Siirry pääsisältöön

Karin Erlandsson: Koti

Per tarttui hänen käteensä, samaan käteen, josta oli päästänyt irti, kun he olivat maanneet puun alla. Niin he seisoivat edessään meri, joka nousi ja laski. Aallot kulkivat rannalta toiselle, ne saattoivat liikkua paikasta toiseen, sinne missä oltiin nyt ja sinne missä oli oltu.

Karin Erlandsson: Koti. Romaani
S&S 2022
ruotsinkielinen alkuteos Hem 2021
suomentanut Katariina Kallio
Kansi Fredrik Bäck,
kannen maalaus Jonas Wilén, Vägen hem
287 sivua

Joskus joidenkin kirjojen äärellä käy niin, että niihin ihastuu heti ensi riveiltä lähtien. Niin minulle kävi Karin Erlandssonin romaanin Koti äärellä: jokin vei mukaansa heti alussa ja ote piti loppuun saakka.

Koti on ihana romaani. Sitä lukiessa teki mieli pidätellä hengitystä ja toivoa, että kirja ei ihan vielä loppuisi. Että sen maailmassa saisi pysytellä vielä vähän aikaa.

Karin Erlandssonin teos lähtee liikkeelle 800-luvulta. Lian tarina käynnistää kokonaisuuden, joka luo silmäyksiä ahvenanmaalaisten naisten ja lasten elämään. Vähä vähältä siirrytään kohti nykyaikaa, ja yhdeksän henkilöhahmon kautta piirtyy esiin kuva siitä, minkälaista on elää saaristossa, kun aina joku lähtee ja joku jää. Eritoten esille tulee ajatuksia siitä, minkälaista oli ja on olla nainen tässä maailmassa.

Koti on historiallinen romaani, joka ammentaa todellisuudesta. Pidän valtavasti siitä, miten historian tapahtumat ja olosuhteet muodostavat miljöön henkilöiden kokemuksille. Kirjan lopussa on avattu lyhyesti kunkin ajanjakson historiaa ja kirjailijan tekemiä ratkaisuja.

Teosta voisi luonnehtia myös novellikokoelmaksi, sillä eri henkilöiden tarinat toimivat myös itsenäisesti. Toisaalta niitä yhdistää hienosti paitsi kaunis kerronta myös eräs esine, ja vaikka ajat ja henkilöt muuttuvat, on teos upean yhtenäinen.

Koti on hieno romaani, jonka äärellä olisi voinut viipyä kauemminkin. Toivon, että moni lukija löytää sen lumon.

Osallistun Karin Erlandssonin romaanilla Kirjoja ulapalta -lukuhaasteeseen. Siihen se sopii erinomaisesti. Helmet 2022 -haasteessa Koti asettuu kohtaan 49. Kirja on julkaistu vuonna 2022.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum