Siirry pääsisältöön

Laura Lehtola: Minä valitsin sinut

Miksi ei voi olla niin, että Saaran kanssa oleminen olisi vain ihan tavallista? Että elämässä voisi olla perheen kanssa normaalisti, kavereiden kanssa normaalisti, normaalisti kaikkialla.

Laura Lehtola: Minä valitsin sinut
Otava 2020
319 sivua
äänikirjan lukija Rosanna Kemppi
kesto 7 t 53 min

Laura Lehtolan Minä valitsin sinut kertoo kahden naisen, Saaran ja Elisan, näkökulmista naisten välisen suhteen tarinan. Liikkeelle lähdetään vuodesta 2003, kun naiset ovat kämppiksiä ja vain toinen tietää, minkälaisen parisuhteen haluaa, toinen ei: Saara haaveilee Elisasta mutta Elisa menee Jaakon kanssa leffaan. Toisella päämäärät elämässä ovat aika selkeät, toisella ei niinkään: Elisa takoo opintojaan valmiiksi, Saaran opinnot jäävät kesken.


Vuonna 2006 Saara ja Elisa ovat jo vakiintunut pari, joka haaveilee perheestä. Ympäröivät normit ja asenneilmapiiri hieman kiristävät, kun Elisan vanhemmille Saara täytyy esittää kaverina eikä  naisparin pääsy hedelmöityshoitoihin ole itsestään selvää. Pari vuotta myöhemmin hedelmöityshoitolaki tulee voimaan ja klinikka odottaa.

Jännittää, hoitaako klinikka sittenkään edelleenkään naispareja. Puhelimessa kaikki on ollut niin epämääräistä. Hoitaja puhui luovuttajista ja lainsäädännöstä eikä osannut sanoa varmaksi mitään. Vain että ”aikahan kannattaa aina varata”.

Vuonna 2016 Saaralla ja Elisalla on kuusivuotias lapsi ja koko ajan enemmän horjahteleva parisuhde. Kahdesta näkökulmasta avautuu se, mikä kaikki suhteessa kaihertaa. Kaiherrukset syntyvät samankaltaisista asioista kuin monessa muussakin parisuhteessa: erilaiset toiveet ja odotukset, kotitöiden ja vastuiden jakaminen, arjen realiteetit ja pettäminen. 

Minä valitsin sinut on sujuvasti etenevä romaani, jonka dialogi on erityisen toimivaa. Kerronta on kepeää mutta tarinan teemat eivät ole aivan kevyitä: onnistuneesti Lehtola tasapainoilee painavan ja kevyen välillä. Pidän siitäkin, miten onnistuneesti kahden näkökulman avautuu se, miten päähenkilöt itsensä ja toisensa näkevät: aika tutulta vaikuttavia ihmissuhteiden kompastuskiviä. 

Laura Lehtolan romaanista muualla: Luetut.net, Tuijata ja Kulttuuri kukoistaa.

Helmet 2021: 18. Kirja kertoo sateenkaariperheestä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on