Siirry pääsisältöön

Pihla Hintikka: Hetken Pariisi on meidän

Ulkona oli intiaanikesä. Aurinko porotti montmartelaisen brasserien terassille. Alma istui rottinkituolissa aurinkolasit päässä, hieroi hionneita kämmeniään yhteen ja vilkuili välillä kulman taakse. Arthur oli yöllä lähettänyt tusinan tekstiviestejä, joissa oli haukkunut häntä opportunistiksi, noloksi wannabe-taiteilijaksi ja säälittäväksi piirtelijäksi, joka oli saanut Lemayn malliston vain, koska oli kuuluisa malli.
Pihla Hintikka: Hetken Pariisi on meidän
Otava 2020
317 sivua
äänikirjan lukija Outi Vuoriranta
kesto 9 h 51 min

Pariisiin vie Pihla Hintikan esikoisromaani Hetken Pariisi on meidän, kuten kirjan nimestä voi päätellä. Hieman aikaa vietetään myös Suomessa, onhan yksi romaanin keskeisistä henkilöistä Alma, nuori suomalaismalli.

Alman lisäksi keskeisiä henkilöitä ovat Elena ja Ines. Ensin mainittu on arvostettu taidegalleristi, toinen taas on juorulehden toimittaja. Kolme naista ovat erilaisia, erilaisessa elämäntilanteessa ja eri-ikäisiä. Kaikilla on jonkinlaisia kipukohtia ja kaikkia yhdistää se, miten olla nainen tai mitä tarkoittaa, kun on nainen.

Pihla Hintikan esikoisromaanissa on viihteellistä otetta: tarina etenee sujuvasti ja sisältää kimallusta, kuten Pariisiin sijoittuvalta tarinalta voinee odottaakin. Romaani kuitenkin muistuttaa siitä, miten kiiltävän pinnan alla voi olla monenlaista haastetta. Esimerkiksi muotimaailman ongelmia tuodaan esille varsin osuvasti ja todentuntuisesti.

Todelta tuntuu myös Pariisi, joka on miljöönä oiva ja elävä. Pihla Hintikka kuulemma asuu siellä, mikä näkyy myönteisellä tavalla romaanin maailmassa. Henkilöistä löytyy kiinnostavuutta ja huomaan haluavani tietää, mitä heille tapahtuu.

Aihelmia romaanissa on enemmän kuin riittämiin muotimaailmasta lapsettomuuteen, pakolaiskriisistä terrorismiin. Vähempikin olisi riittänyt, mutta kiehtova esikoinen tämä on näinkin.

Pariisiin ovat tämän kirjan myötä matkanneet ainakin Tuija ja Nanna.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on