Ulkoilmabaari hotellin katolla oli henkeä salpaava. Pitkiä salvianvihreitä sohvia, matalia tuikkujen täplittämiä pöytiä, taustalla pehmeää puheensorinaa ja vaimeaa musiikkia. Tulipadoissa loimuavien liekkien ansiosta oleskelualueella oli mukavan lämmintä, vaikka viileä ilma saikin hengityksen huuruamaan. Yhdeltä syrjältä avautui näkymä kohti kaupunkia, jonka valot tuikkivat illan hämärässä, ja toisella puolella erotti tunturien tummat hahmot, jotka jatkuivat kaukaisuuteen ja näyttivät miltei aavemaisilta mutta silti kauniilta. Koboltinsiniseen venepäänteiseen mekkoon sonnustautunut Natasha keskusteli baarimikon kanssa. Bloggaajakolmikko oli asettunut sohvalle. Philipistä ja Sandrasta ei näkynyt jälkeäkään, mutta Ben ja Nick istuivat kahdestaan sohvalla siemailemassa olutta.
Joulun aikaan sopi mainiosti kuunneltavaksi Jenny Gladwellin romaani Sydämeni lahja, joka vie mukanaan Iso-Britanniasta Norjaan kuusenhakumatkalle. Romaanin päähenkilö on toimittaja Jane, joka on joutunut petollisen poikaystävänsä jättämäksi. Palkittu journalisti päätyy kevyehkölle juttumatkalle, koska pomo arvelee naisen kaipaavan muuta miettimistä.
Jane on osa sekalaista joukkoa, johon kuuluu muiden muassa juorulehden toimittaja, bloggaajia ja hurmuriseikkailija. Matkalla joukkio raportoi – kukin tavallaan – siitä, miten norjalaiset lahjoittavat vuosikymmenten mittaisen perinteen mukaisesti joulukuusen briteille. Kuusi on kiitos toisen maailmansodan aikaisesta yhteistyöstä ja avunannosta, ja jättimäinen puu päätyy viimein Norjan metsiköstä Trafalgar Squarelle Lontooseen.
Matka on paljon muutakin kuin kuusen etsimistä metsästä. Seurueella on runsaasti ohjelmaa illallisineen ja retkineen, ja erityisesti Jane kiinnostuu matkan aikana hurmaavasta Philipistä, jossa tosin on jotain pelottavan samaa kuin petollisessa Simonissa. Vai olisiko Janen kuitenkin parasta toimia, kuten ystävä Margo ehdottaa? Pitäisikö vain tarttua hetkeen?
Jane tutustuu matkalla myös Thomas Erikssoniin, joka on ollut nuorena miehenä mukana toisessa maailmansodassa ja saanut kunniaa uroteoistaan kuningas Haakonin pelastamisoperaatiossa. Thomas kuitenkin paljastaa Janelle, että mukana operaatiossa oli nuori nainen, joka ei kunniaa saanut. Thomas ei kuitenkaan ole häntä unohtanut vaan haluaa tietää, mitä naiselle on tapahtunut. Hän pyytää Janea hakemaan turvaan kirjeet, jotka Thomas sai erään mökissä vietetyn yhteisen yön jälkimaininkeina, ja selvittämään, mitä rohkealle naiselle tapahtui.
Romaanissa on kiintoisaa se, miten norjalaisten kokemukset toisen maailmansodan melskeissä kantautuvat kiinnostavasti nykypäivään saakka viihteellisen romaanin sivuilla. Tekstilajiin kuuluu toki se, että tunteet vievät mukanaan mutta toisaalta tarina ei painu liian höttöiseksi vaan osaa myös yllättää. Viihdyttävää ja hieman jännittävääkin tarinaa etsivälle Sydämeni lahja on oiva valinta.
Kirjasta muualla: Kirja vieköön!
Sopivasti söpöyttä ja romantiikkaa; kiinnostavasti historiaa kera upeiden Norjan maisemien. Sopi jouluajan lukemiseksi hienosti.
VastaaPoistaJoulunaikaan tosiaan mainio kirja. Viihteellisyyden ohella tämä tuo esille myös historiaa, jota ainakaan minä en entuudestaan tiennyt.
Poista