Siirry pääsisältöön

Reetta Niemelä & Sanna Pelliccioni: Älä vihaa minua – kirjeitä ihmisille

Loppukesällä pesissämme on suuri määrä nälkäisiä ampiaisentoukkia, mutta luonnosta ei enää löydy tarpeeksi ruokaa. Ihmisten ruuat – hedelmät, juomat ja liha – alkavat houkuttaa meitä. Nehän saattaisivat pelastaa toukkamme. Joskus lennämme sisällekin ruokaa etsiessämme. Tai lähelle ihmisen suuta, joka tuoksuu houkuttelevalle. Sitä ihmiset pelästyvät kovin. Me taas pelästymme huitovia ihmisiä ja saatamme pistää, jotta pääsisimme karkuun.

Reetta Niemelä & Sanna Pelliccioni:
Älä vihaa minua – kirjeitä ihmisille
Karisto 2020
30 sivua

Älä vihaa minua – kirjeitä ihmisille on viehättävä lasten tietokirja, joka antaa äänen luonnolle. Kirjan tavoitteena on vähentää ihmisen ja luonnon vastakkainasettelua. Älä vihaa minua muistuttaa, miten tärkeää luonnon monimuotoisuus on ja miten eri lajeilla on paikkansa maailmassa.

Kirjan johtohahmo on professori Hypykki, joka johdattaa kirjassa eteenpäin ja tarjoaa paikoin erilaisia tietoiskuja. Luonnon moninaisuus näkyy kirjeissä, joita ihmiselle kirjoittavat esimerkiksi kyy, punkki ja voikukka. Jokaisen kirjeen viesti on sama: Älä vihaa minua. Ja jokaisessa kirjeessä on perusteluja sille, miksi inhon kohteet tulisi nähdä monipuolisemmin kuin ehkä on totuttu.

Kirja on tyyliltään hyvin lapsille sopiva. Kirjeissä puhutellaan vastaanottajaa miellyttävällä tavalla ja kirjeiden "lähettäjät" tulevat mukavasti lähelle. Sanna Pelliccionin kuvitus tukee tekstiä hyvin, ja ilmava taitto tekee kirjasta kivan katsella.

Luin tätä tietokirjaa ääneen ekaluokkalaiselle, ja hän piti kuulemastaan. Kirjeistä tulee ilmi tietoja, jotka yllättävät aikuisenkin, ja kyllähän teoksen perusviesti luonnon kunnioittamisesta on hyvä aikuisenkin palauttaa mieleen. Sympaattinen ja sievä teos sopii siis hyvin moneen ikään ja monenlaiselle lukijalle.

Myös MarikaOksa on lukenut Niemelän ja Pelliccionin teoksen.

Helmet 2021: 40. Kirjassa kerrotaan eläinten oikeuksista.

Kommentit

 1. Tämä on varmasti ihastuttava kirja. Olen lukenut Eeva Kilvestä kertovan kirjan Eeva!, jossa on myös Pellicionin upea kuvitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tuohan kuulostaa kiinnostavalta! Pitää tutustua, kiitos vinkistä.

   Poista
 2. Taitavasti kuvattu lasten luontokirja.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä