Siirry pääsisältöön

Ari Väntänen: Minna Kauppi – Suunta/vaisto


 Jos edellinen vuosi traagisine tapahtumineen oli ollut murrosaikaa, 2006 oli uuden aikakauden alkusoitto. Pasi toipui takaisin kilpailukuntoon, ja toukokuussa Virossa järjestetyissä EM-kisoissa Minna kiiti kohti huippua. Ensimmäiseksi hän voitti pronssia sprintissä, vaikka ei ollut kantapäävammansa vuoksi pystynyt treenaamaan maastossa kahteen viikkoon ennen kisoja ja vaikka oli joutunut kilpailemaan jalkaan kiinni teipatulla lenkkarilla, josta oli poistettu kantaosa. Kivut eivät horjuttaneet häntä ollenkaan, tai ainakaan hän ei antanut niiden näkyä.
Ari Väntänen: Minna Kauppi – Suunta/vaisto
Like 2020
400 sivua
äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
kesto 11 h 34 min

En ole erityisemmin koskaan seurannut suunnistusta urheilulajina. Silti Minna Kauppi on jäänyt mieleen juuri suunnistuksen parista, enkä Kaupista kertovan kirjan kuunneltuani ihmettele, miksi. Omapäinen lahjakkuus ja sanomisissaan räväkkä suomalainen on ollut varsinainen suunnistuksen loistava tähti, joka on herättänyt kiinnostusta lajiin tavallisen yleisön keskuudessa.

Julkisuudessa on jo nostettu otsikoihin Ari Väntäsen kirjoittaman elämäkerran suurimmat uutisaiheet. Tavallisen lukijan silmissä kirjan arvo ei olekaan uutisaiheissa vaan siinä, miten kiehtovasti ja kiinnostavasti suomalaisen suunnistajatähden elämänvaiheista kerrotaan. Kauppi ei säästele itseään vaan avautuu kirjassa myös kipeistä asioista. Menestyjän julkisivun takaa voi löytyä suuria murheita ja huolenaiheita, kirja muistuttaa.

Ennen kaikkea Suunta/vaisto on kirja urheilijasta, joka oli urallaan varsinainen oman tiensä kulkija. Boheemi menijä, joka ei taipunut valmennusohjeiden alle ja kapinoi välillä hyvinkin näkyvästi ylhäältä tulevia ohjeistuksia vastaan. Ailahtelevainen urheilija, joka oli välillä "supernainen ja välillä pohjasakkaa". Nainen, joka halusi urheilla ja ennen kaikkea voittaa mutta myös elää muutakin kuin urheilijan elämää.
Suunta/vaisto on kiinnostava teos, vaikka suunnistus ei kuuluisi kiinnostavimpien urheilulajien joukkoon. Lajista puhutaan tavalla, joka avautuu myös tavalliselle tallaajalle – ja ehkä saa myös kiinnostumaan suunnistamisesta kuntoilumuotona.

Ennen kaikkea kirja herättää kiinnostuksen Minna Kaupin elämää kohtaan. Kauppi osoittaa, että huipulle voi päästä myös omalla tavalla, itseä kuuntelemalla. Ennen kaikkea tärkeitä huipulle pääsemisessä ovat ihmiset ympärillä, mikä näkyy teoksessa moneen kertaan.

Ari Väntäsen kirjoittama teos on jouhevasti etenevä kokonaisuus, joka pitää mielenkiinnon yllä. Laajasta aineistosta on koottu toimiva paketti, joka innostaa ja myös koskettaa.

Kaupin elämäkerrasta muualla: Kirjavinkit, Teresan kirjablogi ja 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä.

Helmet 2020 -lukuhaaste: 14. Urheiluun liittyvä kirja. Tietokirjabingossa rasti kohtaan julkisuuden henkilön elämäkerta.


Kommentit

  1. Tämä oli minullakin tyrkyllä tuohon Helmet-kohtaan, mutta nyt siihen meni Eva Frantzin Tästä pelistä pois -dekkari, joka tosin liittyy urheiluun hieman löyhemmin kuin Kauppi-kirja. En ole itsekään mikään suunnistusihminen, mutta Kaupin persoona on vaikuttanut kiinnostavalta jo hänen aktiiviaikoinaan, ja tämä kirja tuntuu onnistuneesti kuvaavan häntä. Ja kirjan kansi on erityisen upea ja tyylikäs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja on kyllä kiinnostava ja Kaupin henkilökuva monipuolinen. Tosiaan; kansi on upea ja tyylikäs. Kuuntelin tämän mutta selailin myös e-kirjana, josta löytyy paljon kuvia. Painettu kirja olisi varmaan kuvien vuoksi oikein hyvä muoto tutustua tähän.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on