Siirry pääsisältöön

Virpi Hämeen-Anttila: Kalman kevät

Hän ei todellakaan uskonut aaveisiin. Tarkemmin asiaa tuntematta hän oli taipuvainen ajattelemaan, että veli ja sulhanen olivat oikeassa ja neiti Kivikari kuvitteli kaiken. Ehkä enon salamyhkäinen menneisyys Pietarissa oli saanut nuoren naisen kehräämään mielessään tarinoita senkaltaisista seikkaluista tai rikoksista, joista kerrottiin huokeissa romaaneissa. Haamuja ja muita outoja ilmestyksiä näissä tarinoissa myös vilisi.
Virpi Hämeen-Anttila: Kalman kevät
Otava 2020
256 sivua
äänikirjan lukija Jaakko Ohtonen
kesto 11 h 2 min

Virpi Hämeen-Anttilan Karl Axel Björk -sarjasta on muotoutunut vähitellen kesäperinne, vaikka kuudes osa Kirkkopuiston rakastavaiset tulikin kuunneltua talvella. Seitsemännen osan sen sijaan kuuntelin kesällä, kuten pitääkin.

Nyt ollaan vuoden 1922 keväässä, ja Björk löytyy kovin erikoisen tehtävän pariin: portaikossa kohtalokkaasti pudonneen miehen sisarentytär Matilda Kivikari pyytää virkamies-etsivää metsästämään kummitusta. Kummitus on aiheuttanut menehtyneen miehen talossa omituisia valoilmiöitä. Vai onko asialla sittenkään kummitus? Entä oliko Matilda Kivikarin enon kuolema pelkkä onnettomuus vai aiheuttiko sen joku tahallisesti?

Björk ei toki kummituksiin usko vaan ryhtyy tuttuun tarkkaan tyyliinsä selvittämään, miksi nuoren Matildan eno kuoli. Björk ei usko sattumiin eikä siten myöskään siihen, että Matildan veljen joutuminen ratsastusonnettomuuteen olisi pelkkä onneton yhteensattuma.

Samalla, kun Karl Axel Björk selvittelee kuolemantapausta poliisin apukätenä, tapahtuu monenmoista myös hänen yksityiselämässään. Sydämen asiat ovat miestä askarruttaneet aiemmin monin tavoin. Onko niihin nyt tulossa selvyyttä?

Karl Axel Björkin hahmosta tulee vahvasti mieleen Disneyn Mikki Hiiri. Miehessä on jotain samaa terävyyttä ja nokkeluutta – melkein ärsyttävyyteen saakka. Hahmo on kaiken kaikkiaan hyvin rakennettu ja kiinnostava – mielenmaiseman kuvaus osoittaa, että nokkelan ja osaavan kuoren alla on myös runsaasti epävarmuutta.

Kalman kevät jatkaa yhtä laadukkaasti kuin sarjan aiemmat osat, joten Karl Axel Björkin ystäville on jälleen tarjolla hyvää ajanvietettä. Ajankuva on kiehtova ja kokonaisuus toimii mainiosti.

Dekkarista muualla: Kuiske ja Kirjavinkit.

Kommentit

 1. Nämä Björkit ovat kyllä mukavaa luettavaa. En ole edes huomannut tämän seitsemännen kirjan ilmestymistä, joten kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Anneli. Minäkin bongasin tämän sattumalta jostain blogista.

   Poista
 2. Tämä on tosi kiva sarja, ja vain paranee edetessään. Alkupään osista minulla jäi muutama välistä, mutta pari-kolme uusinta on kyllä tullut luettua aika pian ilmestymisen jälkeen. 20-luvun ajankuva sopii hyvin dekkarijuonien taustaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla fiiliksillä minäkin, tuntuu tosiaan vain paranevan koko ajan. Ajankuva on rakennettu niin taitavasti, että 20-luvun tapahtumiin uppoutuu mielellään.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on