Siirry pääsisältöön

Karoliina Niskanen: Muamo

Äiti katsoo kellastuneita koivunlehtiä ja keinulautaa ja ajattelee, että tämän kaiken Ruužu tulisi muistamaan lapsuudestaan. Kanat kotkottavat kivijalan päällä, kukko vahtii alamaisiaan. Sika röhkii kopperossa liävän perällä. Leinikki laiduntaa metsässä naapuritilan karjan mukana. Hevonen hirnuu tallissa, joka on rakennettu liävän viereen. Kaivo sijaitsee liävän ja asuintuvan välissä, sauna liävältä lähtevän polun päässä, aitat pirttiä vastapäätä ja riihi pihapiirin laidalla. Puuliiteri on saunan vieressä, maakellari takapihalla. Pihan päästä lähtee hiekkatie alas järvelle, polun varrella kasvaa heinää. Rannalla on laituri, vesi välkehtii auringossa.

Karoliina Niskanen: Muamo
Bazar 2023
kansi Sanna-Reeta Meilahti
303 sivua

On kaksi naista, sama aika, erilaiset maailmat. Toinen on Laatokan Karjalassa, toinen Pohjois-Pohjanmaalla. Kummastakin tulee tahoillaan äitejä, ja äitejä he ovat siinä vaiheessa, kun toisensa kohtaavat.

Kohtaamista tosin saa odottaa tovin, toisenkin. Naiset elävät arkeaan, synnyttävät, ovat lastensa elämässä mukana enemmän tai vähemmän. Paitsi että he ovat äitejä he ovat myös jonkun tyttäriä, molempien mukana kulkee käsitys omasta äidistä, ajatus siitä, mitä on olla äiti.

Ja nimenomaan äideistä Karoliina Niskasen hienossa Muamossa onkin kysymys. Miehet, isät, jäävät sivuosiin, kun naiset kantavat ja synnyttävät lapsensa Jos äideistä ei ole lapsistaan huolehtimaan, asettuu tilalle joku toinen – nainen hänkin. 

Kaiken ytimessä on se, mitä on olla äiti ja nainen osana sukupolvien ketjua. Mitä on kantaa mukanaan menneiden muistoja, niin hyviä kuin huonoja, ja rakentaa siinä keskellä omaa tapaa olla ja elää? Mitä siinä kaikessa merkitsee ympäröivä maailma myllerryksineen? Toinen maailmansota on näyttämö, joka jää sopivasti taustalle ja antaa tilaa eri puolilla maata asuville naisille, vaikka erityisesti toista heistä heitteleekin.

Kun erilaiset ja erilaista elämää eläneet naiset kohtaavat, keskiöön nousee äitiyden rinnalla ystävyys, joka kantaa vaikeina aikoina ja saa unelmoimaan sellaisesta, mitä ei ole aiemmin osannut ajatellakaan. Kuinka merkityksellistä voikaan olla kohdata joku, jolle saa puhua, kun on oppinut olemaan vaiti ja pärjäämään yksin.

Joskus, kun kirja loppuu, nousee jostain syvältä pitkä huokaus, jossa kaikuu ennen kaikkea haikeus. Niin kävi Muamon kohdalla – viimeiset rivit luettuani tunsin iloa siitä, että tulin tämän kertomuksen lukeneeksi, ja haikeutta siitä, että nyt olen jättämässä kaiken taakseni. Karoliina Niskasen romaani on hieno teos, joka vaikuttaa monitasoisuudessaan ja koskettavuudessaan. Muamo löytää tiensä luokseni ja jättää jälkensä.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 2. Kirja kertoo lapsesta ja isovanhemmasta.

Kommentit

 1. Uskon vahvasti että Muamo löytää tiensä minunkin luokseni ja jättää jäljen 🙂 Oikeaa hetkeä odotellessa!

  VastaaPoista
 2. Tämä on kyllä hieno! Hyvin kuvaat sitä, miten sota on näyttämö mutta antaa tilaa henkilöille. Samaa yritin kuvata jollekin, joka epäröi sotateemaa, mutta en osannut sanoittaa noin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Ja voi kiitos – pitikin miettiä aika pitkään, miten tuota sotaa sanoittaa. Minusta oli hieno valinta jättää se enemmänkin taustalle.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum