Siirry pääsisältöön

Alba de Céspedes: Kielletty päiväkirja

Michele meni Claran luo tänä iltana, ja myöskin Mirella lähti ulos. Pyysin häntä jäämään kotiin, koska oli kiirastorstai, mutta hän sanoi, ettei mitenkään voinut jäädä. Olisin halunnut hänen jäävän myös saadakseni puhua hänen kanssaan. Minulla ei ole koskaan ollut kovin omaperäisiä ajatuksia. Tähän saakka olen turvautunut siihen moraalikäsitykseen, jonka opin jo pikku tyttönä tai siihen, mitä mieheni on sanonut. Nyt minusta tuntuu siltä kuin en enää tietäisi, mikä on hyvää ja mikä pahaa, kuin en pystyisi lainkaan ymmärtämään ympärilläni olevia ihmisiä ja kuin kaikki se, minkä uskoin olevan lujinta, hajoaisi käsiin.

Alba de Céspedes: Kielletty päiväkirja
Otava 2022
alkuteos Quaderno Proibito 1952
suomentanut Anna Louhivuori
kansi Mirjami Marttila
280 sivua

Luin kirjabloggaajien klassikkohaasteeseen Alba de Céspedesin romaanin Ylioppilaskoti (alkuper. 1938), ja sen myötä kiinnostuin uudelleen de Céspedesin myöskin hiljattain uudelleen suomennetusta Kielletystä päiväkirjasta. Se käväisi jo kerran kirjastosta luonani, mutta en silloin saanut sitä edes avattua.

Kielletty päiväkirja on nimensä mukaisesti päiväkirja: sitä kirjoittaa Roomassa 43-vuotias Valeria Cossati, jonka elämä on vakiintunut mukavasti uomiinsa. Lapset ovat kasvaneet lähestulkoon aikuisikään, puoliso Michele on tuttu ja turvallinen ja oma toimistotyö tuo sekä toimeentuloa että vakautta arkeen.

Sitten Valeria hankkii yllätykseksi itselleenkin mustan vihon, johon hän alkaa kirjoittaa ajatuksiaan. Ja kun hän niin tekee, hän paitsi rakentaa itselleen salaisuuden, jotain aivan omaa, hän myös katselee omaa elämäänsä ikään kuin uusin silmin. Hän ryhtyy tutkiskelemaan arkeaan ja ihmissuhteitaan sekä ennen kaikkea itseään. Kuka hän oikeastaan on ja mitä hän haluaa? Ovatko hänen ponnistelunsa itsensä unohtamiseksi olleet oikeastaan tarpeettomia?

Kielletty päiväkirja on sukellus päähenkilön sisäiseen maailmaan, ja se herättää monenlaisia pohdintoja. Ajoittain Valerian ajatusmaailma tuskastuttaa. Eräänlainen peili hänelle on tytär, jota hän yrittää sinnikkäästi sovittaa omiin normeihinsa ja joka on kuitenkin omaksunut äitiään vapaamielisemmän katsantokannan maailmaan. Toisella puolella taas ovat Valerian omat vanhemmat, jotka ovat tytärtään vanhoillisempia. Yhtä kaikki, sisäiset ristiriidat ja muuttuva maailma tulevat kuvatuiksi tavalla, joka ei jätä kylmäksi.

Tunnen ahdistusta. Olisi parasta, että nyt lopettaisin kirjoittamisen, sillä pelkään, että väsymys estää minua näkemästä asioita selvästi.

Valeria käyttää suunnattomasti energiaa pitääkseen päiväkirjansa piilossa. Toisaalta sekin tuskastuttaa tässä nykyajassa, kun kaikki tuntuu olevan kaikille avoinna, mutta toisaalta siinä on jotain hyvin ymmärrettävää. Miksei naisella, joka on antanut valtavasti perheelleen, saisi olla jotain omaa? Myös Valeria tarvitsisi oman huoneen, kuten niin moni nainen ennen häntä ja hänen jälkeensä.

Romaani sijoittuu 1950-luvulle ja se heijastelee omaa aikaansa. Silti siitä voi myös nykylukija ammentaa paljonkin: omat tarpeet suhteessa perheen ja muiden läheisten odotuksiin eivät ole kadonneet mihinkään.  Niinpä ajoittaisista tuskastumisista huolimatta lukukokemus jäi ilman muuta positiivisen puolelle ja jätti ajatusituja jälkeensä.

Helmet 2024 -lukuhaaste: 10. Kymmenes kirja, jonka luet tänä vuonna.

Kommentit

  1. Muistan kun itse kirjoitin lapsena päiväkirjoja. Lopetin kirjoittamisen, kun niiden sisältö alkoi olla muun perheen ruokapöydän keskustelun aiheena. Jatkoin kirjoittamista, kun pääsin pois kotoa. Salaisille sivuille on kuitenkin aina joku lukija eksynyt, siksi kirjoitan nykyisin vain hyvin yleisiä juttuja. Mökillä on kiva kirjoittaa mökkipäiväkirjaa. Niitä on vuosien varrella kertynyt aikamoinen läjä.

    VastaaPoista
  2. Minulla taas käväisi lainassa mutta jäi avaamatta tuo Ylioppilaskoti. Alba de Céspedes kyllä kiinnostaa.

    VastaaPoista
  3. Olipa kiva lukea postauksesi. En ole lukenut yhtään Alba de Céspedesin teosta. Tämä Kielletty päiväkirja saattaisi olla kiinnostavaa luettavaa nimenomaan ajankuvauksena. Täman tyyppisissä kirjoissa vierastan hieman päähenkilön jahkailua samojen teemojen ympärillä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok