Siirry pääsisältöön

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut.
Kassandra Montag: Tulvan jälkeen
HarperCollins Nordic 2020
alkuteos After the Flood
suomentanut Hanna Arvonen
äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen
kesto 14 h 2 min

Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen. Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää.

Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jäänyt kaksin tyttärensä Pearlin kanssa. Vuosia aiemmin puoliso lähti pariskunnan esikoistytär mukanaan, ja Myralla on yksi ainoa tehtävä: löytää Row ja pelastaa tämä mahdolliselta päätymiseltä pelättyyn siitoslaivaan. Myra on taitava kalastaja ja osaa myös punoa verkkoja ihmisten ympärille saadakseen nämä toimimaan haluamallaan tavalla. Niinpä Myra ja Pearl ovat ennen pitkää toisten seurassa ja lähdössä vaaralliselle matkalle kohti pohjoista.

Kassandra Montagin esikoisteos on dystopinen seikkailu- ja matkakertomus. Väkivaltaisia mutta myös lämminhenkisiä kohtaamisia, matkustamista pitkiä matkoja laivalla, monenlaisia taisteluita. Tätä kaikkea romaani tarjoaa. Äänikirjana juonivetoinen tarina toimi hyvin, mutta en rehellisesti sanottuna tiedä, olisinko jaksanut lukea painettua kirjaa. Kovin palavasti en tämäntyyppisestä tarinoinnista yleensä innostu, ja pieni tiivistäminen olisi voinut tehdä hyvää.

Mielenkiintoinen ulottuvuus tässä kirjassa on kuva tulevaisuuden maailmasta, joka on hyvin mahdollinen. Vettä on kaikkialla ja veneet ovat tavanomainen kulkuväline. Myra on syntynyt ja elänyt ennen tulvaa, jalat tukevasti maan kamaralla. Row puolestaan on täysin toisenlaisen ajan lapsi: hän on elänyt koko lapsuutensa vesillä ja kokee maalla liikkumisen vaikeaksi. Toisaalta olisin toivonut tähän veden valtaama maailma -ulottuvuuteen enemmän syvyyttä, sillä nyt kuvaus tuntui jäävän melko pintapuoliseksi. 

Mielenkiintoisena pidin myös sitä, miten katastrofit vaikuttavat ihmiseen. Myra arvelee itse muuttuneensa kylmemmäksi sitä mukaa, kun maailma mullistui, ja tietynlainen kylmyys hänestä myös välittyy. Tytär valittaa useaan otteeseen äidilleen, että tämä ei kuuntele häntä ja että Row on lapsista tärkeämpi. Tuntuu, että Myra ei todellakaan kuuntele.

Tulvan jälkeen on ihan hyvää ajanvietettä, mutta teemojen syventäminen ja toisaalta juonen tiivistäminen olisi mielestäni tehnyt tarinalle hyvää. 

Kassandra Montagin romaanista muualla: Kirjakko ruispellossa, Nörttitytöt ja Kuunnellut äänikirjat.

Helmet 2020 -lukuhaaste: 28. Tulevaisuudesta kertova kirja. Osallistun tällä kirjalla myös Kirjoja ulapalta -haasteeseen.

Kommentit

 1. Tämä pitää lukea. Olen kiinnostunut tulevaisuuteen liittyvistä kirjoista, samoin menneisyyteen. Menneisyydestä löytyy tietoja, mutta tulevaisuus on avoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulevaisuuden kuva on tässä kyllä mielenkiintoinen.

   Poista
 2. Joo, tämä olli aivan kelpo kirja ajanvietteeksi!

  VastaaPoista
 3. Tämä oli tosiaan ihan kelpo dystopia, mutta ehdottomasti tiivistämistä vailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä: uuvuttavalta välillä tuntui kaikkine käänteineen.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on