Siirry pääsisältöön

John Irving: Garpin maailma

Jos Garp olisi saanut toteuttaa yhden suuren ja lapsellisen toiveensa, hän olisi tehnyt maailman turvalliseksi paikaksi niin lapsille kuin aikuisille. Garpista maailma oli tarpeettoman vaarallinen molemmille.
John Irving: Garpin maailma
Tammi 1980
Alkuteos The World According to Garp 1978
Suomentanut Kristiina Rikman
560 sivua
Äänikirjan lukija Jukka Pitkänen
kesto 23 t 21 min

Garpin maailma on monen mielestä John Irvingin paras teos. Toisaalta vaikuttaa myös siltä, että romaani jakaa vahvasti mielipiteitä: toiset eivät pidä lainkaan, toiset rakastavat.

Romaanin päähenkilö on T. S. Garp, jonka elämä tarinassa kuvataan kronologisesti edeten. Ja samalla kovasti rönsyillen – siinä lienee yksi tekijä, joka saa mielipiteet Garpin maailman kohdalla jakautumaan. Garpin ja hänen äitinsä elämäntarinoista rakentuu monipolvinen ja yksityiskohtia runsaasti viljelevä kuvaus, jonka sisään sirotellaan vielä Garpin kirjoittamia novelleja.

Kaikessa runsaudessaan romaania voisi mielestäni verrata kirjavaan räsymattoon, joka jo itsessään on kooste monenlaisista elämän palasista ja johon on vuosien varrella kertynyt muitakin elämän merkkejä. Jos räsymatto osaisi puhua, se voisi hyvinkin kertoa yhtä runsaan tarinan kuin minkälainen Garpin maailman sivujen väliin asettuu: Täyttä elämää, rosoja ja rakkautta, onnea ja onnettomuutta. Monenlaisia ihmisiä omine tarinoineen ja omituisuuksineen, kummallisia sattumuksia, vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Kuuntelin Garpin maailman Jukka Pitkäsen lukemana äänikirjana ja viihdyin satiirisen tarinan parissa. Aika näyttää, kuinka suuren muistijäljen romaani minuun jätti, mutta uskon, että jotain tästä mieleen jää. Sisällön runsaudesta huolimatta kokonaisuus pysyy hyvin koossa, herättää tunteita ja synnyttää ajatuksia ihmisyydestä ja inhimillisyydestä. Jotain koskettavaa Garpin maailmassa ehdottomasti on.

Avaan tällä romaanilla osallistumiseni Jokken kirjanurkan haasteeseen, jossa tarkoituksena on lukea kirjoja Keskisuomalaisen sadan kirjan listalta.

Kirjasta muualla: Jokken kirjanurkka, Korkeintaan kolme lausetta, Hyllyn täydeltä1001 kirjaa ja yksi pieni elämä, Kirjavaras Rere, 100 kirjaa, Narseskan kirjanurkkausTässä kaupungissa tuulee aina, Kirjojen keskellä, Maailman ääreen ja Kuuntelussa.

Helmet 2020: 42. Kirjassa on isovanhempia.

Kommentit

 1. Minä kuuntelin hiljattain Irvingin Kaikki isäni hotellit niin ikään Pitkäsen lukemana ja ai että se oli nannaa kuunnella! Helppo siis uskoa, että Garpin maailmakin on :) Pitkänen on kirkkaasti suosikkilukijani, olen kuunnellut häneltä myös Kazuo Ishiguron Pitkän päivän illan, loistava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki isäni hotellit taisi olla ensimmäinen Irving, jonka luin, ja pidin siitäkin paljon. Tässä on paljon samaa, karnevalistista ja runsasta meininkiä. :)

   Poista
 2. Mainio postaus ja vertaus räsymattoon, sillä juuri sellaistahan tämä itse elämä rosoineen ja rakkauksineen on!
  Pidin kyllä tästäkin, mutta sen edelle asetan tuon Kaikki isäni hotellit, joka vetosi ja loi kontaktipintaa tuolloin labbiksen emäntänä jo koiransa nimeltä Suru vuoksi. Irving on laadukas kirjailija:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä minullakin ykköseksi asettuu kuitenkin tuo Kaikki isäni hotellit, vaikka paljon pidin myös tästä. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on