Siirry pääsisältöön

Sari Aro: Nukkuvan jättiläisen laakso

Maan kuori höyrysi, kun aurinko hehkui ja häivytti öisen rajuilman jälkiä. Lyyraviikunan nahkeilla lehtipoimuilla kimmelsivät yhä sateen täydelliset pisarat. Yli kaksisataa ihmistä odotti sokerisäkeistä ommelluissa asuissaan Johtajaa päärakennuksen edustalla. Aikansa kuluksi Alina seurasi, kuinka liekkipääkardinaali räpisytti siipiään vesilammikossa ja ravisteli sitten vesihelmiä paprikanpunaisesta opäästään ja töyhdöstään.

Sari Aro: Nukkuvan jättiläisen laakso
Gummerus 2022
kansi Jenni Noponen
382 sivua

Amma tarjosi minulle kiehtovan matkan Brasiliaan antaessaan minulle luettavaksi Sari Aron esikoisromaaanin Nukkuvan jättiläisen laakso – kiitos! Romaanilla on taustaa todellisuudessa, kun suomalaiset perustivat viime vuosituhannen alkupuolella siirtokunnan Brasiliaan. Kirjailija on kuitenkin käyttänyt fiktion vapauksia tarinaa luodessaan.

Nukkuvan jättiläisen laakso on Alinan kasvutarina. Hän lähtee tätinsä Fannin ja tämän puolison Johanin kanssa matkalle kohti tuntematonta. Taakse jäävät niin tutut kotikonnut Savossa kuin myös isä. Alinan on vaikea ymmärtää, miksi isä antaa tyttärensä pois, mutta lapsi tekee siten kuin käsketään.

Pitkän merimatkan jälkeen Brasiliassa odottaa suomalaisten siirtokunta suurine odotuksineen, työläine tehtävineen ja ankarine sääntöineen. Kaikki on kovin kesken, ja yhteistä uurastamista riittää.

Noina päivinä ja iltoina he rakensivat jotakin taloa suurempaa. He rakensivat luottamusta ja yhteyttä toisiinsa. He rakensivat perhettä. Jokainen ojennettu naula, sahattu lauta ja yhdessä valmistettu tiili saumasivat heitä tiiviimmin yhteen.

Alina kasvaa kohti aikuisuutta yhteisössä, joka jakautuu lopulta kahtia sen mukaan, ketkä myötäilevät Johtajaa ja ketkä ovat kriittisempiä. Alina ei niele kaikkia sääntöjä viimeisinä totuuksina ja päätyy esimerkiksi tapaamaan ystäväänsä kielloista huolimatta. Lopulta hän tekee omat ratkaisunsa, kun tiukat ohjeistukset tuntuvat tekevän elämästä tarpeettoman vaikeaa, jopa vaarallista.

Romaanin toisessa osassa Alina on jättänyt siirtokunnan taakseen ja asettunut Rioon. Siellä hän yrittää hankkia itse leipänsä, vaikkei se joukosta erottuvana valkoihoisena aina olekaan helppoa. Alina löytää oman verenperintönsä ja ymmärtää kykynsä koskettaa. Hänestä tulee hieroja, joka kerää mainetta. Kun hänet huomataan, kasvavat myös vaarat maassa, joka ei salli toisinajattelijoita. Alina alkaakin haikailla paluusta Eurooppaan, mutta 1940-luvun kynnyksellä kotiseudulta kantautuvat uutiset ovat hyvin huolestuttavia.

Sari Aro kirjoittaa kauniisti ja saa 1930-luvun Brasilian heräämään aisteihin vetoavilla kuvauksillaan eloon. Kertomus ei latistu turistikohdekuvaukseksi vaan läsnä ovat yhtä aikaa kauneus ja kurjuus – Alina päätyy konkreettisestikin kokemaan sen, mitä on elää köyhyydessä ja toisaalta yltäkylläisyydessä.

Hieman jäin kaipaamaan viipymistä tärkeiden teemojen äärelle – nyt siirtymät hetkestä toiseen tuntuvat ajoittain loikilta. Sitä ajatellen on erinomaista, että näkökulma on alusta loppuun Alinan. Näin kokonaisuus pysyy sopivasti ehyenä eikä hajoa liikaa.

Alinan hahmo on moniulotteinen ja hienosti ajan myötä kypsyvä. Lapsen maailmasta siirrytään kohti aikuista naista, joka ymmärtää aiempaa enemmän ja myös hyväksyy sen, minkälaisille poluille elämä on vienyt. Hierojan ammatti ehkä toi mieleeni Anni Kytömäen upean Margaritan, mutta jotain samaa on ehkä muutenkin teosten intensiivisissä päähenkilöissä.

Kommentit

 1. Mukavaa kun lähdit matkalle! Olipa kiinnostava tuo huomio samankaltaisuudesta Kytömäen päähenkilöön. En lukiessa osannut ajatella, mutta tunnistan nyt kun sanoit. Minua viehätti tässä erityisesti vastakohtaisuus: paratiisimaiset olosuhteet, mutta silti järkyttävä köyhyys ja nälkä, valon ja varjojen leikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo vastakohtaisuus on tosiaan kiehtovaa lähtien ihan siitä saakka, mitä odotukset ovat suhteessa todellisuuteen. Kovin täyteläinen romaani!

   Poista
 2. Tämä pitäisi kyllä kuunnella jossain välissä. Olisi kiva päästä vertaamaan tätä ja Katriina Rannen Maa kuin veri, josta pidin paljon. Sijoittuu siis vastaavaan onnelaan Argentiinassa, pidemmälle ajanjaksolle vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maa kuin veri on minulta päässyt unohtumaan, vaikka se kuulostaakin kiinnostavalta. Kiitos, kun muistuttelit siitä!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia

Ihmisen kulttuuri ja yhteiskunta eivät kuitenkaan sisällä pelkästään ihmisiä. Ei ole olemassa mitään puhtaasti ihmistä sisältävää kokonaisuutta. Elämme pienellä pallollamme yhdessä toisten lajien kanssa. Muut eläimet ovat muokanneet kulttuuriamme ja rakentaneet yhteiskuntaamme. Tai ehkä asia pitäisi sanoa näin: ihmiskunta on muokannut itseään ja maailmaansa muiden eläinlajien avulla. Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia Otava 2022 317 sivua Tiina Raevaara on suunnattoman taitava kirjoittaja, ja siitä on osoitus tämäkin: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia  on kiehtova ja hyvin kirjoitettu tietoteos ihmisen ja hänen parhaan ystävänsä yhteisestä taipaleesta historian hämäristä nykypäivään. Kokonaisuuteen nivoutuu luontevasti anekdootteja kirjailijan kokemuksista koirien ja muiden eläinten kanssa. Kimmoke kirjan olemassaoloon löytyy mitä ilmeisemmin kirjailijasta itsestään: "Kaikista eläinlajeista nimenomaan koira o

Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu

Kuunnellessani sinä yönä Đat-enon tarinaa tajusin, miten hirvittävä asia sota oli. Sen osalliset joko kuolivat tai menettivät osan sielustaan niin, etteivät enää koskaan tunteneet itseään kokonaisiksi. Nguy ễ n Phan Qu ế  Mai: Vuorten laulu Sitruuna 2022 englanninkielinen alkuteos The Mountains Sing suomentanut Elina Salonen 349 sivua Vuorten laulun mukana tulee matkanneeksi nykyajasta menneisyyteen. Romaani avaa 1900-luvun jälkipuoliskoa vietnamilaisten näkökulmasta, kun isoäiti kertoo H ươ ngille, lapsenlapselleen, elämäntarinaansa. Isoäiti  Diệu Lan  on eräänlainen suvun keskushahmo, joka pitää lankoja käsissään kriisistä toiseen siinä määrin kuin kykenee. Kriisejä nimittäin riittää. Jo kommunistinen vallankumous ajaa perheen ahtaalle, ja kun maanomistajat rinnastetaan riistäjiin, joutuu Diệu Lan pakenemaan lastensa kanssa kauas kotoaan. Pakomatkalla hän joutuu tekemään vaikeita ratkaisuja, mutta silti hän odottaa saavansa koota perheensä luokseen sitten, kun ajat ovat suotuisammat