Siirry pääsisältöön

Maria Pettersson: Historian jännät naiset

 – Minä odotan. 24-vuotias Milunka Savić seisoo asennossa komentavan upseerin edessä. Hän on monesta pahasta paikasta selvinnyt, kokenut, tovereidensa arvostama sotasankari. Se ei välttämättä auta, sillä hänen sukupuolensa on paljastunut. Serbian armeijassa ei olekaan taistellut huimapäinen nuorimies Milun Savić vaan maalaistyttö Milunka.

Maria Pettersson: Historian jännät naiset 
– merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja
Atena 2020
502 sivua

Maria Petterssonin Historian jännät naiset on monin tavoin huikea teos. Kirjaan on koottu vaikuttavan ja laajan taustatyön tuloksena kymmenien naisten pienoiselämäkerrat, teos on ulkoasultaan upea ja sisällöltään vakuuttava. En ihmettele lainkaan Petterssonin kirjan saamaa suosiota ja näkyvyyttä. 

Teos on jaettu seitsemään osioon, joissa esitellään erilaisia naisia tieteestä taiteeseen ja urheiluun, hallitsijoista aktivisteihin ja toisinajattelijoihin sekä rikollisiin ja virkavaltaan. Oman osionsa saavat myös sotilaat ja vakoojat sekä tutkimusmatkailijat ja seikkailijattaret.

Jokaisesta naisesta kerrotaan muutaman sivun verran. Olennaista tietenkin on, miksi heidän on syytä jäädä muistiin, ja syitä toden totta löytyy. Petterssonin esittelemiä naisia yhdistää sisukkuus ja tahto ylittää aikansa rajoja, tulla esille miesten selkien takaa. Kiintoisaa on, että moni heistä on todella vaikuttanut historiaan, mutta silti he ovat jääneet miesten varjoon. Miksi näin? Teoksen innoittajana onkin esipuheen mukaan kirjailijan pettymys siitä, miten hänen lapsuudessaan historiankirjat sivuuttivat naiset lähes täysin. Tätä epäkohtaa paikkaa Historian jännät naiset, ja hyvin paikkaakin.

Maria Petterssonin lennokas tyyli ihastuttaa. Hän onnistuu tiivistämään historian jännien naisten elämäntarinoita muutamaan sivuun nostamalla esiin keskeiset seikat ja puuduttamatta lukijaa. Naisia on niin paljon, että kaikki eivät mitenkään jää mieleen. Se ei ole tarpeenkaan vaan olennaista on ymmärtää, miten naiset ovat kautta historian ja ympäri maailmaa vaikuttaneet ja kantaneet monessa tärkeässä hetkessä kortensa kekoon.

Kaikki naiset eivät ole hyveellisiä ja ihastuttavia, mikä on mielestäni vain hyvä asia. Historian jännät naiset rikkoo siten perinteistä ihannekuvaa naiseudesta ja siitä, millainen naisen tulee olla. Teos osoittaa, että nainen voi olla monenlainen ja tehdä monenlaista, vaikka yrityksiä asettaa nainen paikalleen riittää edelleen.

Historian jännät naiset ei ole yhdellä lukukerralla selvä vaan siinä riittää ammennettavaa moneen lukuhetkeen. Kun teos on lisäksi todella upea ulkonäöltään, sen jättää mieluusti yöpöydälle odottamaan seuraavaa lukuhetkeä, jotta jänniin naisiin voi perehtyä uudelleen.

Podcast Maria Pettersson ja historian naiset löytyy Yle Areenasta.

Tietokirjabingosta kuittaan kohdan Kirja avartaa ajatteluani. Bingo!

Historian jännistä naisista muualla: Kirjarouvan elämääKirsin Book Club, SivuhenkilöKirjavinkit, Punavuori gourmet ja Kirjailuja.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kommentit

 1. Huikea tietokirja. Toivon lisää tällaisia kirjoja, joissa käydään läpi henkilöiden elämää lyhyesti ja ytimekkäästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huikea tämä tosiaan on. Tehty taustatyö on hurja ja lopputulos onnistunut.

   Poista
 2. Onnittelut bingorivistä! Minulla kertyi tietokirjabingoon vain hajarukseja, mutta niitä tuli toisaalta enemmän kuin ennakkoon arvelin. Tietoa tuli luettua tavallista enemmän, mikä on tietysti kiva juttua. Tämä Pettersonin kirja kiinnostaa, mutta on hieman liian pitkä juuri tähän hetkeen. Mukavaa vuodenvaihdetta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin ilahduin siitä, miten paljon tuli tietokirjallisuutta luettua. Ensi vuodelle toivon samaa. Petterssonin kirja toimii hyvin, vaikka lukisi vain yhden jutun silloin, toisen tällöin. Suosittelen siis, vaikkei juuri nyt olisi aikaa ihan koko teokseen.
   Mukavaa vuodenvaihdetta!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on