Siirry pääsisältöön

Marja Vesala: Vuosi Toscanan kukkuloilla

Me autamme tarvittaessa oliivien kanssa, mutta nyt istumme autossa matkalla sienijuhlille. Feste e sagre, pääsääntöisesti ruokaan liittyvät kyläjuhlat, tuovat oman herkullisen lisänsä Toscanan syksyyn. Monella pikkukylällä on oma juhlansa, joka keskittyy esimerkiksi kastanjoihin, viinirypäleisiin, villisikaan, pici-pastaan tai vaikka valkoiseen tryffeliin. Kyläjuhlista kannattaa kysellä paikallisesta turistitoimistosta ja pitää toki myös omat silmät auki, sillä mainosjulisteita näkyy usein katujen varsilla ja valotolppiin kiinnitettyinä.

Marja Vesala: Vuosi Toscanan kukkuloilla
WSOY 2022
kansi Satu Kontinen
252 sivua

Marja Vesala kertoo omakohtaisessa esikoisteoksessaan vuodesta Italiassa. Hän ihastui lomamatkoillaan Italiaan ja päätti lopulta miehensä kanssa irtautua suomalaisesta arjesta ja asettua vuodeksi Toscanaan.

Alkuun yritykset löytää työtä Toscanasta tuntuvat toivottomilta. Moni ovi sulkeutuu nenän edestä, mutta viimein mahdollisuus avautuu: talonvahdin paikka johtaa suomalaispariskunnan töihin viinitilalle ja todellakin Toscanaan: unelmista tulee totta.

Vuosi Toscanan kukkuloilla kertoo elävästi Marja Vesalan ja hänen puolisonsa Villen arjesta maisemissa, joissa yleensä vain lomaillaan. Kirjan välityksellä lukijakin pääsee kokemaan oliivien keruun ja italialaisen joulun, juoksemaan karkuun villisikoja ja ennen kaikkea aistimaan toscanalaista elämänmenoa.

Italialaiseen arkeen ja juhlaan kuuluu erottaamattomana osana ruoka. Erilaisia torcanalaisherkkuja Marja Vesala kuvaa niin aisteihin vetoavasti, että melkein itkettää, kun lukiessa ei ole saatavilla aitoa italialaista panzanellaa tai sakeaa ribollitaa – juustoista puhumattakaan.

Marja Vesalan teos on eloisa ja lämminhenkinen kertomus siitä, mitä suomalaiset kohtaavat italialaisen vuotensa aikana. Kirjoittaja katselee arkisia sattumuksia lempeästi, ja Vuosi Toscanan kukkuloilla tarjoaakin mukavan leppoisaa luettavaa lukijalle, joka haluaa irtautua hieman arjesta. Varoituksen sana tosin on paikallaan: kirja saattaa herättää hellittämättömän matkakuumeen ja halun sännätä saapasmaahan mieluiten ihan heti.

Helmet 2022: 3. Kirja, jonka tapahtumissa haluaisit olla mukana.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kommentit

 1. Vuosi Toscanassa olisi kivaa, jos voisin ottaa miehen ja koiran mukaan. Tämähän pitää lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kyllä herättää väistämättä Toscana-kaipuun.

   Poista
 2. Näin vähän sivuhuomiona: Satu Kontisen kannet ovat kyllä poikkeuksetta upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen jotenkin vasta nyt herännyt Satu Kontisen kansitaiteeseen ja olen ehdottomasti samaa mieltä.

   Poista
 3. En ollut kuullutkaan tästä kirjasta, nyt näin sattumalta kun kävin lukemassa juttusi Koneen pelosta.
  Italia.on lempimaitani ja viime syksynä kun olimme 8 vk Euroopassa vietimme puolet ajasta Toscanassa. Mieheni oli siellä ensi kertaa ja olinpa iloinen kun hänkin oli siitä niin innoissaan.
  Lähtisimme niin mielellämme vaikka koko vuodeksi Suomesta, ongelmia on vain kaksi: kokkimiehelle töitä ja jos ottaisimme mukaan pari kolme koiraa, minne loput? Kasvatan kahta rotua, joten niitä on "hieman" enemmän. Tosin, kun teimme tänä syksynä vastaavan matkan Balkanille, mieheni oli jo Suomeen palattua aivan valmis etsimään talon Montenegrosta koko laumalle 😅
  Tämä kirja menee ehdottomasti lukuun 🧡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi, kuulostaa siltä että olet tälle aika otollista maaperää! :) Vesalan kokemukset saattavat herättää aika hillittömän matkakuumeen. Niinköhän olette pian etsimässä taloa, johon koko koiralauma mahtuu?
   Seurailinkin muuten instasta jonkin verran reissuanne. Olisi kyllä ihanaa viettää eteläisemmässä Euroopassa vaikka joitakin kuukausia, jos ei ihan kokonaiseen vuoteen kykene.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse