Siirry pääsisältöön

Edith Wharton: Viattomuuden aika (klassikkohaaste)


Logo: Niina T. / Yöpöydän kirjat -blogi

Vaunuissa matkalla pitkin Viidettä Avenueta he keskustelivat tarkoituksellisesti Mrs. Mingottista, hänen iästään, hänen henkisestä vireydestään ja kaikista hänen erinomaisista ominaisuuksistaan. Kukaan ei sanallakaan viitannut Ellen Olenskaan. Mutta Archer tiesi, että Mrs. Wellandin mielessä liikkui ajatus: ”On suuri erehdys, että Ellen näyttäytyy, vieläpä heti saapumisensa jälkeisenä päivänä, kävelyllä pitkin Viidettä Avenueta, vilkasliikenteisenä aikana Julius Beaufortin seurassa ”, ja nuori mies lisäsi tähän mielessään: ”Sitäpaitsi hänen pitäisi tietää, että vastakihlautunut mies ei vietä aikaansa käymällä vierailuilla naineiden naisten luona. Mutta kaipa he tekevät niin niissä piireissä, joissa hän on elänyt – tuskin he muuta tekevätkään.” Ja huolimatta siitä, että Archer ylpeili omaksumistaan varsin kosmopoliittisista mielipiteistä, hän kiitti taivasta siitä, että oli newyorkilaiseen ja menossa naimisiin omaan piiriinsä kuuluvan tytön kanssa.

Edith Wharton: Viattomuuden aika
Otava 1994
alkuteos The Age of Innocence 1920
suomentanut Sirkka-Liisa Norko-Turja
304 sivua

Jälleen on klassikkohaasteen aika! Tällä kertaa haastetta luotsaa Oksan hyllyltä -blogi, ja sattumoisin minä valikoin luettavakseni Edith Whartonin Viattomuuden aika -romaanin juuri MarikaOksan innoittamana: hän kirjoitti ajatuksiaan tästä teoksesta kaksi vuotta sitten, ja siitä lähtien Pulitzer-palkittu romaani on kutkutellut mieltäni.

Nyt hankin Whartonin romaanin luettavakseni jo hyvissä ajoin, sillä päätin jo keväällä, että nyt on aika tarttua Viattomuuden aikaan. Lukuaikaa olikin hyvä varata hitusen tavallista enemmän, sillä mitenkään lennokkaasti etenevästä kertomuksesta ei ole kysymys. Sitä ei pidä suinkaan säikähtää, vaan romaanin maailmalle – ja hitaahkolle etenemiselle – kannattaa antaa mahdollisuus.

Romaanissa eletään 1870-lukua. Tapahtumat sijoittuvat New Yorkiin ja erityisesti sen hienostoseurapiireihin: kaupungin silmäätekevät ovat arvonsatuntevia ja tietävät tarkasti normit, joiden mukaan kunkin tulee toimia. Jos hyväksi todettuja sääntöjä rikkoo, saattaa seurapiiri kääntää selkänsä hyvinkin äkkiä.

Keskeinen henkilö romaanissa on Newland Archer, joka kihlautuu hyvin kasvatetun ja erittäin kunnollisen May Wellandin kanssa. Kihlausajan rauhaa ja seurapiirien mielenrauhaa saapuu kuitenkin sekoittamaan Mayn serkku, kreivitär Ellen Olenska, joka on jättänyt puolisonsa ja tullut New Yorkiin Euroopasta mukanaan vanhan mantereen tapoja ja asenteita, jotka saavat newyorkilaiset kohottelemaan kulmiaan. Kreivittären elämäntilanne ja valinnat kuohuttavat monia, mutta erityisesti hän saa Archerin mielen kuohumaan.

Romaanissa seurataankin sitä, miten Archerin suhde niin sanotun kunnollisen mielitietyn kanssa etenee samalla, kun hänen mielessään pyörii tiiviisti myös kreivitär, joka usein viittaa kintaalla sovinnaisuusvaateille. Kiehtovasti romaanissa asettuvatkin vastakkain kahden erilaisen maailman tuulahdukset, kun naisista toinen tekee kaikkensa toimiakseen yhteisön normien mukaisesti ja toinen taas on jo ennen saapumistaan tehnyt jotain kuohuttavaa jätettyään miehensä ja harkitessaan avioeroa.

Samoin kuin MarikaOksa, minäkin ihastuin romaaniin heti ensi sivuilta lähtien. Vaikka ajoittain monipolvinen ilmaisu vaati erityisesti alussa hieman totuttelua, oli jonkinlainen lumo läsnä saman tien. Se myös kantoi loppuun saakka.

Viattomuuden ajassa on runsautta, joka vie mukanaan. Sen äärellä tulee pohtineeksi paitsi ihmisten välisiä suhteita myös sitä, miten kukin on oman ympäristönsä vaikutuksille altis. Viattomuuden aika on kiehtova ja erinomaisen hyvin aikaa kestänyt klassikko, joka jää mieleen.

