Siirry pääsisältöön

Ann-Helén Laestadius: Varkaus

Enná ja isa olivat löytäneet hänet poronsa vierestä istumasta. He olivat kysyneet, mitä oli tapahtunut, mutta hän ei ollut pystynyt vastaamaan. Hän puristi pientä korvanpalaa lapasensa sisällä. Veri oli hyytynyt, mutta untuvista karvat olivat yhä pehmeitä. Hän ei näyttänyt sitä heille, ei edes sitten kun he kiihtyneinä totesivat ”sen paskiaisen” vieneen korvat, toisen kokonaan ja toisesta puolet. Korvamerkillä saattoi todistaa auton alle jääneen tai pedon tappaman poron omakseen. Tätä korvaa ei kukaan saisi. Hänen Nástegallunsa oli kuollut.

Ann-Helén Laestadius: Varkaus
S&S 2022
alkuteos Stöld 2021
suomentanut Laura Kulmala
ulkoasu ja taitto Iida Pohjolainen
510 sivua

Kiinnitin Ann-Helén Laestadiuksen romaaniin Varkaus huomiota jo viime keväänä. Romaani kävikin jo kertaalleen kirjastosta lainassa, mutta en ehtinyt siihen tarttua lainkaan ennen kuin eräpäivä oli jo käsillä.

Sitten huomasin Instagramista muutamia ylistäviä arvioita ja ei muuta kuin uudelleen kirja varaukseen ja lainaksi. Kyllä kannatti.

Varkaus sijoittuu jonnekin Ruotsin pohjoisosiin ja perustuu tositapahtumiin. Romaanin saamelaisyhteisö on kahnauksissa muiden asukkaiden kanssa, jotka eivät kykene kunnioittamaan porotaloutta vaan voivat mielestään tappaa poroja ihan noin vain. Yleisessä tiedossa on, kuka on toiminnan primus motor, mutta seurauksia teoista ei koidu. Poliisin mielestä tapot ovat vain varkauksia eikä siitä sitten sen enempää.

Yhdeksänvuotias Elsa on romaanin päähenkilö, joka joutuu vuonna 2008 omin silmin näkemään, miten hänen poronsa on tapettu raa'asti. Tappaja uhkailee tytön hiljaiseksi, mutta jälkensä tapahtunut väkisin jättää. 

Kymmenkunta vuotta myöhemmin Elsa on nuori nainen, joka haluaa jatkaa sukunsa työtä porojen parissa mutta myös saada oikeutta. Maailma ei ole muuttunut paremmaksi vaan saamelaiset joutuvat kohtaamaan monenlaista syrjintää. Elsa ei enää jaksa katsella kaikkea sivusta vaan valitsee vaikenemisen sijaan vaikeista asioista puhumisen.

Varkaus on vaikuttava romaani, joka pitää vallan mainiosti otteessaan alusta loppuun. Yli 500-sivuinen romaani ei tunnu liian mittavalta vaan jännite kantaa hyvin. Kertomus on ravisteleva ja paikoin jopa puistattava kuvatessaan saamelaisten kohtaamia vääryyksiä, mutta kerronta ei ole tarkoitushakuista vaan myös vaikeiden asioiden kuvauksilla on paikkansa ja tehtävänsä.

Ann-Helén Laestadius kuvaa hienosti niitä moninaisia haasteita, joiden keskellä saamelaiset elävät. Yhtäältä on tuomitseva ulkomaailma mutta toisaalta haasteita aiheuttaa myös yhteisö itsessään perinteisine tapoineen ja tottumuksineen. Romaanissa sivutaan myös ilmastonmuutosta, joka sekin aiheuttaa huolta porotaloudelle.

Varkaus avaa silmiä sille, miten nykyaikanakin voi olla vaikeaa elää sivussa valtavirrasta. Se valistaa lukijaa mieleenpainuvasti fiktion keinoin.

Muualla: Kirjakimara ja Kirjaluotsi.

Kommentit

  1. Minustakin tämä oli vaikuttava teos. Hyvä, että myös ilmastonmuutos oli otettu esille, sillä se on porotaloudelle uhka ja se on ylipäätään uhka pohjoisen eläimille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan samaa mieltä. Tässä on isoja, tärkeitä teemoja.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos! Tulikin vietettyä illalla lukutunti päivän kunniaksi :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...