Siirry pääsisältöön

Sayaka Murata: Lähikaupan nainen

"'Irasshaimase!'
Kohotin ääneni samalla tavalla kuin äsken, kumarsin ja otin korin vastaan.
Niin pääsin ensimmäistä kertaa osaksi maailmaa. Minä todellakin synnyin sinä päivänä uudelleen."
Sayaka Murata: Lähikaupan nainen
Gummerus 2020
Alkuteos Konbini ningen
Suomentanut Raisa Porrasmaa
126 sivua

Lähikaupan naisen päähenkilö Keiko on 36-vuotias japanilaisnainen. Keikon elämä on ihan hyvällä mallilla: hänellä on oma koti ja osa-aikatyö tokiolaisessa lähikaupassa. Työnsä hän hoitaa hyvin, on hoitanut jo lähes kaksikymmentä vuotta.

Kaikki siis voisi olla suorastaan mainiosti. Ongelma vain on se, että Keiko ei sovi vallitsevaan käsitykseen siitä, miten ihmisen pitäisi elämäänsä elää. Osa-aikatyö tuntuu olevan japanilaisessa yhteiskunnassa kauhistus, jollei sille ole mitään kunnollista perustetta. Lisäksi Keiko on sinkku, eikä sekään oikein sovi lähes nelikymppisen naisen elämäntilanteeseen – ainakaan muiden mielestä.

Keikon tarina on hämmentävä. Naisessa on jotakin erikoista, etäännyttävääkin – esimerkiksi se, miten hän ajattelee sisarensa lapsesta, on jopa kauhistuttavaa. Toisaalta hän myös herättää myötätuntoa tavassaan olla ja elää. Noinkin voi ajatella ja suhtautua, huomaan usein kirjaa lukiessani miettiväni. Ehkä tarinan päähenkilö onkin sen vuoksi varsin raikas hahmo.

Lähikaupan nainen on vahvasti japanilaiseen kulttuuriin kytkeytyvä tarina. Suomalaisena minun on vaikea ymmärtää, miksi osa-aikatyö on Keikon läheisille niin suuri (ja kielteinen) asia. Toisaalta osa-aikatyö on vain yksi tekijä muiden joukossa osoittamassa varsin universaalia ilmiötä: muiden kykenemättömyyttä hyväksyä henkilö, joka ei toimi odotusten mukaisesti.

Jotain häkellyttävää on siinä, miten Keiko yrittää lopulta toimia siten kuin ympäristö parhaaksi näkee. Absurdit ja jossain määrin koomisiksi kääntyvät tapahtumat saavat miettimään, missä määrin muiden toiveiden mukaan eläminen lopulta onnea tuokaan.

Muratan pienoisromaania mainostetaan adjektiivilla hauska. Itselleni ei jää tarinasta päällimmäisenä mieleen hauskuus vaan koen sen olevan ennemminkin surumielinen. Lähikaupan nainen nostaa kriittisesti esille tärkeää teemaa: minkälaista on elää, kun ei pysty täyttämään ympäristön odotuksia? Kohtuullisen pieni sivumäärä jättää jälkeensä runsaasti ajatuksia ja saa pohtimaan myös sitä, minkälaisia (kummallisia) odotuksia me asetamme omassa ympäristössämme muille.

Lähikaupan nainen on ehyesti etenevä tarina, jonka voima on vähäeleisessä kritiikissä vallitsevia normeja kohtaan. Kiehtova, kiinnostava ja sopivasti outo japanilaisromaani antaa ajattelemisen aihetta.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Muualla: Kirja vieköön!, Karlan kirjahyllyKirjahilla, Kahvikissan kirjahylly, Bibbidi Bobbidi Book, Luetut, lukemattomat, Kirjarouvan elämää ja Kirjaluotsi.

Helmet 2020: 29. Japaniin liittyvä kirja tai sarjakuva.

Kommentit

  1. Kiinnostava ja samalla outo kirja. Hienosti kiteytit: ehyesti etenevä tarina, jonka voima on vähäeleisessä kritiikissä vallitsevia normeja kohtaan. Tykkäsin kovasti kirjasta ja Keikosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Mai. Minäkin tästä pidin kovasti, vaikken sitä luvattua hauskuutta niin löytänytkään.

      Poista
  2. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Pistän lukulistalle :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok