Siirry pääsisältöön

Haastekoonti: Keskisuomalaisen sata kirjaa

 


Jokken kirjanurkka haastoi reilu vuosi sitten lukemaan kirjoja sanomalehti Keskisuomalaisen sadan kirjan listalta. Kyseinen lista on ollut eräänlainen ikuisuusprojektini, johon olen hitaaseen tahtiin yrittänyt kirjoja lueskella. Hitaasta tahdista kertoo se, että juuri ennen Jokken haasteen käynnistymistä luin Maria Jotunin vaikuttavan Huojuvan talon mutta siinä välissä ehtikin vierähtää lähes viisi vuotta edellisen listakirjan lukemisesta. Se muuten oli Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuva, joka kannatti lukea.

Kannatti lukea myös nämä kaksi kirjaa, jotka sain haasteeseen luettua – tai oikeammin sanottuna kuunneltua: John Irvingin Garpin maailma ja Gabriel García Márquezin Sadan vuoden yksinäisyys. Molemmat siis kuuntelin äänikirjoina.

Vaikka kirjat ovat hyvin erilaisia, yhdistää niitä eittämättä runsaus. Se on määrite, jonka ensimmäisenä kumpaankin teokseen yhdistän, niin reheviä, elämäntäyteisiä ja muhkeita nämä romaanit ovat.

Olen valintoihini oikein tyytyväinen. Tavoitettani en aivan saavuttanut, sillä ilmoittautuessani haasteeseen aioin lukea neljä kirjaa. Onneksi lista ei nytkään katoa mihinkään, vaan sen äärelle voi palata, kun aika on otollinen.

Keskisuomalaisen sata kirjaa -listani löytyy päivitettynä täältä.

Kommentit

  1. Hienot kirjat olet kuunnellut! Sadan vuoden yksinäisyys on minullakin luettuna, mutta siitä on jo monta vuotta aikaa... kirjan rakenne oli muistaakseni sen verran kimurantti, etten ehkä itse olisi edes tohtinut koettaa sitä äänikirjan muodossa. Mutta voisi tietysti olla kiinnostavaa kokeilla. Sinulla on listan lukukin edistynyt hyvin, olet minua 11 kirjaa edellä. Itse en tosiin taida ottaa listaa projektiksi, vaikka muutamia kirjoja olenkin sieltä poiminut omalle lähitulevaisuuden lukulistalle. Mm. Sofi Oksasen Puhdistus ja Steinbeckin Eedenistä itään houkuttelevat. Ja Victor Hugon Kurjat voisi olla hyvä valinta klassikkohaasteen jollekin kierrokselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että Sadan vuoden yksinäisyyden pariin olisi hyvä jossain vaiheessa palata siten, että lukisin painetun kirjan. Sen verran runsas tarina on, että äänikirjamuodossa varmasti meni jotain ohitse.
      Sekä Oksasen, Steinbeckin että Hugon teoksia rohkenen suositella. Ovat minusta hienoja!
      Keskisuomalaisen listalta löytyy muutenkin upeita teoksia. Ihan kaikki eivät kuitenkaan isommin houkuttele puoleensa, joten listan kirjojen lukeminen voi olla varsinainen ikuisuushanke. :)

      Poista
  2. Hyvin olet päässyt eteenpäin. Minulla tämä oli ikuisuusprojekti, jonka päätin saattaa loppuun. On hyvin valittuja kirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upeaa, että sait projektin loppuun. Onnittelut siitä!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok