Siirry pääsisältöön

Leena Paasio: Harmaja luode seitsemän

Ajatukset liian levottomina suljin kännykän ja yritin rauhoittua. Olet merellä, hoin itselleni. Navakka tuuli oli luonteessa, vene puski itsensä aallon pohjalta seuraavalle. Nojauduin taaksepäin, viistin veden pintaa, tunsin pisaroiden kylmän kosketuksen kasvoillani. Vatsalihakset jännittyivät, hauis supistui vetämään skuuttiköyttä kireämmälle. Aallot taistelivat kalliorantaa vasten paiskautuen aina uudelleen ja uudelleen sen seinämään. Merisumu oli nousemassa, eikä harmaan taivaan ja meren välillä erottunut enää horisonttia. Näkyi ainoastaan pehmeä äänettömyys, joka soi hetkeksi unohduksen ja lohdun. 

Leena Paasio: Harmaja luode seitsemän
WSOY 2022
213 sivua

Eetu on vaikeassa elämäntilanteessa. Äiti on kadonnut muutama kuukausi aiemmin uintireissullaan, isä on hiljaa ja muissa maailmoissa, pikkusisko Isla on aloittamassa koulun. Eetun pitäisi jaksaa lukio-opintojen alku samalla, kun oma elämä on nyrjähtänyt sijoiltaan. Rakas harrastus, kilpapurjehdus, on pitänyt lopettaa ja vastuu pikkusiskosta ja kodista tuntuu kaatuvan aina vain enemmän nuorukaisen harteille.

Eetu on vakuuttunut siitä, että äidin katoamiseen liittyy jotain hämäräperäistä. Poliisilta hän ei saa tukea epäilyilleen mutta koulussa aloitettu yhteinen Itämeri-projekti vie Eetua yhä lähemmäs mysteeriä. Äiti nimittäin rakasti merta monin tavoin, ja hänen jälkeensä jäi muistiinpanoja ja artikkeleita, jotka eivät jätä Eetua rauhaan. 

Lisäksi kuin taivaanlahjana Eetu pääsee kuin pääseekin kilpapurjehdusmatkalle Ruotsiin. Siellä selviää, että ärsyttävän kilpakumppanin Rasmuksen perheessä on jotain erikoista.

Leena Paasion Harmaja luode seitsemän on erittäin laadukas nuortenromaani, jonka soisi päätyvän Eetun ikäisten ja vähän nuorempienkin lukemistoon. Teoksessa yhdistyvät taidokkaasti fakta ja fiktio siten, että kertomuksen parissa viihtyessään lukija saa myös annoksen Itämeri-tietoutta ilman liiallista paasaamista. Erityisesti ympäristöasioista kiinnostuneille teoksella on varmasti annettavaa.

Lukiessa tuntuu siltä, että yksityiskohdat ovat mainiosti kohdallaan. Nuorten elämää kuvataan todentuntuisesti ja purjehduksen keskellä termit vaikuttavat olevan kohdillaan – kirjailija onkin saanut kuvaukseen asiantuntevaa apua. Henkilöhahmot ovat eläviä, joskin Islan hahmo tuntui alkuun hieman liian viisaalta seitsenvuotiaaksi, mutta joka tapauksessa hän on monin tavoin tärkeä osa kokonaisuutta. 

Teoksen jännite kasvaa vähä vähältä sellaiseksi, että lopulta kirja suorastaan liimautuu käsiin. Lopussa on selvää, että tarina tulee saamaan jatkoa: Itämeri-teosparin kakkososa Bengtskär itä kahdeksan menee todellakin lukulistalleni – sitä täytyy odottaa huhtikuuhun 2023. Tällä hetkellä ajatus odottamisesta tuntuu tukalalta, niin mielelläni uppoaisin uudelleen Eetun ja hänen läheistensä maailmaan ja ottaisin selvää, mistä kaikessa on kysymys.


Kommentit

 1. Tää vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta kirjalta. Itelle teemat tuttuja, kuten tuo, että liian nuorena joutuu kantaan liian ison vastuun ja selviämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on jotenkin tosi viehättävä ulottuvuus Eetun ja hänen pikkusiskonsa suhde. Tämä myös muistuttaa samalla hyvin siitä, miten monenlaisissa tilanteissa nuoret voivat joutua täysi-ikäisyyttä lähestyessään elämään.

   Poista
 2. Tämäpä täytyy pitää mielessä! Nuortenromaanit ovat vähintään yhtä laadukkaita kuin aikuistenkin kirjat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ainakin on todella laadukas. Toivottavasti saa paljon lukijoita kohderyhmästään.

   Poista
 3. Komppaan Ankia, monet nuortenromaanit on tosi laadukkaita! Ja ihanaa että on monia kotimaisia tekijöitä; verrattuna esim. siihen aikaan kun itse aloitin kirjastossa 11 vuotta sitten niin kyllä on sekä realististen että genreromaanien määrä kasvanut niin tekijöiden kuin nimekkeiden osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan kotimaisten teosten laatu on kyllä ilahduttavaa. Ja on hienoa, että tulee uusia tekijöitä: lukulistallani on esim. Ulpu-Maria Lehtisen Kalmanperhon kutsu. Sitä on jo kovasti kehuttu.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El