Siirry pääsisältöön

Maggie O’Farrell: Hamnet (naistenviikko)

Agnes kyhjöttää lattialla makuulavan kupeessa räsy kädessään. Hän on valvonut Judithin vierellä läpi yön nousematta, syömättä, silmäänsä ummistamatta. Hän on suostunut vain juomaan tilkan vettä, kun Mary on sinnikkäästi jaksanut kehotella. Valkea on kaiken aikaa palanut niin loimuavin liekein että Agnesin posket hehkuvat punaisina; liinalakin alta karanneet hiussuortuvat ovat kirjoittuneet kaulalle kosteina tuherruksina.

Maggie O’Farrell: Hamnet
S&S 2022
alkuteos Hamnet 2020
suomentanut Arja Kantele
kansi Laura Noponen
382 sivua

Maggie O’Farrellin Hamnet keräsi kiitosta viime vuonna suomeksi ilmestyttyään, mutta tulin tarttuneeksi romaaniin vasta nyt. Se sijoittuu 1500-luvun lopulle ja kertoo eräästä perheestä. Perheen tytär Judith sairastuu, ja hänen kaksosveljensä Hamnet yrittää saada sisarelleen apua. Aikuisia ei vain ole saapuvilla, ja Hamnetin huoli sisaresta kasvaa.

Kun Hamnet etsii apua, on äiti Agnes lääkeyrttitarhassaan. Isä puolestaan on Lontoossa työskentelemässä teatteriseurueensa kanssa – hän on kuuluisa näytelmäkirjailija William Shakespeare, vaikkei hänen nimeään romaanissa kertaakaan mainita. Vain pari päivää myöhemmin yksi perheen kolmesta lapsesta on kuollut.

Hamnet kertoo siitä, miten kuoleman kylmä käsi ulottaa otteensa perheeseen, jonka äiti osaa parantaa ja jonka isä on paljon poissa, muualla omien intohimojensa perässä. Romaani kertoo vakavasta kulkutaudista, taistelusta väistämätöntä vastaan, surusta, rakkaudesta, perheestä ja taiteesta.

Teoksen nimi on Hamnet – perheen pojan nimi. Silti päähuomio on Agnesissa, joka on perheen koossapitävä voima, moneen pystyvä ja paljon havaitseva nainen. Hamnet on kuitenkin henkilöistä se, jonka vaikutus ulottuu kaikkeen ja kaikkialle. Hänen kohtalonsa on alusta saakka selvä, ja kirjan ensimmäistä osaa lukeekin lähes henkeä pidätellen, haikeana.

Toisessa osassa läsnä on suru, jota kukin käsittelee omalla tavallaan. Judith ei lakkaa itkemästä, isosisko Susanna on vihainen, perheen isä pakenee töihinsä ja äiti kaipaa loputtomiin, etsii poikaansa aina vain. 

Äiti, miten nimitetään kaksosta, joka ei enää ole kaksonen, kysyy Judith.

Hamnet on huikean hieno romaani, varmastikin paitsi tämän kesän myös koko vuoden parhaimmistoa minun lukemistossani.

Se särkee sydäntä ja vie lukijan mukanaan vuosisatojen takaiseen maailmaan, jota rutto runtelee. Se vie lukijan ihmisen mielenmaisemaan niin kauniisti ja koskettavasti, että kirjailijan tapaa luoda fiktiivistä mutta tosipohjaista todellisuutta ei voi kuin ihailla. Kieli on rikasta ja kaunista, Arja Kanteleen suomennos on erittäin onnistunut. Kerronta on ehyttä ja kantaa upeasti lähes 400-sivuisen teoksen loppuun saakka. Suosittelen lämpimästi!

Avaan Hamnetilla osallistumiseni tämänvuotiseen naistenviikkohaasteeseen.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä.

Kommentit

  1. Kiinnostaa tuo kaksosuusteema. Mun mummu oli kaksonen. Hänen kaksossiskonsa kuoli kun he olivat 1,5-vuotiaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, miten murheellista, että mummusi menetti kaksosensa niin varhain.

      Poista
  2. Tämä on lukulistallani. Kaksosuus kiinnostaa minuakin, koska poikani ovat kaksosia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen kaksonen, joten ehkä sen vuoksi Judithin kysymys kosketti erityisesti.

      Poista
  3. Kirjan kansi oli tuttu, mutta enpä ollut tutustunut kirjan aiheeseen. Todella kiintoisa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii