Siirry pääsisältöön

Lynn Messina: Murha paremmissa piireissä

Koko päivällisen ajan neiti Beatrice Hyde-Clare kuvitteli nakkelevansa ruokaa Kesgraven herttuan, Damien Matlockin, ylle. Ammukset vaihtuivat ruokalajista toiseen – kalakakkusia oliivitahnalla, täytettyjä tomaatteja, vasikanpaistia, uppomunia, lohifileitä, marenkia hedelmäsäilykkeillä – mutta mielleyhtymä säilyi. Herttuan korjatessa heidän isäntänsä lordi Skeffingtonin lausuntoa siitä, montako alusta Nelsonilla olikaan ollut komennossaan Niilin taistelussa, Bea kuvitteli paiskaavansa kokonaisen lautasellisen etanoita á la tartare miehen päähän. Ajatus herttuasta ravistelemassa persiljaa kultaisilta kiharoiltaan huvitti häntä suuresti. Bea tukahdutti virnistyksen kuvitellessaan, miten leivänmurut takertuisivat miehen jykevään, kulmikkaaseen leukaan.

Lynn Messina: Murha paremmissa piireissä
Aula & Co 2023
alkuteos A Brazen Curiosity 2018
suomentanut Nelli Hietala
kansi Noora Karlsson
272 sivua

Murha paremmissa piireissä avaa Beatrice Hyde-Clare ratkaisee -sarjan ja tutustuttaa lukijansa 26-vuotiaaseen naiseen, jonka kohtaloksi tuntuu jäävän elämä sukulaisten armollisuudessa varassa. Sukulaistensa kanssa Beatrice on saapunut englantilaiskartanoon seurustelemaan muiden parempiosaisten kanssa. Bea ei oikein tunne kuuluvansa joukkoon eivätkä häntä kiinnosta mahdolliset avioliittotunnustelut – sellaisiin hän kokee olevansa paitsi jo liian iäkäs myös liian harmaa.

Kun Bea hiippailee iltayöstä kartanon kirjastoon etsimään itselleen luettavaa, hän törmää kahteen henkilöön. Toinen on kuollut, toinen hyvinkin elossa. Jälkimmäinen on myös innokas määräilemään, miten kuolleen kanssa tulee toimia, ja Bea joutuu myöntymään ja vaikenemaan vasten tahtoaan. Nokkela nainen ei kuitenkaan suostu siihen, että jättäisi kuolemantapauksen selvittämisen muille, ja niinpä hän ryhtyy tutkimaan murhaa, jota ensi alkuun väitetään itsemurhaksi. 

Murha paremmissa piireissä on historiallinen hyvän mielen dekkari, jonka päähenkilö on varsin moderni ja aikansa ahtaita raameja koetteleva naisihminen. Vaikka Bea tietää itsekin olevansa ulkonäöltään vaatimaton, on hänellä älyä vaikka muille jakaa. Sosiaalisesti taitava harrastelijaetsivä ei jää sanattomaksi edes jykeväleukaisen Kesgraven herttuan edessä, ja hänen keskustelutaitonsa tulevat tarpeeseen, kun hän haastattelee kartanoon asettuneen seurueen jäseniä. Periaatteessahan jokainen on epäilty.

Lynn Messinan dekkari on leppoisa ja paikoin niin hauska, että sen äärellä tuli naurahdeltua ääneen. Päähenkilö Beatrice on historialliseen miljööseen nähden hyvällä tavalla raikas, ja hänelle sopivan vastineen tarjoaa herttua, jonka kanssa on pakko pitää tiettyä etäisyyttä ajan normien mukaan. Teoksen henkilögalleria on karikatyyrimaisine hahmoineen vallan mainio, eikä englantilaisessa kartanomiljöössäkään ole valittamista. 

Mielenkiinnolla jään siis odottelemaan, minkälaisiin selvitystöihin Beatrice Hyde-Clare jatkossa päätyy. Sarjassa on kuulemma jo useita osia olemassa, joten toivottavasti niitä kustannetaan suomeksi jatkossakin.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kommentit

  1. Aika usein luen tämätyyppiset englanniksi niin eivät suurimmat "kökköydet" häiritse ihan niin paljon. Hivenen tulen ennakkoluuloiseksi, kun mainitaan sankarittaren haastattelevan epäiltyjä (yleensä se johtaa turhan noloihin tilanteisiin ja vaatii kirjailijalta taitoa välttää liika epäuskottavuus) - Ehkä tätä pitää kuitenkin kokeilla, kun kerran on suomennettukin. Tätä genreä ei liikaa kotimaisella ole luettavissa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tämä kyllä toimii vallan mainiosti. Sanailu on nokkelaa eikä päähenkilö vaivu liian romanttisiin höttöihin vaan pysyy raiteillaan. 😁

      Poista
    2. Hyvä kuulla :-) Pistin lukulistalle. Sopivaa vapun piristystä luulisin. Hauskaa vappua!

      Poista
  2. Tämä oli ihan hauska ja viihdyttävä. Ei verta eikä suolenpätkiä, vaan ns. cozy tai palapelidekkari. Luen lisääkin, jos suomeksi tulee, tai ehkä voisin kuunnella englanniksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samoja adjektiiveja voisin minäkin tästä käyttää. Ja samoin, voisin lukea lisääkin.

      Poista
  3. Mulla on aivan sama fiilis kuin Minnalla, nämä on just hyviä kevyiksi enkkukirjoiksi luureihin! Pikkasen jäi myös siitä Benedictin Joulun murhapelistä jälkitunne, että olisi ehkä toiminut englanniksi edes vähän paremmin... Mutta toisaalta, tämä vaikuttaa hauskalta, joten miksei, jos on yhtä hyvin kirjoitettua kuin esim Sujata Masseyn Perveen Mistryt. Lainauksesta tuli mieleen, että nyt on Bridget Jones tehnyt aikamatkan 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä vertaus tuo Bridget Jones! 😁 Tästä tuli vähän sellainen olo, että nykyajan nainen on paiskattu menneisyyteen keskelle kunnon kartanomeininkiä.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok