Siirry pääsisältöön

Karin Erlandsson: Koti

Per tarttui hänen käteensä, samaan käteen, josta oli päästänyt irti, kun he olivat maanneet puun alla. Niin he seisoivat edessään meri, joka nousi ja laski. Aallot kulkivat rannalta toiselle, ne saattoivat liikkua paikasta toiseen, sinne missä oltiin nyt ja sinne missä oli oltu.

Karin Erlandsson: Koti. Romaani
S&S 2022
ruotsinkielinen alkuteos Hem 2021
suomentanut Katariina Kallio
Kansi Fredrik Bäck,
kannen maalaus Jonas Wilén, Vägen hem
287 sivua

Joskus joidenkin kirjojen äärellä käy niin, että niihin ihastuu heti ensi riveiltä lähtien. Niin minulle kävi Karin Erlandssonin romaanin Koti äärellä: jokin vei mukaansa heti alussa ja ote piti loppuun saakka.

Koti on ihana romaani. Sitä lukiessa teki mieli pidätellä hengitystä ja toivoa, että kirja ei ihan vielä loppuisi. Että sen maailmassa saisi pysytellä vielä vähän aikaa.

Karin Erlandssonin teos lähtee liikkeelle 800-luvulta. Lian tarina käynnistää kokonaisuuden, joka luo silmäyksiä ahvenanmaalaisten naisten ja lasten elämään. Vähä vähältä siirrytään kohti nykyaikaa, ja yhdeksän henkilöhahmon kautta piirtyy esiin kuva siitä, minkälaista on elää saaristossa, kun aina joku lähtee ja joku jää. Eritoten esille tulee ajatuksia siitä, minkälaista oli ja on olla nainen tässä maailmassa.

Koti on historiallinen romaani, joka ammentaa todellisuudesta. Pidän valtavasti siitä, miten historian tapahtumat ja olosuhteet muodostavat miljöön henkilöiden kokemuksille. Kirjan lopussa on avattu lyhyesti kunkin ajanjakson historiaa ja kirjailijan tekemiä ratkaisuja.

Teosta voisi luonnehtia myös novellikokoelmaksi, sillä eri henkilöiden tarinat toimivat myös itsenäisesti. Toisaalta niitä yhdistää hienosti paitsi kaunis kerronta myös eräs esine, ja vaikka ajat ja henkilöt muuttuvat, on teos upean yhtenäinen.

Koti on hieno romaani, jonka äärellä olisi voinut viipyä kauemminkin. Toivon, että moni lukija löytää sen lumon.

Osallistun Karin Erlandssonin romaanilla Kirjoja ulapalta -lukuhaasteeseen. Siihen se sopii erinomaisesti. Helmet 2022 -haasteessa Koti asettuu kohtaan 49. Kirja on julkaistu vuonna 2022.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El