Siirry pääsisältöön

Elisa Aaltola: Esseitä eläimistä

Eläinten näkökulma – se, että eläin havaitsee ja mitä hän havaitsee – tönäistäänkin liian usein jaetusta tietoisuudesta ulos. Havaitsevaa eläinsubjektia ei siis haluta tunnistaa, muistaa, saati todentaa. Tämä taas mahdollistaa väkivaltaisen hyödyntämisen jatkumista. Väitän, että samalla kyseenalaistuu ihmiselle tyypillinen subjektiviteetin muoto – inhimillisyys. Ihminen, joka ei havaitse elämän subjektiviteettia, menettää jotain olennaista omastaan.

Elisa Aaltola: Esseitä eläimistä
Into 2022
kannen suunnittelu Laura Noponen
(viimeistely Tiia Javanainen)
256 sivua

Filosofi Elisa Aaltola kirjoittaa eläimistä tavalla, joka ravistelee. Hän tarkastelee yhdeksässä tekstissään omaa eläinsuhdettaan ja laajentaa katsantoaan yhteiskunnalliselle tasolle myös. Esseissä pohditaan esimerkiksi siten, millä tavoin maailmassa oikeutetaan eläinten kärsimys; miten esimerkiksi lihansyöjät perustelevat itselleen sitä, että lihaa nyt vain syödään.

Esseissä kohdataan niin luonnonvaraisia eläimiä kuin teollisuuden eläimiä. Filosofin viesti on selvä: ihan jokaisella eläimellä on oikeus arvokkaaseen elämään. Ihminen vain on asettanut itsensä asemaan, josta käsin hallitsee eläinkuntaa. Usein tavat kohdella eläimiä eivät kestä lähempää tarkastelua, ja Aaltola kyseenalaistaakin näkemyksen ihmisestä kaiken yläpuolella. 

Elisa Aaltola kuitenkin tarkastelee eläinten kohtelua hyvinkin läheltä. Hän puhuu esimerkiksi ”rautakarhuista”, joiden lopettamispäätöksiä perustellaan hyvin ihmiskeskeisesti. Hän puhuu siitä, miten toislajisista halutaan eroon nimeämällä ne haittaeläimiksi. Ihminen käyttää siis valtaansa monin tavoin, eikä eläinten kohtelu todellakaan usein ole kaunista. Päinvastoin.

Esseitä eläimistä on kirja, jonka soisi päätyvän mahdollisimman monen luettavaksi. Sen äärellä voi pohtia omaa suhdettaan luontoon ja eläimiin – tosin varoituksen sana on paikallaan: aina pohdinta ei ole aivan kivutonta eikä lukeminen mukavaa. Toisaalta kirjassa pyritään myös selittämään syitä seurausten takana. Erilaisten vaikuttimien ymmärtäminen voi olla hyvinkin avartavaa.

Elisa Aaltola kirjoittaa kauniisti ja avaa näkemyksiään paljon omakohtaisiin esimerkein. Siten kokonaisuus on lähestyttävä, vaikka sisältö ei aina helpolla päästäkään. Paikoin pohdinnan abstraktiotaso nousee jonkin verran mutta erityistä filosofian tuntemusta ei vaadita vaan teos avautuu muillekin. Ansio on se, että kirja ei siloittele liikaa vaan muistuttaa siitä, että meillä ihmisillä on valtaa ja että hirvittävän monet eläimet kärsivät turhaan.

Muualla: Kirjavinkit.

Helmet 2022 -lukuhaaste: 26. Kirja liittyy kansalaisaktivismiin.

Kommentit

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Tämän haluan ehdottomasti lukea! Seuraan Elisa Aaltolaa Instassa ja tuntuu hyvältä, että joku joka oikeasti pyrkii näkyvästi puolustamaan eläimiä ja näkemään asioita toisesta (kuin ihmisen) näkökulmasta. Kuuntelin jonkun podcastin, jossa Aaltola oli vieraana ja silloin jo ihastuin hänen tyyliinsä! Luulen, että ostan tämän kirjan omaksi suomireissulla. Taitaa olla niitä kirjoja, jotka haluan omaan hyllyyni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin seuraan Elisa Aaltolaa instassa ja ihailen sitä, miten täysillä hän puolustaa eläinten oikeuksia. Pitääkin etsiskellä, jos löytäisin tuon podcastin tai kuulisin häntä muualla. On varmasti mielenkiintoinen puhuja.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...