Siirry pääsisältöön

Paula Nivukoski: Mainingin varjo

Evalina seisahtui kalliolle, levitti kätensä. Koko maailma olisi heidän. Ei vain puutarhan syrjäiset polut myöhäisinä kesäiltoina tai raatihuoneen kellotapulin salainen vintti. Koko maailma. Evalina katseli saarta ja rakastui siihen heti.

Paula Nivukoski: Mainingin varjo
Otava 2020
381 sivua

Mainingin varjo vie lukijan yksinäiselle saarelle ja vuoteen 1911. Evalina ja Anders rakastuvat, minkä seurauksena papin tytär karkaa kotoaan ja päätyy asumaan vaatimattomiin oloihin köyhän kalastajansa kanssa. Eikä aikaakaan, kun pariskunta odottaa perheenlisäystä, vaikka laillinen vihkiminen puuttuukin.

Muutenkin tarinassa odotetaan paljon. Odotetaan vihkimistä, odotetaan miestä kala- tai kaupunkireissulta takaisin kotiin, odotetaan myrskyn tyyntymistä. Elämä on odottavaa ja ikään kuin jonkinlaisessa välitilassa olemista – muutos siintää jossakin – ja samalla hyvin verkkaista. Paljon ei saarella tapahdu, mutta sitä enemmän tapahtuu Evalinan päässä.

Nykyhetkeen sekoittuvat muistot Evalinan menneisyydestä, ja lukijalle käy selväksi, miksi nuori nainen oli valmis jättämään varsin hyväosaisen elämänsä sekä läheisensä ja lähtemään rakkautensa perässä kohti tuntematonta. Varakkaan pappilan tytär on alkuun jokseenkin avuton askareissa, jotka ovat Andersille arkipäivää, eikä elämä ole helppoa. Rakkauden ensi huuman hälvettyä pariskunta kohtaa arjen haasteet eikä mies aina suhtaudu suopeasti nuorikkonsa haparointiin.

Mainingin varjon lukija seuraa, miten kesä muuttuu syksyksi ja sitten talveksi. Samalla Evalina kasvaa pappilan tyttärestä kalastajan vaimoksi, joka joutuu pärjäämään yksinäisessä mökissä, kun puoliso on reissuillaan. Ja kun pakko on, keinot löytyvät.

Romaanissa on surumielisyyttä, joka kietoutuu yhteen ympäröivän luonnon kanssa. Saarella luonto on läsnä koko ajan, ja kun kesän kukoistus vaihtuu talven kylmyyteen, joutuu Evalina kaivamaan sisältään todellisen selviytyjän. Loppua kohden yhä keskeisempi kysymys onkin, selviytyykö päähenkilö vai joutuuko hän toteamaan luonnon voittajakseen.

Paula Nivukoski kirjoittaa taitavasti. Tarinaan rakentuu kielen keinoin pahaenteisyyttä ja alakuloa, jotka pitävät otteessaan. Kieli on tavattoman runollista ja kaunista mutta onnistuu samalla painottamaan Evalinaa ympäröivää uhkaa – ja se on taitavaa. Minun on silti pakko myöntää, että olen uupua kielen alle, ja romaani vahvistaakin sen, minkä olen aiemminkin todennut: runsailla kielikuvilla varustettu teksti ei ole varsinaisesti minua varten, vaikka suuresti ihailenkin taitoa, jota Nivukoski teoksellaan osoittaa. Vika ei siis ole kirjailijan vaan yksinomaan lukijan.

Ihailtavaa on se, miten vahvan ja vaikuttavan tarinan Nivukoski on kansien väliin saanut. Merimaiseman, runollisen kielen ja historian ystäville Mainingin varjoa voi lämpimästi suositella.

Mainingin varjosta muualla: Lukupino, Jorman lukunurkka, Kirjarouvan elämää ja Bibliofiilin päiväunia.

Helmet-lukuhaasteesta kuittaan kohdan 50: Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii