Siirry pääsisältöön

Paula Nivukoski: Mainingin varjo

Evalina seisahtui kalliolle, levitti kätensä. Koko maailma olisi heidän. Ei vain puutarhan syrjäiset polut myöhäisinä kesäiltoina tai raatihuoneen kellotapulin salainen vintti. Koko maailma. Evalina katseli saarta ja rakastui siihen heti.

Paula Nivukoski: Mainingin varjo
Otava 2020
381 sivua

Mainingin varjo vie lukijan yksinäiselle saarelle ja vuoteen 1911. Evalina ja Anders rakastuvat, minkä seurauksena papin tytär karkaa kotoaan ja päätyy asumaan vaatimattomiin oloihin köyhän kalastajansa kanssa. Eikä aikaakaan, kun pariskunta odottaa perheenlisäystä, vaikka laillinen vihkiminen puuttuukin.

Muutenkin tarinassa odotetaan paljon. Odotetaan vihkimistä, odotetaan miestä kala- tai kaupunkireissulta takaisin kotiin, odotetaan myrskyn tyyntymistä. Elämä on odottavaa ja ikään kuin jonkinlaisessa välitilassa olemista – muutos siintää jossakin – ja samalla hyvin verkkaista. Paljon ei saarella tapahdu, mutta sitä enemmän tapahtuu Evalinan päässä.

Nykyhetkeen sekoittuvat muistot Evalinan menneisyydestä, ja lukijalle käy selväksi, miksi nuori nainen oli valmis jättämään varsin hyväosaisen elämänsä sekä läheisensä ja lähtemään rakkautensa perässä kohti tuntematonta. Varakkaan pappilan tytär on alkuun jokseenkin avuton askareissa, jotka ovat Andersille arkipäivää, eikä elämä ole helppoa. Rakkauden ensi huuman hälvettyä pariskunta kohtaa arjen haasteet eikä mies aina suhtaudu suopeasti nuorikkonsa haparointiin.

Mainingin varjon lukija seuraa, miten kesä muuttuu syksyksi ja sitten talveksi. Samalla Evalina kasvaa pappilan tyttärestä kalastajan vaimoksi, joka joutuu pärjäämään yksinäisessä mökissä, kun puoliso on reissuillaan. Ja kun pakko on, keinot löytyvät.

Romaanissa on surumielisyyttä, joka kietoutuu yhteen ympäröivän luonnon kanssa. Saarella luonto on läsnä koko ajan, ja kun kesän kukoistus vaihtuu talven kylmyyteen, joutuu Evalina kaivamaan sisältään todellisen selviytyjän. Loppua kohden yhä keskeisempi kysymys onkin, selviytyykö päähenkilö vai joutuuko hän toteamaan luonnon voittajakseen.

Paula Nivukoski kirjoittaa taitavasti. Tarinaan rakentuu kielen keinoin pahaenteisyyttä ja alakuloa, jotka pitävät otteessaan. Kieli on tavattoman runollista ja kaunista mutta onnistuu samalla painottamaan Evalinaa ympäröivää uhkaa – ja se on taitavaa. Minun on silti pakko myöntää, että olen uupua kielen alle, ja romaani vahvistaakin sen, minkä olen aiemminkin todennut: runsailla kielikuvilla varustettu teksti ei ole varsinaisesti minua varten, vaikka suuresti ihailenkin taitoa, jota Nivukoski teoksellaan osoittaa. Vika ei siis ole kirjailijan vaan yksinomaan lukijan.

Ihailtavaa on se, miten vahvan ja vaikuttavan tarinan Nivukoski on kansien väliin saanut. Merimaiseman, runollisen kielen ja historian ystäville Mainingin varjoa voi lämpimästi suositella.

Mainingin varjosta muualla: Lukupino, Jorman lukunurkka, Kirjarouvan elämää ja Bibliofiilin päiväunia.

Helmet-lukuhaasteesta kuittaan kohdan 50: Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok