Siirry pääsisältöön

Henna Karppinen-Kummunmäki: Sydänsurujen historia

Toivottomat rakkaussuhteet eivät ole modernin ajan laulunikkareiden yksinoikeus. Kulttuurihistoriaamme on painautunut käsitys rakkaudesta haluamisena. Suuressa rakkaudessa ei ole ollut kyse sen täyttymyksestä vaan siitä suuresta kaipauksesta, jonka tyydyttämätön rakkaus tuottaa. Muinaisen Egyptin rakkautta merkitsevä hieroglyfi tarkoitti itse asiassa pitkää kaipausta tai halua. Juuri se tyydyttämättömyys luo jännitteen, jota haluamme yhä uudestaan.
Henna Karppinen-Kummunmäki: Sydänsurujen historia
SKS 2022
kannen maalaus Laslett John Pott: Napoleon's Farewell to Josephine
260 sivua

Tiesitkö, että keskiajalla rakkautta pidettiin miehisenä tunteena ja rakkaus hehkui maksassa, ei sydämessä? Tai että 1600-luvulla suomalaisen rahvaan joukossa intiimin suhteen merkki oli se, että mies ja nainen joivat yhdessä alkoholia?

Entä kuka historian kruunupää ulkoisti aviovelvollisuudet? Tai kuka prinsessa joutui kotiarestiin rakkauden huuman vuoksi?

Kulttuurihistorioitsija Henna Karppinen-Kummunmäen tietokirja Sydänsurujen historia on täynnä kiinnostavia anekdootteja siitä, minkälaista rakkaus ja parisuhteet ovat olleet menneinä aikoina. Katse ei tosin kohdistu vain menneeseen vaan läsnä on myös nykyaika: kirjailija pohtii myös omia kokemuksiaan rakkauden ja sydänsurujen rintamalla. Tämä onkin oivallinen elementti kirjassa – itse asiassa omakohtaisuutta olisi suonut viljeltävän enemmänkin, vaikka toisaalta hyvin ymmärtää, että sen osuus on haluttu pitää maltillisena.

Kirjassa tarkastellaan paljon kuninkaallisten edesottamuksia rakkauden aallokoissa. Todellisten historian henkilöiden kokemusten ohella huomiota kiinnitetään myös kirjallisuuden henkilöihin ja iskelmämusiikin rakkauskuvauksiin.

Sydänsurujen historia rakentuu loogisesti. Liikkeelle lähdetään rakastumisen huumasta ja lopuksi päädytään siihen, miten jokainen rakkaussuhde päättyy viimeistään kuolemaan. Välillä ehditään käsitellä niin avioliittoa kuin mustasukkaisuutta ja muita rakkauteen liittyviä ilmiöitä. Teos muistuttaa monessa kohtaa siitä, miten rakkauskaan ei suinkaan ole tasa-arvoinen ja miten vaikkapa avioliittoihanteet ovat ajan saatossa vaihdelleet.

Vaikka kirjassa tarjoillaan faktoja ja vakavaakin asiaa, ei kokonaisuus ole missään nimessä paperinmakuinen vaan päinvastoin. Ote on paikoin railakas, ironinenkin, ja teoksessa yhdistyvät miellyttävällä tavalla kepeys ja asiasisältö. Tälle kannattaa antaa mahdollisuus, vaikka tuntuisikin, että sydänsurut eivät itseä juuri tällä hetkellä kosketa tai kiinnosta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse