Siirry pääsisältöön

Eve Hietamies: Palavaa lunta

Omasta mielestään Riikalla oli homma hanskassa, sillä alkuaikoina hän veti hihaan vain pari kertaa vuorokaudessa. Eihän hänellä mitään ongelmaa ollut. Vuosikaudet Riikka pystyi valehtelemaan tämän itselleen. Vielä viiden käyttövuoden jälkeen hän pystyi perustelemaan asian niin, ettei siinä ollut mitään ongelmaa – ja jatkoi vielä seuraavat viisi vuotta. Päihteidenkäyttäjille tuttu mantra pyöri päässä: Kyllä minä tämän hanskaan, pystyn lopettamaan heti kun haluan.

Eve Hietamies: Palavaa lunta
Docendo 2023
kansi Marjaana Virta
299 sivua

Minulla oli suuri kunnia osallistua marraskuussa 2022 Naistenkartano ry:n satavuotisjuhlaan. Pidin juhlassa puheen naisten keskinäisestä tuesta ja naisesikuvista – esikoistietokirjani aiheen mukaisesti. Puheeni jälkeen luokseni saapui vuolaasti kiitellen nainen, joka puhui nopeasti ja kertoi hetkessä taustastaan kaiken olennaisen.

Tuo nainen oli Riikka Tuomi, joka kertoi olleensa 20 vuotta päihderiippuvainen ja eläneensä huumeiden täyttämää elämää oikeastaan koko aikuisikänsä. Riikka myös kertoi, että hänen tarinansa on tulossa julkisuuteen kirjana. Kiinnostuin välittömästi.

Nyt tuo kirja on julkaistu. Eve Hietamiehen kirjoittama Palavaa lunta – Tuhon tieltä toipuvassa addiktiksi perustuu kirjailijan ja Riikka Tuomen keskusteluihin. Teos avaa lapsuudesta lähtien sitä, miten kaikki meni niin pahasti pieleen, että jo teini-iässä Riikka oli päihdekoukussa ja eli kahden vuosikymmenen ajan vaihtaen asuntoja ja kumppaneita, oli välillä koditon, välillä sairaalahoidossa, tuli pahoinpidellyksi ja teki rikoksia. Samoin teos avaa sitä, mikä lopulta johti siihen, että Riikka päätti jättää päihteet.

Riikka Tuomen tarina on järisyttävä. Minun piti lukea kirjaa vähitellen, pala palalta, koska tapahtumat ahdistivat välillä niin suuresti. Ahdistuksesta huolimatta kirja on tärkeää luettavaa: se muistuttaa, että addiktiot ovat sairaus ja että addiktoitunut on aina jonkun lapsi, ehkä sisar, veli tai muu sukulainen, jonkun läheinen; ihminen joka on muutakin kuin riippuvuutensa. Kun niin helposti päihdeongelmaiset niputetaan kasvottomaksi massaksi, on Palavaa lunta hyödyllinen muistutus siitä, että haasteet ovat yksilöiden haasteita, koko elämän kokoisia vyyhtejä, jotka eivät ratkea sillä, että riippuvainen käsketään lopettamaan päihteiden käyttö.

Eve Hietamiehen teos sisältääkin myös huomionarvoisia havaintoja siitä, mikä voi auttaa. Riikka Tuomen mukaan ensisijaisen tärkeää on, että ihminen itse haluaa irti päihteistä. Toisaalta pelkkä halu ei välttämättä riitä, jos oikeanlaista tukea ei ole tarjolla. Minkälaista tuen pitäisi olla, siitä Riikalla on painavaa sanottavaa.

Palavaa lunta on syntynyt Riikka Tuomen ja Eve Hietamiehen yhteisten keskustelujen tuloksena. Välillä teos raottaa verhoa taustalle, ja pidänkin siitä, miten kaksikko sanailee ja miten Hietamies oppii Tuomeen tutustuessaan lisää. Silti hätkähdän, kun Hietamies tivaa Tuomelta, miksi tämä ei lähtenyt väkivaltaisesta suhteesta – en aivan näe kysymystä tarpeellisena, vaikka ymmärränkin, että monen mieleen kysymys väistämättä nousee. Alkuun minua myös vaivaa se, miten teoksessa käytetään huumemaailman slangia sellaisissakin osuuksissa, jotka sisältävät kirjailijan kuvailua ja kerrontaa – jokin siinä, että ulkopuolelta tuleva ottaa slangin omaan käyttöönsä, häiritsee. Toisaalta pidän siitä, että kirjailija tunnustaa tietämättömyytensä ja antaa kokemusasiantuntijan kertoa. Lopputulos on yhtenäinen ja onnistunut, vaikka Riikka Tuomen ei olekaan ollut keskusteluissa helppoa rakentaa menneisyydestään selkeää aikajanaa.

Palavaa lunta on teos, jonka toivoisin päätyvän ennen kaikkea päihderiippuvaisiin vieroksuen suhtautuvien lukulistalle. Kirja antaa kurkistaa maailmaan, joka helposti jää pimentoon mutta jonka äärellä pienikin ymmärryksen ja empatian lisäys ei liene haitaksi. Varsinkin siinä kohtaa, kun vähäosaisilta halutaan viedä vähästäkin osa pois, voi olla silmiä avaavaa tutustua yhteen yksilötarinaan ja sen kautta monen muun kohtaloon. Riikka Tuomi kävi pohjalla mutta onnistui ponnistamaan ylöspäin. Valitettavan moni jää pohjalle eritoten, jos tukea ei ole riittävästi tarjolla.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 10. Kirjassa on ohjeita ja neuvoja.


Kommentit

  1. Kiitos esittelystä. Todellakin päihderiippuvaisilla on läheiset. Sun poika kävi täällä oli äidin kirjoittama teos pojan holtittomasta elämästä, mihin kuuluivat päihteet. Järkyttävää luettavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun poika kävi täällä on vaikuttava teos! Vaikka siinä lähtökohtana onkin mielen sairastuminen, on kirjoissa paljon samaa – oivalsin nyt, kun Kuoppamäen teoksen mainitsit. Kuoppamäkihän puhuu paljon siitä, miten vaikeaa on, kun mielenterveysongelmista kärsivältä puuttuu sairaudentunto. Samankaltaistahan on myös päihderiippuvaisuuksissa: addikti ei itse hahmota, että hänen toimintansa on ongelmallista. Ja jos ei itse tunnista ongelmaa eikä halua raitistua, ovat läheiset kovin keinottomia.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...