Sadan vuoden lukuhaasteessa Viattomuuden aika kuittaa 1920-luvun.

Kommentit

 1. Viattomuuden aika on ihastuttava kirja! Luin äskettäin tänä vuonna ilmestyneen Wharton-käännöksen Kielletyt tunteet. Siinäkin yläluokan käytösnormit ovat suuressa osassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo, enpä ollut Kiellettyjä tunteita huomannutkaan. Pitääpä tutustua tarkemmin, kiitos vinkistä!

   Poista
  2. Minäkin kiitän tästä vinkistä, uusi Wharton-käännös on mennyt minulta ohi mutta aion nyt laittaa kirjastovaraukseen 😊.

   Poista
 2. Kirjan nimi on tuttu, mutta kirjailija ei. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 3. Jotenkin teema tuo mieleeni Kate Chopinin romaanin Herääminen. Samalla lailla seurapiirielämää, jonka etikettiä lähdetään rikkomaan. Voisin lukea myös Viattomuuden ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, täytyypä kirjata Herääminen muistiin!

   Poista
 4. Tämä on päätynyt hyllyyn sopivaa lukuaikaa odottamaan...

  VastaaPoista
 5. Olipa kiva, että luit tämän ja pidit kirjasta! Ihastuin tähän todella, kirja nousi aivan lempiklassikoideni joukkoon. Kiitokset sinulle haasteeseen osallistumisesta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ansiostasi innostuin tästä, ja onneksi innostit. Kiitos myös haasteen luotsaamisesta! ❤️

   Poista
 6. Tämä humpsahti lukujonoon! Tosi kiinnostava 😍

  VastaaPoista
 7. Kirja kilkutteli kelloja nyt enemmän kuin muinoin ja MarikaOksan blogista olen minäkin nähtävästi tästä lukenut ensimmäisen kerran enempi. Sitten kirja ilmeisesti unehtui, mutta alkoi taas kiinnostaa luettuani tämän sinun postauksesi. Tässäpä muuten myös oiva vinkki tuohon Sadan vuoden -lukuhaasteen 20-luvulle, joten kiitosta siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tämä täyttikin monenlaisia toiveita, kun osui hyvin myös tuohon teidän ideoimaan haasteeseen!

   Poista
 8. Mielenkiintoista! Samassa paketissa tiukkaa seurapiirietikettiä ja ajatonta ihmissuhdekuvausta. Tämä pitää lisätä listalle.
  Minna /KBC

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia

Ihmisen kulttuuri ja yhteiskunta eivät kuitenkaan sisällä pelkästään ihmisiä. Ei ole olemassa mitään puhtaasti ihmistä sisältävää kokonaisuutta. Elämme pienellä pallollamme yhdessä toisten lajien kanssa. Muut eläimet ovat muokanneet kulttuuriamme ja rakentaneet yhteiskuntaamme. Tai ehkä asia pitäisi sanoa näin: ihmiskunta on muokannut itseään ja maailmaansa muiden eläinlajien avulla. Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia Otava 2022 317 sivua Tiina Raevaara on suunnattoman taitava kirjoittaja, ja siitä on osoitus tämäkin: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia  on kiehtova ja hyvin kirjoitettu tietoteos ihmisen ja hänen parhaan ystävänsä yhteisestä taipaleesta historian hämäristä nykypäivään. Kokonaisuuteen nivoutuu luontevasti anekdootteja kirjailijan kokemuksista koirien ja muiden eläinten kanssa. Kimmoke kirjan olemassaoloon löytyy mitä ilmeisemmin kirjailijasta itsestään: "Kaikista eläinlajeista nimenomaan koira o

Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu

Kuunnellessani sinä yönä Đat-enon tarinaa tajusin, miten hirvittävä asia sota oli. Sen osalliset joko kuolivat tai menettivät osan sielustaan niin, etteivät enää koskaan tunteneet itseään kokonaisiksi. Nguy ễ n Phan Qu ế  Mai: Vuorten laulu Sitruuna 2022 englanninkielinen alkuteos The Mountains Sing suomentanut Elina Salonen 349 sivua Vuorten laulun mukana tulee matkanneeksi nykyajasta menneisyyteen. Romaani avaa 1900-luvun jälkipuoliskoa vietnamilaisten näkökulmasta, kun isoäiti kertoo H ươ ngille, lapsenlapselleen, elämäntarinaansa. Isoäiti  Diệu Lan  on eräänlainen suvun keskushahmo, joka pitää lankoja käsissään kriisistä toiseen siinä määrin kuin kykenee. Kriisejä nimittäin riittää. Jo kommunistinen vallankumous ajaa perheen ahtaalle, ja kun maanomistajat rinnastetaan riistäjiin, joutuu Diệu Lan pakenemaan lastensa kanssa kauas kotoaan. Pakomatkalla hän joutuu tekemään vaikeita ratkaisuja, mutta silti hän odottaa saavansa koota perheensä luokseen sitten, kun ajat ovat suotuisammat