Siirry pääsisältöön

Claudie Gallay: Odottamaton kauneus

Jeanne repäisi irtolehtikalenterista päivän. Niin hän teki. Joka aamu. Hän irrotti ohuen lehden. Teki sen aina ensimmäiseksi. Päivät olivat mustia lukuun ottamatta sunnuntaipäiviä, jotka olivat punaisia.
Claudie Gallay: Odottamaton kauneus
WSOY 2019
ranskankielinen alkuteos La beauté des jours 2017
suomentanut Titia Schuurman
384 sivua

Claudie Gallayn romaanin Tyrskyt luin vuosia sitten, ja vaikken siitä enää juuri mitään muista, jätti romaani mieleeni jonkinlaisen jäljen; muiston tunnelmasta. Niinpä tartuin mielenkiinnolla Gallayn Odottamaton kauneus -romaaniin, jonka nimi on kiehtova. Kiehtova on myös kansi.

Romaanin päähenkilö on Jeanne, jonka kautta tapahtumia kuvataan. Jeanne elää vakiintunutta elämää. Puoliso Rémy on huomaavainen ja turvallinen, kaksostytöt ovat kasvaneet nuoriksi aikuisiksi ja muuttaneet pois kotoa. Työpaikka postissa on vakaa. Eniten elämän vakautta horjuttaa ystävätär Suzanne, joka joutuu yllättävään myllerrykseen.

Vai horjuttaako vakautta sittenkin enemmän Martin, joka tupsahtaa Jeannen eteen yllättäen ja muistuttaa nuoruudesta ja menneisyydestä? Martin saa Jeannen pohtimaan aiemmin tehtyjä valintoja ja suhdetta omaan puolisoon, jota tulee väistämättä verranneeksi mieheen, joka elää toisin kuin vakiintunut pariskunta. 

Jeanne ihailee performanssitaiteilija Marina Abramovićia, joka edustaa rohkeutta ja poikkeuksellisuutta. Jeanne kirjoittaa taiteilijalle kirjeitä ja haaveilee tämän tapaamisesta. Voisiko oma elämä tarjota jotain yllätyksiä tavanomaisen arjen ja vuosi toisensa perään samaan paikkaan suuntautuvien lomamatkojen sijaan?

Jeanne elää elämänvaihetta, jossa on hyvin todennäköistä, että puolet elämästä on eletty. Suuria valintoja on tehty, mutta nyt on aika pohtia, mitä tehdä jäljellä olevilla vuosilla. Onko elämä tässä? Riittääkö se, mitä nyt on? 

Odottamaton kauneus saa pohtimaan ihmisten haaveita. Jeanne lienee saanut kaiken, mitä hän on halunnut. Mutta riittääkö se? Pitäisikö elämän olla yllätyksellisempää? Rémy tuntuu olevan tyytyväinen elämäänsä, Suzanne ei. Jeannen isällä on suuri unelma, joka voisi vielä toteutua. Mutta mitä merkitystä unelmilla ja haaveilla lopulta on?
Elämä on hassua.
Jeannen sisäinen myllerrys kuvastuu romaanin sivuilta vakuuttavasti. Claudie Gallay kirjoittaa kauniisti ja löydän sivuilta useita ajatuksia, joiden äärelle haluan pysähtyä. Silti on jokin pieni mutta, joka jättää Odottamattoman kauneuden etäälle, pitää lukemisen hitaana. Kerronta on lakonista ja sopii kokonaisuuteen hyvin; Jeannen sisäiselle maailmalle annetaan hyvin tilaa. Tarina herättää ajatuksia mutta jotain jää uupumaan: pidän mutta en hurmaannu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on