Siirry pääsisältöön

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut.
Kassandra Montag: Tulvan jälkeen
HarperCollins Nordic 2020
alkuteos After the Flood
suomentanut Hanna Arvonen
äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen
kesto 14 h 2 min

Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen. Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää.

Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jäänyt kaksin tyttärensä Pearlin kanssa. Vuosia aiemmin puoliso lähti pariskunnan esikoistytär mukanaan, ja Myralla on yksi ainoa tehtävä: löytää Row ja pelastaa tämä mahdolliselta päätymiseltä pelättyyn siitoslaivaan. Myra on taitava kalastaja ja osaa myös punoa verkkoja ihmisten ympärille saadakseen nämä toimimaan haluamallaan tavalla. Niinpä Myra ja Pearl ovat ennen pitkää toisten seurassa ja lähdössä vaaralliselle matkalle kohti pohjoista.

Kassandra Montagin esikoisteos on dystopinen seikkailu- ja matkakertomus. Väkivaltaisia mutta myös lämminhenkisiä kohtaamisia, matkustamista pitkiä matkoja laivalla, monenlaisia taisteluita. Tätä kaikkea romaani tarjoaa. Äänikirjana juonivetoinen tarina toimi hyvin, mutta en rehellisesti sanottuna tiedä, olisinko jaksanut lukea painettua kirjaa. Kovin palavasti en tämäntyyppisestä tarinoinnista yleensä innostu, ja pieni tiivistäminen olisi voinut tehdä hyvää.

Mielenkiintoinen ulottuvuus tässä kirjassa on kuva tulevaisuuden maailmasta, joka on hyvin mahdollinen. Vettä on kaikkialla ja veneet ovat tavanomainen kulkuväline. Myra on syntynyt ja elänyt ennen tulvaa, jalat tukevasti maan kamaralla. Row puolestaan on täysin toisenlaisen ajan lapsi: hän on elänyt koko lapsuutensa vesillä ja kokee maalla liikkumisen vaikeaksi. Toisaalta olisin toivonut tähän veden valtaama maailma -ulottuvuuteen enemmän syvyyttä, sillä nyt kuvaus tuntui jäävän melko pintapuoliseksi. 

Mielenkiintoisena pidin myös sitä, miten katastrofit vaikuttavat ihmiseen. Myra arvelee itse muuttuneensa kylmemmäksi sitä mukaa, kun maailma mullistui, ja tietynlainen kylmyys hänestä myös välittyy. Tytär valittaa useaan otteeseen äidilleen, että tämä ei kuuntele häntä ja että Row on lapsista tärkeämpi. Tuntuu, että Myra ei todellakaan kuuntele.

Tulvan jälkeen on ihan hyvää ajanvietettä, mutta teemojen syventäminen ja toisaalta juonen tiivistäminen olisi mielestäni tehnyt tarinalle hyvää. 

Kassandra Montagin romaanista muualla: Kirjakko ruispellossa, Nörttitytöt ja Kuunnellut äänikirjat.

Helmet 2020 -lukuhaaste: 28. Tulevaisuudesta kertova kirja. Osallistun tällä kirjalla myös Kirjoja ulapalta -haasteeseen.

Kommentit

  1. Tämä pitää lukea. Olen kiinnostunut tulevaisuuteen liittyvistä kirjoista, samoin menneisyyteen. Menneisyydestä löytyy tietoja, mutta tulevaisuus on avoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulevaisuuden kuva on tässä kyllä mielenkiintoinen.

      Poista
  2. Joo, tämä olli aivan kelpo kirja ajanvietteeksi!

    VastaaPoista
  3. Tämä oli tosiaan ihan kelpo dystopia, mutta ehdottomasti tiivistämistä vailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä: uuvuttavalta välillä tuntui kaikkine käänteineen.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok