Siirry pääsisältöön

Merete Mazzarella: Sielun pimeä puoli

"Koetin keksiä tarinan - niiden tarinoiden veroisen, jotka olivat innostaneet meitä tähän tehtävään. Tarinaa joka vetoaisi luontomme selittämättömiin pelkoihin ja herättäisi värisyttävää kauhua - joka saisi lukijan pelkäämään katsoa taakseen, hyytäisi veren ja panisi sydämen sykkimään nopeammin. Ellen pystyisi tähän, kummitusjuttuni ei olisi nimensä arvoinen." (Mary Shelleyn selontekoa.)
Merete Mazzarella:
Sielun pimeä puoli (Tammi 2014)
Suomennettu ruotsinkielisestä käsikirjoituksesta
Själen nattsida - Om Mary Shelley och hennes Frankenstein
Suomentanut Raija Rintamäki
245 sivua
Luin Mary Shelleyn klassikkoteoksen Frankenstein muutama vuosi sitten ja vaikutuin. En voinut olla ihmettelemättä samaa asiaa, jota moni muu on ennen minua ja minun jälkeeni ihmetellyt: miten ihmeessä vain yhdeksäntoista vuoden ikäinen nainen sai päähänsä kirjoittaa tarinan, joka on herännyt lukemattomia kertoja eloon valkokankailla ja viehättänyt lukijoita vielä parisataa vuotta myöhemminkin?

Tähän ja moniin muihin kysymyksiin vastauksia etsii ja antaa pohjoismaisen kirjallisuuden professori emerita Merete Mazzarella, jonka uutuusteos Sielun pimeä puoli on Frankensteininsa lukeneelle varsinainen aarreaitta. Ja vaikka Shelleyn klassikkoteos olisi vielä lukematta, on teoksella silti lukijalle annettavaa. Se avaa kiinnostavasti kuvaa kirjailija Mary Shelleysta henkilönä ja 1800-luvusta ajanjaksona.

"'Kirjoitetaanpa jokainen oma kummitusjuttu' sanoi lordi Byron, ja ehdotukseen suostuttiin", kuvailee Mary Shelley itse teoksensa syntyhetkiä. Lordi Byronin sanat Genevejärven rannalla vuonna 1816 olivat lähtölaukaus prosessille, joka synnytti jotain ennenkuulumatonta.

Mistä huikea tarina kokoon kyhätystä ja eloon herätetystä Olennosta oikein syntyi, sitä Mazzarella avaa teoksessaan laajasti. Hän kuvaa Mary Shelleyn elämää, sukua ja lähipiiriä mutta myös sitä yhteiskunnallista ilmapiiriä, jossa nainen kasvoi ja eli. Mary Shelley piirtyy esiin viileänä ja etäisenä mutta samalla myös kovia kokeneena ja paljon nähneenä naisena, jolla on taipumusta melankoliaan ja jota kohtaan huomasin lukiessani usein tuntevani sympatiaa.

Pidin Sielun pimeässä puolessa paljon niin ajankuvan kuin Mary Shelleyn henkilökuvan luomisesta, mutta eniten minua kuitenkin kiinnosti se, miten laajasti ja monipuolisesti Mazzarella avaa Frankensteinia. Teoksessa näkyy se, että kirjailija tuntee Shelleyn klassikon äärimmäisen hyvin, onhan hän vuosien ajan tulkinnut teosta opiskelijaryhmiensä kanssa. Lisäksi hän kirjoittaa teoksesta kauniisti ja sujuvasti sekä tekee tulkintoja sen yhteydestä kirjoittajansa elämään ja tuon ajan yhteiskuntaan.

Mazzarellan tekstin myötä Frankenstein avautui minulle aivan uudella tavalla, ja oivalsin asioita, joita en ollut huomannut romaania lukiessani. Frankensteinin luoman Olennon merkitys kasvoi mielessäni uusiin mittasuhteisiin ja päädyin ihailemaan Shelleyn klassikkoa entistä enemmän. Ja kun Olennon olemassaolon tärkeimpiä kysymyksiä on kysymys ihmisyydestä, sisältyy teokseen myös ihmisyyden filosofisluonteista pohdintaa. Näin ollen myös lukija voi halutessaan antautua pohtimaan, mihin kaikkeen teknologiaa voi hyödyntää ja saako ihminen leikkiä Jumalaa.

Pidin Frankensteinia jo sitä lukiessani moniulotteisena teoksena, jolla on paljon annettavaa myös nykylukijalle, mutta Mazzarellan kirjan myötä minulle vasta todella avautui, kuinka suuria ja tärkeitä kysymyksiä Shelley teoksessaan käsittelee. Frankenstein on ehdottomasti klassikkoasemansa ansainnut ja Sielun pimeän puolen myötä romaani saa arvoisensa käsittelyn.

Merete Mazzarellan teoksesta ovat kirjoittaneet myös Ulla ja Mika.

Sain Sielun pimeän puolen luettavaksi kustantajalta. Kiitos!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on