Jos Garp olisi saanut toteuttaa yhden suuren ja lapsellisen toiveensa, hän olisi tehnyt maailman turvalliseksi paikaksi niin lapsille kuin aikuisille. Garpista maailma oli tarpeettoman vaarallinen molemmille.
John Irving: Garpin maailma Tammi 1980 Alkuteos The World According to Garp 1978 Suomentanut Kristiina Rikman 560 sivua Äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 23 t 21 min |
Garpin maailma on monen mielestä John Irvingin paras teos. Toisaalta vaikuttaa myös siltä, että romaani jakaa vahvasti mielipiteitä: toiset eivät pidä lainkaan, toiset rakastavat.
Romaanin päähenkilö on T. S. Garp, jonka elämä tarinassa kuvataan kronologisesti edeten. Ja samalla kovasti rönsyillen – siinä lienee yksi tekijä, joka saa mielipiteet Garpin maailman kohdalla jakautumaan. Garpin ja hänen äitinsä elämäntarinoista rakentuu monipolvinen ja yksityiskohtia runsaasti viljelevä kuvaus, jonka sisään sirotellaan vielä Garpin kirjoittamia novelleja.
Kaikessa runsaudessaan romaania voisi mielestäni verrata kirjavaan räsymattoon, joka jo itsessään on kooste monenlaisista elämän palasista ja johon on vuosien varrella kertynyt muitakin elämän merkkejä. Jos räsymatto osaisi puhua, se voisi hyvinkin kertoa yhtä runsaan tarinan kuin minkälainen Garpin maailman sivujen väliin asettuu: Täyttä elämää, rosoja ja rakkautta, onnea ja onnettomuutta. Monenlaisia ihmisiä omine tarinoineen ja omituisuuksineen, kummallisia sattumuksia, vauhtia ja vaarallisia tilanteita.
Kuuntelin Garpin maailman Jukka Pitkäsen lukemana äänikirjana ja viihdyin satiirisen tarinan parissa. Aika näyttää, kuinka suuren muistijäljen romaani minuun jätti, mutta uskon, että jotain tästä mieleen jää. Sisällön runsaudesta huolimatta kokonaisuus pysyy hyvin koossa, herättää tunteita ja synnyttää ajatuksia ihmisyydestä ja inhimillisyydestä. Jotain koskettavaa Garpin maailmassa ehdottomasti on.
Avaan tällä romaanilla osallistumiseni Jokken kirjanurkan haasteeseen, jossa tarkoituksena on lukea kirjoja Keskisuomalaisen sadan kirjan listalta.
Kirjasta muualla: Jokken kirjanurkka, Korkeintaan kolme lausetta, Hyllyn täydeltä, 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä, Kirjavaras Rere, 100 kirjaa, Narseskan kirjanurkkaus, Tässä kaupungissa tuulee aina, Kirjojen keskellä, Maailman ääreen ja Kuuntelussa.
Helmet 2020: 42. Kirjassa on isovanhempia.
Minä kuuntelin hiljattain Irvingin Kaikki isäni hotellit niin ikään Pitkäsen lukemana ja ai että se oli nannaa kuunnella! Helppo siis uskoa, että Garpin maailmakin on :) Pitkänen on kirkkaasti suosikkilukijani, olen kuunnellut häneltä myös Kazuo Ishiguron Pitkän päivän illan, loistava!
VastaaPoistaKaikki isäni hotellit taisi olla ensimmäinen Irving, jonka luin, ja pidin siitäkin paljon. Tässä on paljon samaa, karnevalistista ja runsasta meininkiä. :)
PoistaMainio postaus ja vertaus räsymattoon, sillä juuri sellaistahan tämä itse elämä rosoineen ja rakkauksineen on!
VastaaPoistaPidin kyllä tästäkin, mutta sen edelle asetan tuon Kaikki isäni hotellit, joka vetosi ja loi kontaktipintaa tuolloin labbiksen emäntänä jo koiransa nimeltä Suru vuoksi. Irving on laadukas kirjailija:)
Ehkä minullakin ykköseksi asettuu kuitenkin tuo Kaikki isäni hotellit, vaikka paljon pidin myös tästä. :)
Poista