Siirry pääsisältöön

Karoliina Niskanen: Muamo

Äiti katsoo kellastuneita koivunlehtiä ja keinulautaa ja ajattelee, että tämän kaiken Ruužu tulisi muistamaan lapsuudestaan. Kanat kotkottavat kivijalan päällä, kukko vahtii alamaisiaan. Sika röhkii kopperossa liävän perällä. Leinikki laiduntaa metsässä naapuritilan karjan mukana. Hevonen hirnuu tallissa, joka on rakennettu liävän viereen. Kaivo sijaitsee liävän ja asuintuvan välissä, sauna liävältä lähtevän polun päässä, aitat pirttiä vastapäätä ja riihi pihapiirin laidalla. Puuliiteri on saunan vieressä, maakellari takapihalla. Pihan päästä lähtee hiekkatie alas järvelle, polun varrella kasvaa heinää. Rannalla on laituri, vesi välkehtii auringossa.

Karoliina Niskanen: Muamo
Bazar 2023
kansi Sanna-Reeta Meilahti
303 sivua

On kaksi naista, sama aika, erilaiset maailmat. Toinen on Laatokan Karjalassa, toinen Pohjois-Pohjanmaalla. Kummastakin tulee tahoillaan äitejä, ja äitejä he ovat siinä vaiheessa, kun toisensa kohtaavat.

Kohtaamista tosin saa odottaa tovin, toisenkin. Naiset elävät arkeaan, synnyttävät, ovat lastensa elämässä mukana enemmän tai vähemmän. Paitsi että he ovat äitejä he ovat myös jonkun tyttäriä, molempien mukana kulkee käsitys omasta äidistä, ajatus siitä, mitä on olla äiti.

Ja nimenomaan äideistä Karoliina Niskasen hienossa Muamossa onkin kysymys. Miehet, isät, jäävät sivuosiin, kun naiset kantavat ja synnyttävät lapsensa Jos äideistä ei ole lapsistaan huolehtimaan, asettuu tilalle joku toinen – nainen hänkin. 

Kaiken ytimessä on se, mitä on olla äiti ja nainen osana sukupolvien ketjua. Mitä on kantaa mukanaan menneiden muistoja, niin hyviä kuin huonoja, ja rakentaa siinä keskellä omaa tapaa olla ja elää? Mitä siinä kaikessa merkitsee ympäröivä maailma myllerryksineen? Toinen maailmansota on näyttämö, joka jää sopivasti taustalle ja antaa tilaa eri puolilla maata asuville naisille, vaikka erityisesti toista heistä heitteleekin.

Kun erilaiset ja erilaista elämää eläneet naiset kohtaavat, keskiöön nousee äitiyden rinnalla ystävyys, joka kantaa vaikeina aikoina ja saa unelmoimaan sellaisesta, mitä ei ole aiemmin osannut ajatellakaan. Kuinka merkityksellistä voikaan olla kohdata joku, jolle saa puhua, kun on oppinut olemaan vaiti ja pärjäämään yksin.

Joskus, kun kirja loppuu, nousee jostain syvältä pitkä huokaus, jossa kaikuu ennen kaikkea haikeus. Niin kävi Muamon kohdalla – viimeiset rivit luettuani tunsin iloa siitä, että tulin tämän kertomuksen lukeneeksi, ja haikeutta siitä, että nyt olen jättämässä kaiken taakseni. Karoliina Niskasen romaani on hieno teos, joka vaikuttaa monitasoisuudessaan ja koskettavuudessaan. Muamo löytää tiensä luokseni ja jättää jälkensä.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 2. Kirja kertoo lapsesta ja isovanhemmasta.

Kommentit

 1. Uskon vahvasti että Muamo löytää tiensä minunkin luokseni ja jättää jäljen 🙂 Oikeaa hetkeä odotellessa!

  VastaaPoista
 2. Tämä on kyllä hieno! Hyvin kuvaat sitä, miten sota on näyttämö mutta antaa tilaa henkilöille. Samaa yritin kuvata jollekin, joka epäröi sotateemaa, mutta en osannut sanoittaa noin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Ja voi kiitos – pitikin miettiä aika pitkään, miten tuota sotaa sanoittaa. Minusta oli hieno valinta jättää se enemmänkin taustalle.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok