Siirry pääsisältöön

Henna Karppinen-Kummunmäki: Sydänsurujen historia

Toivottomat rakkaussuhteet eivät ole modernin ajan laulunikkareiden yksinoikeus. Kulttuurihistoriaamme on painautunut käsitys rakkaudesta haluamisena. Suuressa rakkaudessa ei ole ollut kyse sen täyttymyksestä vaan siitä suuresta kaipauksesta, jonka tyydyttämätön rakkaus tuottaa. Muinaisen Egyptin rakkautta merkitsevä hieroglyfi tarkoitti itse asiassa pitkää kaipausta tai halua. Juuri se tyydyttämättömyys luo jännitteen, jota haluamme yhä uudestaan.
Henna Karppinen-Kummunmäki: Sydänsurujen historia
SKS 2022
kannen maalaus Laslett John Pott: Napoleon's Farewell to Josephine
260 sivua

Tiesitkö, että keskiajalla rakkautta pidettiin miehisenä tunteena ja rakkaus hehkui maksassa, ei sydämessä? Tai että 1600-luvulla suomalaisen rahvaan joukossa intiimin suhteen merkki oli se, että mies ja nainen joivat yhdessä alkoholia?

Entä kuka historian kruunupää ulkoisti aviovelvollisuudet? Tai kuka prinsessa joutui kotiarestiin rakkauden huuman vuoksi?

Kulttuurihistorioitsija Henna Karppinen-Kummunmäen tietokirja Sydänsurujen historia on täynnä kiinnostavia anekdootteja siitä, minkälaista rakkaus ja parisuhteet ovat olleet menneinä aikoina. Katse ei tosin kohdistu vain menneeseen vaan läsnä on myös nykyaika: kirjailija pohtii myös omia kokemuksiaan rakkauden ja sydänsurujen rintamalla. Tämä onkin oivallinen elementti kirjassa – itse asiassa omakohtaisuutta olisi suonut viljeltävän enemmänkin, vaikka toisaalta hyvin ymmärtää, että sen osuus on haluttu pitää maltillisena.

Kirjassa tarkastellaan paljon kuninkaallisten edesottamuksia rakkauden aallokoissa. Todellisten historian henkilöiden kokemusten ohella huomiota kiinnitetään myös kirjallisuuden henkilöihin ja iskelmämusiikin rakkauskuvauksiin.

Sydänsurujen historia rakentuu loogisesti. Liikkeelle lähdetään rakastumisen huumasta ja lopuksi päädytään siihen, miten jokainen rakkaussuhde päättyy viimeistään kuolemaan. Välillä ehditään käsitellä niin avioliittoa kuin mustasukkaisuutta ja muita rakkauteen liittyviä ilmiöitä. Teos muistuttaa monessa kohtaa siitä, miten rakkauskaan ei suinkaan ole tasa-arvoinen ja miten vaikkapa avioliittoihanteet ovat ajan saatossa vaihdelleet.

Vaikka kirjassa tarjoillaan faktoja ja vakavaakin asiaa, ei kokonaisuus ole missään nimessä paperinmakuinen vaan päinvastoin. Ote on paikoin railakas, ironinenkin, ja teoksessa yhdistyvät miellyttävällä tavalla kepeys ja asiasisältö. Tälle kannattaa antaa mahdollisuus, vaikka tuntuisikin, että sydänsurut eivät itseä juuri tällä hetkellä kosketa tai kiinnosta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...