Siirry pääsisältöön

Anne Vuori-Kemilä: Mustaa jäätä

Gulffi roikotti kanisterin auton eteen, avasi konepellin ja alkoi lisätä öljyä moottoriin. Minä jatkoin kiillottamista ja trasseli tanssi auton pellillä hienoja kiemuroita. Halutti vihellellä. Ensin huulten välistä karkasi pelkkää suhinaa. Piti puhaltaa monta kertaa ennen kuin sain aikaiseksi ääntä. Kohta löysin oikean tavan ja onnistuin päästämään ilmaa huulten välistä niin että se kuulosti vihellykseltä. Keskityin ja onnistuin yhä paremmin. Trasseli pyöri pehmeästi musiikin tahdissa peltiä vasten. Mielessä hyrisi mukavasti ja oli aikuisen olo. 

Anne Vuori-Kemilä: Mustaa jäätä
Karisto 2020
297 sivua

Anne Vuori-Kemilän Mustaa jäätä ei ollut kiinnittänyt huomiotani ennen kuin bongasin muutaman kehuvan blogiarvion (esimerkiksi Arja). Viimeistään Finlandia-ehdokkuus innoitti  tekemään varauksen kirjastoon, ja joululoman odotus kuluikin juonivetoisen ja tiheätunnelmaisen romaanin parissa sujuvasti.

Mustaa jäätä on rosoinen, karu ja tumma. On eksyksissä olevia henkilöhahmoja, räntäsadetta ja mielenterveyden pulmia. Ennen kaikkea on suvaitsemattomuutta ja kyvyttömyyttä kohdata toiset, antaa anteeksi. 

Epilogimainen aloitus lähtee liikkeelle siitä, mihin kaikki päättyy ja mistä kuitenkin kaikki tavallaan alkaa. Antti menee kutsuttuna syntymäpäiville ja löytää sekä päivänsankarin että tämän puolison kuolleena. Tämän jälkeen lähdetään kerimään auki tarinaa, jonka keskiössä on epäsovinnainen pari, Elffi ja Gulffi. Heitä tarkastelee lapsena Antti, joka uhmaa isänsä käskyjä ja on tekemisissä pariskunnan kanssa. Antti ei voi vastustaa Gulffin kiiltävää autoa ja työtarjouksia, joista tulee taskurahaa. Ei voi vastustaa, vaikka muu naapurusto katsoo paria karsaasti.

Isä ei sietänyt Elffiä tai Gulffia. Kiroili ja puhui rumasti silloin kun hän luuli etteivät lapset kuulleet, kuiskutti äidille että luonnottomia olivat, jumalattomia, ja väärin teki Esko kun ei häätänyt, saisi yläkertaan varmasti kunnon ihmisiäkin vuokralle.

Gulffi on raamikas ja ronski, Elffi pieni ja hauras. Gulffi – oikealtaan nimeltään Raili – haluaa pitää Elffistä – siis Siiristä – huolta mutta on tukossa menneisyytensä ja tunteidensa kanssa. Hyvä tarkoitus ei aina riitä, kun teot puhuvat puolestaan. Mustaa jäätä kuvaakin osuvasti sitä, miten tarkoitus ja lopputulos eivät aina tavoita toisiaan vaan lopputuloksena on pahaa mieltä ja sekasotkua.

Siiri on sairas eri tavoin. Kaatumatauti vaivaa, eikä mielikään aina pysy kirkkaana varsinkaan, kun yhteys ainoaan poikaan on poikki. Siiri on kuitenkin perimmiltään sovinnonhaluinen ja usuttaa Railinkin matkalle tämän lapsuudenkotiin puhumaan asiat halki ennen kuin on liian myöhäistä. Antista on kasvanut vuosien mittaan luottopakki, joka on  tälläkin reissulla mukana. Kun Antti seuraa Railin ja Siirin taistoa suvaitsemattoman ympäristön ja ahtaiden raamien keskellä, kasvaa hänestä samalla nuori mies, joka yrittää löytää oman paikkansa maailmassa. Kivutta ei sekään käy.

Kipuun sekoittuu eloa ja elämänmakua, eikä tapahtumien äärellä aina tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Tragikoomisen tarinan kehykseksi asettuu mennyt Suomi, jossa luokkaerot ovat vahvat ja sovinnaisuuskäsitykset vielä vahvemmat. Kaikki tarinan kertojat – Raili, Siiri ja Antti – rimpuilevat kukin tavallaan normien ja tunteidensa keskellä. Millainen pitäisi olla, että kelpaa muille? Tai että kelpaa edes itselleen?

Mustaa jäätä ei varsinaisesti ole nautinnollinen lukukokemus kaikessa karuudessaan. Tarina on julma ja kantaa mukanaan väkivallan uhkaa mutta samalla se on elävä ja uskottavasti ihmisen mielenliikkeitä kuvaava. Ihmisen rikkinäisyys tuodaan esille vakuuttavasti, ja keskeiset henkilöt jäävät mieleen.

Anne Vuori-Kemilän romaanissta kirjoittavat myös Tuija, Mikko ja Riitta.

Kommentit

  1. Nyt jälkijunassa tänne. "Millainen pitäisi olla, että kelpaa muille?" Tämä on tosiaan kirjan avainkysymys.
    Kiinnostaa käydä katsoamssa, miten muut ovat kokeneet kirjan nyt kun olen sen itsekin lukenut. Pidän kovasti Vuori-Kemilän tyylistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ollut huomaavinani, että monenlaisia ajatuksia Mustaa jäätä herättää. Minäkin pidän Vuori-Kemilän tyylistä, jotenkin se sopii hyvin karuun tarinaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...