Siirry pääsisältöön

Steinunn Sigurðardóttir: Heiđa – lammaspaimen maailman laidalta

Kotimatkalla alkaa aina tuntua hyvältä, kun olen Fitarholtin kohdalla. Välillä pysähdyn ihastelemaan kotiani ja syvänsinisiä kattojani, jotka häämöttävät Krókuriksi kutsutun laakson toisella puolella. Fitarholtista avautuu näköala Tungufljót-virran toiselle puolelle, sisämaahan ja vuoristoon. Sieltä näkyy myös Mýrdalsjökull-jäätikkö, joka alkaa Ljótarstađiria kaarena ympäröivän vuoriston takaa.  
Steinunn Sigurðardóttir: Heiđa – lammaspaimen maailman laidalta
Like 2020
Alkuteos Heiđa 2016
suomentanut Maarit Kalliokoski
200 sivua
äänikirjan lukija Satu Paavola
kesto 6 h 37 min

Heiđa – lammaspaimen maailman laidalta on laajaan haastatteluaineistoon perustuva teos. Keskiössä on islantilainen maatilallinen Heiđa Asgeirdóttir, joka kuvaa teoksessaan työtään maatilalla ja avaa menneisyyttään. Mallimenneisyyttä sivutaan vain ohuesti, enemmän avataan lapsuutta ja nuoruutta maatilalla. Tausta selittää paljolti sitä, miksi Heiđasta on tullut yksin elävä maatilallinen ja luonnon puolustaja.

Teoksesta saa varsin kattavan kuvan siitä, minkälaista on pyörittää lammastilaa Islannissa. Tarinoinnista välittyy myös se, miten mahdottomana maatilan pitämistä pidetään, jos tilallinen on yksin. Jos hän taas sattuu olemaan nainen, odottaa moni, että tilallinen väsyy ja luovuttaa.

Heiđa Āsgeirdóttir ei kuitenkaan suostu luovuttamaan vaan tekee hurjasti töitä. Paitsi että hän työskentelee tilallaan ja kohtaa usein vastoinkäymisiä, taistelee hän suuryhtiön vesivoimakaavailuja vastaan, hakeutuu politiikkaan ja riimittelee. 

Heiđan keskeinen ajatus on, että hän ei omista maata vaan maa omistaa hänet. Ajatus näkyy hänen toiminnassaan ja tavoitteissaan: nainen ei halua myydä maitaan lyhytnäköisesti. Hän tiedostaa, miten lyhytaikainen hänen omistajuutensa maahan on ja miten kauaskantoisia päätökset voivat kuitenkin olla.

 Heiđan äärellä Islannista rakentuu kiehtova kuva, ja kun lammastilallinen matkaa ympäri maata tekemässä ultraäänitutkimuksia, tekee mieli tutkailla kartasta, missä hän milloinkin liikkuu. Haaveet Islantiin suuntautuvasta matkasta eivät Heiđan myötä ainakaan vähene.

Kaikkiaan teos on varsin kiinnostava mutta melko pintapuoliseksi jäävä. Jonkin verran rakenteessa on tarpeettomalta tuntuvaa toistoa, joka jossain määrin häiritsee. Kelpo ajanvietettä tämä islantilaisteos kuitenkin tarjoaa.

Helmet 2020 -lukuhaasteesta kuittaan kohdan 31: Kirjassa kerrotaan elämästä maaseudullaTietokirjabingosta merkintä menee tällä kertaa kohtaan Kirjassa on eläimiä. Niitä lammastilalla todella riittää!Kommentit

  1. Tämä kirja kiinnostaa kovasti. Taidanpa laittaa lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarjoaa kyllä kiinnostavan sukelluksen Islantiin ja lammasfarmarin elämään.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on