Siirry pääsisältöön

Bea Uusma: Naparetki – Minun rakkaustarinani

 Nyt he ovat paikalla. Valmiina. 2 120 kilometriä kotoa, pienellä kalliosaarella, Huippuvuorten pohjoisimmassa osassa. Pallon tavaroissa odottaa Venäjän ruplia, Amerikan dollareita, tärkättyjä kravatteja, valkoisia nahkakäsineitä ja roosanvärisiä silkkikaulaliinoja niin, että Andrée ja hänen nuoret avustajansa voisivat pukeutua säädynmukaisesti laskeutumisen jälkeiselle juhlavastaanotolle.

Bea Uusma: Naparetki – Minun rakkaustarinani
Like 2015
alkuteos Expeditionen – Min kärlekshistoria
suomentanut Petri Stenman
288 sivua

Bea Uusman Naparetki – Minun rakkaustarinani on kiinnostanut minua jo pitkään. Onhan teos ollut useassa yhteydessä varsinaisena malliesimerkkinä kertovasta tietokirjallisuudesta ja voittihan se vuoden 2015 Blogistanian Tieto -palkinnon. Hankin kirjan omaan hyllyyni, mutta sinne se hautautui, kunnes tulin viimein Naparetkeen tarttuneeksi.

Onneksi tartuin! Bea Uusman teos vei minut mukanaan niin, että välillä piti ponnistella, jotta maltoin laskea kirjan käsistäni. Jotain hyvin koukuttavaa tietokirjassa siis on. Kerronnallinen ote toimii ja houkuttelee lukijan mukaansa, mutta erityisen kiinnostava on teoksen aihe.

Naparetken aiheena nimittäin on naparetki – kuten nimestä voi päätellä. Kyseessä ei ole mikä tahansa naparetki vaan Andreé-retkikunnan yltiöpäinen ja myös yltiöoptimistinen reissu yli sata vuotta sitten. Salomon August Andreé, Knut Frænkel ja Nils Strindberg lähtivät vuonna 1897 vetypallolla Huippuvuorille. Heidän tarkoituksenaan oli saavuttaa Pohjoisnapa ja jatkaa matkaa juhlittuina sankareina. He eivät kuitenkaan pääse kovin pitkälle. He katoavat, ja heidän ruumiinsa löytyvät kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin. Odotettu sankaruus ja Pohjoisnapa jäävät saavuttamatta. Miehet kohtaavat turhan ennenaikaisen kuolemansa kaukana läheisistään.

Naparetki kertoo paitsi retkikunnasta myös Bea Uusmasta. Mieskolmikon kohtalo ei jätä häntä rauhaan, joten hän ryhtyy selvittämään, mitä 1800-luvun lopun lähestyessä mahtoi tapahtua. Uusma kuvaa omaa tutkimusretkeään paikoin hyvinkin lakonisesti mutta kuitenkin lukijansa koukuttaen. Hän tartuttaa lukijaansa innon selvittää ja tutkia lisää, olla tyytymättä aiemmin esitettyihin vastauksiin. Keskeinen kysymys on: mitä sellaista retkikunnalle tapahtui viimeisinä viikkoinaan ja päivinään, että he kaikki menehtyivät?

Bea Uusman teoksen äärellä huomasin hämmästeleväni sitä, miten luottavaisin mielin (ja jälkiviisaasti ajateltuna heppoisin eväin) Andreén retkikunta lähti matkalleen. Lisäksi hämmästelin sitä, miten antaumuksella Uusma kirjansa aiheeseen paneutui. En ihan äkkiä keksi, mikä minua voisi kiinnostaa niin suuresti, että ryhtyisin asiaa tutkimaan samankaltaisella tarmolla. Joka tapauksessa uppouduin kahden erilaisen tutkimusretken kuvaukseen hyvin mielelläni.

Muualla: Mitä luimme kerran ja Eniten minua kiinnostaa tie.

Helmet 2024 -lukuhaaste: 40. Kirjassa on erittäin kylmä tai kuuma.

Kommentit

  1. Tämä oli koukuttava tietokirja. Suosittelen muillekin lukijoille :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos hurjasti tästä! Kuuntelin hiljattain Aura Koiviston Mies ja merilehmä joka kertoo Beringin retkikunnasta joka tutki Alaskan ja Venäjän Siperian välistä aluetta. Tämä on siihen loistava jatkumo, ja latasin sen juuri luureihini 😍

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia

Ihmisen kulttuuri ja yhteiskunta eivät kuitenkaan sisällä pelkästään ihmisiä. Ei ole olemassa mitään puhtaasti ihmistä sisältävää kokonaisuutta. Elämme pienellä pallollamme yhdessä toisten lajien kanssa. Muut eläimet ovat muokanneet kulttuuriamme ja rakentaneet yhteiskuntaamme. Tai ehkä asia pitäisi sanoa näin: ihmiskunta on muokannut itseään ja maailmaansa muiden eläinlajien avulla. Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia Otava 2022 317 sivua Tiina Raevaara on suunnattoman taitava kirjoittaja, ja siitä on osoitus tämäkin: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia  on kiehtova ja hyvin kirjoitettu tietoteos ihmisen ja hänen parhaan ystävänsä yhteisestä taipaleesta historian hämäristä nykypäivään. Kokonaisuuteen nivoutuu luontevasti anekdootteja kirjailijan kokemuksista koirien ja muiden eläinten kanssa. Kimmoke kirjan olemassaoloon löytyy mitä ilmeisemmin kirjailijasta itsestään: "Kaikista eläinlajeista nimenomaan koira o

Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu

Kuunnellessani sinä yönä Đat-enon tarinaa tajusin, miten hirvittävä asia sota oli. Sen osalliset joko kuolivat tai menettivät osan sielustaan niin, etteivät enää koskaan tunteneet itseään kokonaisiksi. Nguy ễ n Phan Qu ế  Mai: Vuorten laulu Sitruuna 2022 englanninkielinen alkuteos The Mountains Sing suomentanut Elina Salonen 349 sivua Vuorten laulun mukana tulee matkanneeksi nykyajasta menneisyyteen. Romaani avaa 1900-luvun jälkipuoliskoa vietnamilaisten näkökulmasta, kun isoäiti kertoo H ươ ngille, lapsenlapselleen, elämäntarinaansa. Isoäiti  Diệu Lan  on eräänlainen suvun keskushahmo, joka pitää lankoja käsissään kriisistä toiseen siinä määrin kuin kykenee. Kriisejä nimittäin riittää. Jo kommunistinen vallankumous ajaa perheen ahtaalle, ja kun maanomistajat rinnastetaan riistäjiin, joutuu Diệu Lan pakenemaan lastensa kanssa kauas kotoaan. Pakomatkalla hän joutuu tekemään vaikeita ratkaisuja, mutta silti hän odottaa saavansa koota perheensä luokseen sitten, kun ajat ovat suotuisammat