Maria, Sara ja Kini.

Kommentit

 1. Vaikuttaa niin suomalaiselta kirjalta, ihanan ironisella tavalla. (: Minulla on vielä Mielensäpahoittaja lukematta ja kovasti kiinnostaisi se elokuvakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalainen tämä tosiaan mielenmaailmaltaan on, ja siksi niin tunnistettava. Pidin siitä, että kirjassa myös rikotaan ennakko-odotuksia eikä päädytä vain luettelemaan stereotypioita.

   Poista
 2. Eihän tätä voi olla rakastamatta! Minä luin tämän, mutta jos joskus tulee kirjastossa vastaan äänikirjana, niin aivan varmasti lainaan! Litjan lukemana tämä olisi varmasti ihan huippu! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kirjaa lukenut, joten en tietenkään pysty vertaamaan. Mutta kyllä äänikirjamuoto vaikutti oikein hyvältä! Toivon pääseväni lähiaikoina näkemään elokuvan.

   Poista
 3. Olen yrittänyt lukea yhtä mielensäpahoittajaa, taisi olla 'sarjan' ensimmäinen teos. Kirja jäi minulta kesken, mutta radiosta kuunneltuina jutut tuntuivatkin yhtäkkiä ihan mukavilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen ennen tätä lukenut kirjasta vain katkelmia. Kuunneltuna teos toimi hienosti.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on