Siirry pääsisältöön

Jenny Gladwell: Sydämeni lahja

Ulkoilmabaari hotellin katolla oli henkeä salpaava. Pitkiä salvianvihreitä sohvia, matalia tuikkujen täplittämiä pöytiä, taustalla pehmeää puheensorinaa ja vaimeaa musiikkia. Tulipadoissa loimuavien liekkien ansiosta oleskelualueella oli mukavan lämmintä, vaikka viileä ilma saikin hengityksen huuruamaan. Yhdeltä syrjältä avautui näkymä kohti kaupunkia, jonka valot tuikkivat illan hämärässä, ja toisella puolella erotti tunturien tummat hahmot, jotka jatkuivat kaukaisuuteen ja näyttivät miltei aavemaisilta mutta silti kauniilta. Koboltinsiniseen venepäänteiseen mekkoon sonnustautunut Natasha keskusteli baarimikon kanssa. Bloggaajakolmikko oli asettunut sohvalle. Philipistä ja Sandrasta ei näkynyt jälkeäkään, mutta Ben ja Nick istuivat kahdestaan sohvalla siemailemassa olutta.

Jenny Gladwell: Sydämeni lahja
Otava 2020
alkuteos A Gift in December
suomentanut Aura Nurmi
302 sivua
äänikirjan lukija Maija Paunio
kesto 10 h 45 min

Joulun aikaan sopi mainiosti kuunneltavaksi Jenny Gladwellin romaani Sydämeni lahja, joka vie mukanaan Iso-Britanniasta Norjaan kuusenhakumatkalle. Romaanin päähenkilö on toimittaja Jane, joka on joutunut petollisen poikaystävänsä jättämäksi. Palkittu journalisti päätyy kevyehkölle juttumatkalle, koska pomo arvelee naisen kaipaavan muuta miettimistä.

Jane on osa sekalaista joukkoa, johon kuuluu muiden muassa juorulehden toimittaja, bloggaajia ja hurmuriseikkailija. Matkalla joukkio raportoi – kukin tavallaan – siitä, miten norjalaiset lahjoittavat vuosikymmenten mittaisen perinteen mukaisesti joulukuusen briteille. Kuusi on kiitos toisen maailmansodan aikaisesta yhteistyöstä ja avunannosta, ja jättimäinen puu päätyy viimein Norjan metsiköstä Trafalgar Squarelle Lontooseen. 

Matka on paljon muutakin kuin kuusen etsimistä metsästä. Seurueella on runsaasti ohjelmaa illallisineen ja retkineen, ja erityisesti Jane kiinnostuu matkan aikana hurmaavasta Philipistä, jossa tosin on jotain pelottavan samaa kuin petollisessa Simonissa. Vai olisiko Janen kuitenkin parasta toimia, kuten ystävä Margo ehdottaa? Pitäisikö vain tarttua hetkeen?

Jane tutustuu matkalla myös Thomas Erikssoniin, joka on ollut nuorena miehenä mukana toisessa maailmansodassa ja saanut kunniaa uroteoistaan kuningas Haakonin pelastamisoperaatiossa. Thomas kuitenkin paljastaa Janelle, että mukana operaatiossa oli nuori nainen, joka ei kunniaa saanut. Thomas ei kuitenkaan ole häntä unohtanut vaan haluaa tietää, mitä naiselle on tapahtunut. Hän pyytää Janea hakemaan turvaan kirjeet, jotka Thomas sai erään mökissä vietetyn yhteisen yön jälkimaininkeina, ja selvittämään, mitä rohkealle naiselle tapahtui.

Romaanissa on kiintoisaa se, miten norjalaisten kokemukset toisen maailmansodan melskeissä kantautuvat kiinnostavasti nykypäivään saakka viihteellisen romaanin sivuilla. Tekstilajiin kuuluu toki se, että tunteet vievät mukanaan mutta toisaalta tarina ei painu liian höttöiseksi vaan osaa myös yllättää. Viihdyttävää ja hieman jännittävääkin tarinaa etsivälle Sydämeni lahja on oiva valinta.

Kirjasta muualla: Kirja vieköön!

Kommentit

  1. Sopivasti söpöyttä ja romantiikkaa; kiinnostavasti historiaa kera upeiden Norjan maisemien. Sopi jouluajan lukemiseksi hienosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulunaikaan tosiaan mainio kirja. Viihteellisyyden ohella tämä tuo esille myös historiaa, jota ainakaan minä en entuudestaan tiennyt.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok