Siirry pääsisältöön

Ann-Helén Laestadius: Varkaus

Enná ja isa olivat löytäneet hänet poronsa vierestä istumasta. He olivat kysyneet, mitä oli tapahtunut, mutta hän ei ollut pystynyt vastaamaan. Hän puristi pientä korvanpalaa lapasensa sisällä. Veri oli hyytynyt, mutta untuvista karvat olivat yhä pehmeitä. Hän ei näyttänyt sitä heille, ei edes sitten kun he kiihtyneinä totesivat ”sen paskiaisen” vieneen korvat, toisen kokonaan ja toisesta puolet. Korvamerkillä saattoi todistaa auton alle jääneen tai pedon tappaman poron omakseen. Tätä korvaa ei kukaan saisi. Hänen Nástegallunsa oli kuollut.

Ann-Helén Laestadius: Varkaus
S&S 2022
alkuteos Stöld 2021
suomentanut Laura Kulmala
ulkoasu ja taitto Iida Pohjolainen
510 sivua

Kiinnitin Ann-Helén Laestadiuksen romaaniin Varkaus huomiota jo viime keväänä. Romaani kävikin jo kertaalleen kirjastosta lainassa, mutta en ehtinyt siihen tarttua lainkaan ennen kuin eräpäivä oli jo käsillä.

Sitten huomasin Instagramista muutamia ylistäviä arvioita ja ei muuta kuin uudelleen kirja varaukseen ja lainaksi. Kyllä kannatti.

Varkaus sijoittuu jonnekin Ruotsin pohjoisosiin ja perustuu tositapahtumiin. Romaanin saamelaisyhteisö on kahnauksissa muiden asukkaiden kanssa, jotka eivät kykene kunnioittamaan porotaloutta vaan voivat mielestään tappaa poroja ihan noin vain. Yleisessä tiedossa on, kuka on toiminnan primus motor, mutta seurauksia teoista ei koidu. Poliisin mielestä tapot ovat vain varkauksia eikä siitä sitten sen enempää.

Yhdeksänvuotias Elsa on romaanin päähenkilö, joka joutuu vuonna 2008 omin silmin näkemään, miten hänen poronsa on tapettu raa'asti. Tappaja uhkailee tytön hiljaiseksi, mutta jälkensä tapahtunut väkisin jättää. 

Kymmenkunta vuotta myöhemmin Elsa on nuori nainen, joka haluaa jatkaa sukunsa työtä porojen parissa mutta myös saada oikeutta. Maailma ei ole muuttunut paremmaksi vaan saamelaiset joutuvat kohtaamaan monenlaista syrjintää. Elsa ei enää jaksa katsella kaikkea sivusta vaan valitsee vaikenemisen sijaan vaikeista asioista puhumisen.

Varkaus on vaikuttava romaani, joka pitää vallan mainiosti otteessaan alusta loppuun. Yli 500-sivuinen romaani ei tunnu liian mittavalta vaan jännite kantaa hyvin. Kertomus on ravisteleva ja paikoin jopa puistattava kuvatessaan saamelaisten kohtaamia vääryyksiä, mutta kerronta ei ole tarkoitushakuista vaan myös vaikeiden asioiden kuvauksilla on paikkansa ja tehtävänsä.

Ann-Helén Laestadius kuvaa hienosti niitä moninaisia haasteita, joiden keskellä saamelaiset elävät. Yhtäältä on tuomitseva ulkomaailma mutta toisaalta haasteita aiheuttaa myös yhteisö itsessään perinteisine tapoineen ja tottumuksineen. Romaanissa sivutaan myös ilmastonmuutosta, joka sekin aiheuttaa huolta porotaloudelle.

Varkaus avaa silmiä sille, miten nykyaikanakin voi olla vaikeaa elää sivussa valtavirrasta. Se valistaa lukijaa mieleenpainuvasti fiktion keinoin.

Muualla: Kirjakimara ja Kirjaluotsi.

Kommentit

 1. Minustakin tämä oli vaikuttava teos. Hyvä, että myös ilmastonmuutos oli otettu esille, sillä se on porotaloudelle uhka ja se on ylipäätään uhka pohjoisen eläimille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä. Tässä on isoja, tärkeitä teemoja.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos! Tulikin vietettyä illalla lukutunti päivän kunniaksi :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El