Siirry pääsisältöön

Reetta Niemelä & Sanna Pelliccioni: Älä vihaa minua – kirjeitä ihmisille

Loppukesällä pesissämme on suuri määrä nälkäisiä ampiaisentoukkia, mutta luonnosta ei enää löydy tarpeeksi ruokaa. Ihmisten ruuat – hedelmät, juomat ja liha – alkavat houkuttaa meitä. Nehän saattaisivat pelastaa toukkamme. Joskus lennämme sisällekin ruokaa etsiessämme. Tai lähelle ihmisen suuta, joka tuoksuu houkuttelevalle. Sitä ihmiset pelästyvät kovin. Me taas pelästymme huitovia ihmisiä ja saatamme pistää, jotta pääsisimme karkuun.

Reetta Niemelä & Sanna Pelliccioni:
Älä vihaa minua – kirjeitä ihmisille
Karisto 2020
30 sivua

Älä vihaa minua – kirjeitä ihmisille on viehättävä lasten tietokirja, joka antaa äänen luonnolle. Kirjan tavoitteena on vähentää ihmisen ja luonnon vastakkainasettelua. Älä vihaa minua muistuttaa, miten tärkeää luonnon monimuotoisuus on ja miten eri lajeilla on paikkansa maailmassa.

Kirjan johtohahmo on professori Hypykki, joka johdattaa kirjassa eteenpäin ja tarjoaa paikoin erilaisia tietoiskuja. Luonnon moninaisuus näkyy kirjeissä, joita ihmiselle kirjoittavat esimerkiksi kyy, punkki ja voikukka. Jokaisen kirjeen viesti on sama: Älä vihaa minua. Ja jokaisessa kirjeessä on perusteluja sille, miksi inhon kohteet tulisi nähdä monipuolisemmin kuin ehkä on totuttu.

Kirja on tyyliltään hyvin lapsille sopiva. Kirjeissä puhutellaan vastaanottajaa miellyttävällä tavalla ja kirjeiden "lähettäjät" tulevat mukavasti lähelle. Sanna Pelliccionin kuvitus tukee tekstiä hyvin, ja ilmava taitto tekee kirjasta kivan katsella.

Luin tätä tietokirjaa ääneen ekaluokkalaiselle, ja hän piti kuulemastaan. Kirjeistä tulee ilmi tietoja, jotka yllättävät aikuisenkin, ja kyllähän teoksen perusviesti luonnon kunnioittamisesta on hyvä aikuisenkin palauttaa mieleen. Sympaattinen ja sievä teos sopii siis hyvin moneen ikään ja monenlaiselle lukijalle.

Myös MarikaOksa on lukenut Niemelän ja Pelliccionin teoksen.

Helmet 2021: 40. Kirjassa kerrotaan eläinten oikeuksista.

Kommentit

 1. Tämä on varmasti ihastuttava kirja. Olen lukenut Eeva Kilvestä kertovan kirjan Eeva!, jossa on myös Pellicionin upea kuvitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tuohan kuulostaa kiinnostavalta! Pitää tutustua, kiitos vinkistä.

   Poista
 2. Taitavasti kuvattu lasten luontokirja.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on