Siirry pääsisältöön

Edith Wharton: Viattomuuden aika (klassikkohaaste)


Logo: Niina T. / Yöpöydän kirjat -blogi

Vaunuissa matkalla pitkin Viidettä Avenueta he keskustelivat tarkoituksellisesti Mrs. Mingottista, hänen iästään, hänen henkisestä vireydestään ja kaikista hänen erinomaisista ominaisuuksistaan. Kukaan ei sanallakaan viitannut Ellen Olenskaan. Mutta Archer tiesi, että Mrs. Wellandin mielessä liikkui ajatus: ”On suuri erehdys, että Ellen näyttäytyy, vieläpä heti saapumisensa jälkeisenä päivänä, kävelyllä pitkin Viidettä Avenueta, vilkasliikenteisenä aikana Julius Beaufortin seurassa ”, ja nuori mies lisäsi tähän mielessään: ”Sitäpaitsi hänen pitäisi tietää, että vastakihlautunut mies ei vietä aikaansa käymällä vierailuilla naineiden naisten luona. Mutta kaipa he tekevät niin niissä piireissä, joissa hän on elänyt – tuskin he muuta tekevätkään.” Ja huolimatta siitä, että Archer ylpeili omaksumistaan varsin kosmopoliittisista mielipiteistä, hän kiitti taivasta siitä, että oli newyorkilaiseen ja menossa naimisiin omaan piiriinsä kuuluvan tytön kanssa.

Edith Wharton: Viattomuuden aika
Otava 1994
alkuteos The Age of Innocence 1920
suomentanut Sirkka-Liisa Norko-Turja
304 sivua

Jälleen on klassikkohaasteen aika! Tällä kertaa haastetta luotsaa Oksan hyllyltä -blogi, ja sattumoisin minä valikoin luettavakseni Edith Whartonin Viattomuuden aika -romaanin juuri MarikaOksan innoittamana: hän kirjoitti ajatuksiaan tästä teoksesta kaksi vuotta sitten, ja siitä lähtien Pulitzer-palkittu romaani on kutkutellut mieltäni.

Nyt hankin Whartonin romaanin luettavakseni jo hyvissä ajoin, sillä päätin jo keväällä, että nyt on aika tarttua Viattomuuden aikaan. Lukuaikaa olikin hyvä varata hitusen tavallista enemmän, sillä mitenkään lennokkaasti etenevästä kertomuksesta ei ole kysymys. Sitä ei pidä suinkaan säikähtää, vaan romaanin maailmalle – ja hitaahkolle etenemiselle – kannattaa antaa mahdollisuus.

Romaanissa eletään 1870-lukua. Tapahtumat sijoittuvat New Yorkiin ja erityisesti sen hienostoseurapiireihin: kaupungin silmäätekevät ovat arvonsatuntevia ja tietävät tarkasti normit, joiden mukaan kunkin tulee toimia. Jos hyväksi todettuja sääntöjä rikkoo, saattaa seurapiiri kääntää selkänsä hyvinkin äkkiä.

Keskeinen henkilö romaanissa on Newland Archer, joka kihlautuu hyvin kasvatetun ja erittäin kunnollisen May Wellandin kanssa. Kihlausajan rauhaa ja seurapiirien mielenrauhaa saapuu kuitenkin sekoittamaan Mayn serkku, kreivitär Ellen Olenska, joka on jättänyt puolisonsa ja tullut New Yorkiin Euroopasta mukanaan vanhan mantereen tapoja ja asenteita, jotka saavat newyorkilaiset kohottelemaan kulmiaan. Kreivittären elämäntilanne ja valinnat kuohuttavat monia, mutta erityisesti hän saa Archerin mielen kuohumaan.

Romaanissa seurataankin sitä, miten Archerin suhde niin sanotun kunnollisen mielitietyn kanssa etenee samalla, kun hänen mielessään pyörii tiiviisti myös kreivitär, joka usein viittaa kintaalla sovinnaisuusvaateille. Kiehtovasti romaanissa asettuvatkin vastakkain kahden erilaisen maailman tuulahdukset, kun naisista toinen tekee kaikkensa toimiakseen yhteisön normien mukaisesti ja toinen taas on jo ennen saapumistaan tehnyt jotain kuohuttavaa jätettyään miehensä ja harkitessaan avioeroa.

Samoin kuin MarikaOksa, minäkin ihastuin romaaniin heti ensi sivuilta lähtien. Vaikka ajoittain monipolvinen ilmaisu vaati erityisesti alussa hieman totuttelua, oli jonkinlainen lumo läsnä saman tien. Se myös kantoi loppuun saakka.

Viattomuuden ajassa on runsautta, joka vie mukanaan. Sen äärellä tulee pohtineeksi paitsi ihmisten välisiä suhteita myös sitä, miten kukin on oman ympäristönsä vaikutuksille altis. Viattomuuden aika on kiehtova ja erinomaisen hyvin aikaa kestänyt klassikko, joka jää mieleen.

Sadan vuoden lukuhaasteessa Viattomuuden aika kuittaa 1920-luvun.

Kommentit

 1. Viattomuuden aika on ihastuttava kirja! Luin äskettäin tänä vuonna ilmestyneen Wharton-käännöksen Kielletyt tunteet. Siinäkin yläluokan käytösnormit ovat suuressa osassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo, enpä ollut Kiellettyjä tunteita huomannutkaan. Pitääpä tutustua tarkemmin, kiitos vinkistä!

   Poista
  2. Minäkin kiitän tästä vinkistä, uusi Wharton-käännös on mennyt minulta ohi mutta aion nyt laittaa kirjastovaraukseen 😊.

   Poista
 2. Kirjan nimi on tuttu, mutta kirjailija ei. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 3. Jotenkin teema tuo mieleeni Kate Chopinin romaanin Herääminen. Samalla lailla seurapiirielämää, jonka etikettiä lähdetään rikkomaan. Voisin lukea myös Viattomuuden ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, täytyypä kirjata Herääminen muistiin!

   Poista
 4. Tämä on päätynyt hyllyyn sopivaa lukuaikaa odottamaan...

  VastaaPoista
 5. Olipa kiva, että luit tämän ja pidit kirjasta! Ihastuin tähän todella, kirja nousi aivan lempiklassikoideni joukkoon. Kiitokset sinulle haasteeseen osallistumisesta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ansiostasi innostuin tästä, ja onneksi innostit. Kiitos myös haasteen luotsaamisesta! ❤️

   Poista
 6. Tämä humpsahti lukujonoon! Tosi kiinnostava 😍

  VastaaPoista
 7. Kirja kilkutteli kelloja nyt enemmän kuin muinoin ja MarikaOksan blogista olen minäkin nähtävästi tästä lukenut ensimmäisen kerran enempi. Sitten kirja ilmeisesti unehtui, mutta alkoi taas kiinnostaa luettuani tämän sinun postauksesi. Tässäpä muuten myös oiva vinkki tuohon Sadan vuoden -lukuhaasteen 20-luvulle, joten kiitosta siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tämä täyttikin monenlaisia toiveita, kun osui hyvin myös tuohon teidän ideoimaan haasteeseen!

   Poista
 8. Mielenkiintoista! Samassa paketissa tiukkaa seurapiirietikettiä ja ajatonta ihmissuhdekuvausta. Tämä pitää lisätä listalle.
  Minna /KBC

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum