Siirry pääsisältöön

Elisa Aaltola: Esseitä eläimistä

Eläinten näkökulma – se, että eläin havaitsee ja mitä hän havaitsee – tönäistäänkin liian usein jaetusta tietoisuudesta ulos. Havaitsevaa eläinsubjektia ei siis haluta tunnistaa, muistaa, saati todentaa. Tämä taas mahdollistaa väkivaltaisen hyödyntämisen jatkumista. Väitän, että samalla kyseenalaistuu ihmiselle tyypillinen subjektiviteetin muoto – inhimillisyys. Ihminen, joka ei havaitse elämän subjektiviteettia, menettää jotain olennaista omastaan.

Elisa Aaltola: Esseitä eläimistä
Into 2022
kannen suunnittelu Laura Noponen
(viimeistely Tiia Javanainen)
256 sivua

Filosofi Elisa Aaltola kirjoittaa eläimistä tavalla, joka ravistelee. Hän tarkastelee yhdeksässä tekstissään omaa eläinsuhdettaan ja laajentaa katsantoaan yhteiskunnalliselle tasolle myös. Esseissä pohditaan esimerkiksi siten, millä tavoin maailmassa oikeutetaan eläinten kärsimys; miten esimerkiksi lihansyöjät perustelevat itselleen sitä, että lihaa nyt vain syödään.

Esseissä kohdataan niin luonnonvaraisia eläimiä kuin teollisuuden eläimiä. Filosofin viesti on selvä: ihan jokaisella eläimellä on oikeus arvokkaaseen elämään. Ihminen vain on asettanut itsensä asemaan, josta käsin hallitsee eläinkuntaa. Usein tavat kohdella eläimiä eivät kestä lähempää tarkastelua, ja Aaltola kyseenalaistaakin näkemyksen ihmisestä kaiken yläpuolella. 

Elisa Aaltola kuitenkin tarkastelee eläinten kohtelua hyvinkin läheltä. Hän puhuu esimerkiksi ”rautakarhuista”, joiden lopettamispäätöksiä perustellaan hyvin ihmiskeskeisesti. Hän puhuu siitä, miten toislajisista halutaan eroon nimeämällä ne haittaeläimiksi. Ihminen käyttää siis valtaansa monin tavoin, eikä eläinten kohtelu todellakaan usein ole kaunista. Päinvastoin.

Esseitä eläimistä on kirja, jonka soisi päätyvän mahdollisimman monen luettavaksi. Sen äärellä voi pohtia omaa suhdettaan luontoon ja eläimiin – tosin varoituksen sana on paikallaan: aina pohdinta ei ole aivan kivutonta eikä lukeminen mukavaa. Toisaalta kirjassa pyritään myös selittämään syitä seurausten takana. Erilaisten vaikuttimien ymmärtäminen voi olla hyvinkin avartavaa.

Elisa Aaltola kirjoittaa kauniisti ja avaa näkemyksiään paljon omakohtaisiin esimerkein. Siten kokonaisuus on lähestyttävä, vaikka sisältö ei aina helpolla päästäkään. Paikoin pohdinnan abstraktiotaso nousee jonkin verran mutta erityistä filosofian tuntemusta ei vaadita vaan teos avautuu muillekin. Ansio on se, että kirja ei siloittele liikaa vaan muistuttaa siitä, että meillä ihmisillä on valtaa ja että hirvittävän monet eläimet kärsivät turhaan.

Muualla: Kirjavinkit.

Helmet 2022 -lukuhaaste: 26. Kirja liittyy kansalaisaktivismiin.

Kommentit

 1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Tämän haluan ehdottomasti lukea! Seuraan Elisa Aaltolaa Instassa ja tuntuu hyvältä, että joku joka oikeasti pyrkii näkyvästi puolustamaan eläimiä ja näkemään asioita toisesta (kuin ihmisen) näkökulmasta. Kuuntelin jonkun podcastin, jossa Aaltola oli vieraana ja silloin jo ihastuin hänen tyyliinsä! Luulen, että ostan tämän kirjan omaksi suomireissulla. Taitaa olla niitä kirjoja, jotka haluan omaan hyllyyni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin seuraan Elisa Aaltolaa instassa ja ihailen sitä, miten täysillä hän puolustaa eläinten oikeuksia. Pitääkin etsiskellä, jos löytäisin tuon podcastin tai kuulisin häntä muualla. On varmasti mielenkiintoinen puhuja.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum